20' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 50 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

Για το αυγολέμονο

Διαδικασία

  1. Στραγγίζουμε τα ρεβύθια από το νερό όπου μούλιασαν και τα βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο φρέσκο νερό, το καρότο και το σέλερι και σε δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρουν μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε σιγανή προς μέτρια θερμοκρασία, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν. Βγάζουμε με την κουτάλα της σούπας 500 ml από το ζουμί όπου έβρασαν και το κρατάμε στην άκρη. Αφαιρούμε (και κρατάμε για άλλη χρήση) το καρότο και το σέλερι και σουρώνουμε τα ρεβύθια. Τα ξαναβάζουμε στην (άδεια πλέον) κατσαρόλα, μαζί με το ζουμί που κρατήσαμε, και τα διατηρούμε ζεστά.
  2. Παράλληλα, σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει λίγο. Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 2 - 3 λεπτά, μέχρι να γυαλίσει. Ρίχνουμε 200 ml νερό, αλάτι, πιπέρι και, μόλις αρχίζει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί για περίπου 10 λεπτά, μέχρι το ρύζι να πιει το περισσότερο από το υγρό, αλλά να μη γίνει εντελώς. Ρίχνουμε το ρύζι μαζί με τα κρεμμύδια στην κατσαρόλα με τα ρεβύθια, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, κρόκο Κοζάνης και το δεντρολίβανο, ανακατεύουμε και σβήνουμε τη φωτιά.
  3. Αυγολέμονο: Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ, για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα.
  4. Σε άλλο βαθύ μπολ χτυπάμε τους κρόκους με τον αυγοδάρτη, για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού συνεχίζοντας το χτύπημα για 1 - 2 λεπτά. Αδειάζουμε τη μαρέγκα στο μείγμα των κρόκων και ανακατεύουμε απαλά με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε σταδιακά με την κουτάλα της σούπας δόσεις από το ζουμί του φαγητού, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Αδειάζουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα με τα ρεβύθια και το ρύζι και τη σείουμε, ώστε να αναμειχθούν όλα τα υλικά και να έχουμε μια ομοιογενή σάλτσα. Αφήνουμε περίπου 5 λεπτά το φαγητό να σταθεί και σερβίρουμε.
  5. Στο ποτήρι μας λευκά αρωματικά κρασιά από Μοσχοφίλερο, Μαλαγουζιά, Μοσχάτα ξηρά.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών