Το bhel puri είναι ένα μείγμα από αλμυρές μπουκιές με τραγανό ρύζι, πατάτες και πράσινο μάνγκο μαζί με τσάτνεϊ ταμάρινδου και μέντας. Σερβίρεται φρέσκο σε μπολ και είναι αγαπημένο σνακ για το ηλιοβασίλεμα στην παραλία Τσοουπάτι στο Μουμπάι (Βομβάη).

40' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20'

Υλικά

Μερίδες: 2-4

Για το τσάτνεϊ μέντας

Για το τσάτνεϊ ταμαρινδού 

Διαδικασία

  1. Για το τσάτνεϊ µέντας: Ρίχνουµε όλα τα υλικά σε έναν πολυκόφτη και χτυπάµε µέχρι να πολτοποιηθούν. Μεταφέρουµε το µείγµα σε µια κατσαρόλα και το αφήνουµε να πάρει βράση σε µέτρια φωτιά. Αποσύρουµε, αφήνουµε να κρυώσει και προσθέτουµε αλάτι. Το βάζουµε στην άκρη.
  2. Για το τσάτνεϊ ταµάρινδου: Βάζουµε ένα µικρό τηγάνι σε χαµηλή φωτιά και καβουρδίζουµε τους µαραθόσπορους για 2-3 λεπτά ή µέχρι να βγάλουν τα αρώµατά τους. Σε µια κατσαρόλα ρίχνουµε τον ταµάρινδο, το τζίντζερ, τη ζάχαρη και 250 ml νερό. Μαγειρεύουµε σε χαµηλή φωτιά για 6-7 λεπτά ή µέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη.
  3. Αφαιρούµε τις φέτες τζίντζερ και µαγειρεύουµε το υπόλοιπο µείγµα για 8-10 λεπτά ή µέχρι να γίνει ένας παχύς πολτός. Προσθέτουµε ανακατεύοντας τους µαραθόσπορους, τη σκόνη τσίλι, το κύµινο, το chaat masala και το αλάτι. Σιγοβράζουµε σε µέτρια φωτιά, ανακατεύοντας ανά διαστήµατα, µέχρι να πήξει το µείγµα και να αποκτήσει πυκνότητα (να πέφτει σε στρώσεις από το κουτάλι). Αφήνουµε να κρυώσει.
  4. Βράζουµε τις πατάτες σε νερό για 10 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσουν και στη συνέχεια τις κόβουµε σε µικρούς κύβους. Χαράσσουµε έναν σταυρό στη βάση της ντοµάτας. Τη βυθίζουµε σε βραστό νερό για 20 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια τη στραγγίζουµε και την ξεφλουδίζουµε. Κόβουµε σε χοντρά κοµµάτια την ντοµάτα, αφαιρώντας την καρδιά και τους σπόρους, και κρατάµε όλο τον χυµό.
  5. Βάζουµε το ρύζι, τα νουντλς, το µάνγκο, το κρεµµύδι, τον ψιλοκοµµένο κόλιανδρο, το chaat masala και τα τσιπς puri σε ένα µεγάλο µπολ και ανακατεύουµε. Όταν αναµειχθούν καλά, προσθέτουµε ανακατεύοντας λίγο από το κάθε τσάτνεϊ. ∆ιαφοροποιούµε τις ποσότητες των τσάτνεϊ ανάλογα µε τη γεύση που θέλουµε να πετύχουµε. Το τσάτνεϊ ταµάρινδου έχει ξινή γεύση, ενώ το τσάτνεϊ µέντας είναι καυτερό. Σερβίρουµε σε µικρά µπολ και γαρνίρουµε µε φύλλα κόλιανδρου.
  6. Όσο τσάτνεϊ µέντας αποµείνει µπορεί να καταναλωθεί µε σαµόσας ή pakora, αλλά δεν µπορεί να φυλαχθεί. Το τσάτνεϊ ταµάρινδου που δεν χρησιµοποιήσαµε µπορούµε να το φυλάξουµε σε ένα βάζο στο ψυγείο για αρκετές εβδοµάδες.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT