
1 ώρα
προετοιμασία
3 ημέρες
αναμονή
Σύνολο: 3 ημέρες και 1 ώρα
Υλικά
Βάρος: για 1 κιλό μεζέΔιαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τα σαφρίδια στο λάδι, πρώτα, σε ένα ξύλο κοπής βάζουμε ένα ένα τα μισοπαγωμένα σαφρίδια και κόβουμε το κεφάλι και την ουρά.
- Τα ανοίγουμε προσεκτικά στη μέση και αφαιρούμε τα λεπτά κόκαλα και πτερύγια που έχουν κατά μήκος της ράχης, καθώς και τη ραχοκοκαλιά.
- Βάζουμε ένα σουρωτήρι σε ένα βαθύ ταψί. Πλένουμε τα φιλέτα, τα βάζουμε στο σουρωτήρι και τα αλατίζουμε ένα ένα γενναιόδωρα.
- Τα βάζουμε στο ψυγείο και τα αφήνουμε 3 ημέρες, αφαιρώντας κάθε μέρα το αίμα και τα υγρά που βγάζουν.
- Την τέταρτη μέρα τινάζουμε τα ψάρια να φύγει το περιττό αλάτι, τα βάζουμε σε ένα μπολ και ρίχνουμε τόσο ξίδι ώστε να τα σκεπάσει.
- Τα αφήνουμε στην άκρη για περίπου 2 ώρες.
- Τα στραγγίζουμε, αν θέλουμε αφαιρούμε προσεκτικά το δέρμα τους και τα βάζουμε σε γυάλινο δοχείο.
- Ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να τα καλύψει, κλείνουμε καλά το καπάκι και τα διατηρούμε στο ψυγείο έως και έναν μήνα.
Τσίπουρο, χωρίς γλυκάνισο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 148.