1 ώρα προετοιμασία
3 ημέρες αναμονή
Σύνολο: 3 ημέρες και 1 ώρα

Υλικά

Βάρος: για 1 κιλό μεζέ

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τα σαφρίδια στο λάδι, πρώτα, σε ένα ξύλο κοπής βάζουμε ένα ένα τα μισοπαγωμένα σαφρίδια και κόβουμε το κεφάλι και την ουρά.
  2. Τα ανοίγουμε προσεκτικά στη μέση και αφαιρούμε τα λεπτά κόκαλα και πτερύγια που έχουν κατά μήκος της ράχης, καθώς και τη ραχοκοκαλιά.
  3. Βάζουμε ένα σουρωτήρι σε ένα βαθύ ταψί. Πλένουμε τα φιλέτα, τα βάζουμε στο σουρωτήρι και τα αλατίζουμε ένα ένα γενναιόδωρα.
  4. Τα βάζουμε στο ψυγείο και τα αφήνουμε 3 ημέρες, αφαιρώντας κάθε μέρα το αίμα και τα υγρά που βγάζουν.
  5. Την τέταρτη μέρα τινάζουμε τα ψάρια να φύγει το περιττό αλάτι, τα βάζουμε σε ένα μπολ και ρίχνουμε τόσο ξίδι ώστε να τα σκεπάσει.
  6. Τα αφήνουμε στην άκρη για περίπου 2 ώρες.
  7. Τα στραγγίζουμε, αν θέλουμε αφαιρούμε προσεκτικά το δέρμα τους και τα βάζουμε σε γυάλινο δοχείο.
  8. Ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να τα καλύψει, κλείνουμε καλά το καπάκι και τα διατηρούμε στο ψυγείο έως και έναν μήνα.

Τσίπουρο, χωρίς γλυκάνισο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 148.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών