20' προετοιμασία
45' μαγείρεμα
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 5 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4, ως ορεκτικό

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Σε μια λεκάνη ζυμώνουμε όλα μαζί τα υλικά, υπομονετικά και επίμονα, για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη μαλακή, ελαστική, που να κολλάει ελαφρώς στα χέρια και στα τοιχώματα της λεκάνης.
  2. Αν κολλάει υπερβολικά, ρίχνουμε ελάχιστο αλεύρι, ενώ, αν βγει πιο σφιχτή, προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό.
  3. Σκεπάζουμε το μπολ με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη για 1 ώρα στο ψυγείο, να ξεκουραστεί.

Γέμιση

  1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθεί.
  2. Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε συνεχώς με πιρούνι, μέχρι ο κιμάς να γίνει σπυρωτός.
  3. Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και αλατοπίπερο, μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να γίνει ο κιμάς.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.

Σαμπουσέκ

  1. Διαιρούμε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια (περίπου 12-15).
  2. Με τον πλάστη ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια κάθε μπαλάκι σε δίσκο με διάμετρο περίπου 10 εκ. Βάζουμε στη μέση του δίσκου 1 κουταλιά από τη γέμιση και κλείνουμε σε μισοφέγγαρο.
  3. Πιέζουμε το σημείο της ένωσης, για να κολλήσει η ζύμη και να μη χυθεί η γέμιση κατά το τηγάνισμα.
  4. Βάζουμε να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά μπόλικο ηλιέλαιο, σε βαθιά κατσαρόλα ή σε βαθύ τηγάνι, και τηγανίζουμε τα σαμπουσέκ σε δόσεις για 3-4 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσουν ομοιόμορφα.
  5. Στραγγίζουμε σε χαρτί και σερβίρουμε ζεστά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 162.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών