Στις ακτές της Μούρθια, στη νοτιοανατολική Ισπανία, οι σαρδέλες φτάνουν στις κουζίνες των παραλιακών καταστηµάτων ενώ ακόµα σπαρταράνε. Τα θαλασσινά της περιοχής είναι ολόφρεσκα, αλλά αυτό ισχύει ακόµη περισσότερο για την πολυαγαπηµένη σαρδέλα της Ισπανίας.

30' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C. Λαδώνουµε ελαφρώς ένα µεγάλο και ρηχό πήλινο ή κεραµικό σκεύος, αρκετά φαρδύ για να χωρέσει τις σαρδέλες σε µία στρώση. Ανοίγουµε τις σαρδέλες στη µέση, τις πασπαλίζουµε ελαφρώς µε αλάτι και τις ξανακλείνουµε.
  2. Στρώνουµε µε το 1/3 από τις ντοµάτες τον πάτο του σκεύους ψησίµατος. Αραδιάζουµε πάνω στις ντοµάτες τις µισές αλατισµένες σαρδέλες και ακολούθως στρώνουµε τις µισές πιπεριές, το µισό κρεµµύδι και τις µισές πατάτες. Πασπαλίζουµε µε τον µισό µαϊντανό και το σκόρδο και ρίχνουµε φρεσκοτριµµένο πιπέρι. Θρυµµατίζουµε πάνω από αυτά τη µισή ποσότητα του κρόκου.
  3. Στρώνουµε τις υπόλοιπες σαρδέλες, τις µισές από τις ντοµάτες που έχουν µείνει και µετά ακολουθούµε µε τα υπόλοιπα υλικά όπως πριν. Ολοκληρώνουµε µε τις τελευταίες ντοµάτες, ρίχνουµε µπόλικο αλάτι και φρεσκοτριµµένο µαύρο πιπέρι. Περιχύνουµε µε το λάδι και καλύπτουµε µε αλουµινόχαρτο. Ψήνουµε στον φούρνο για 40-45 λεπτά ή µέχρι να ψηθούν καλά οι πατάτες. Βγάζουµε από τον φούρνο, αφαιρούµε µε ένα κουτάλι τα επιπλέον υγρά, πασπαλίζουµε µε µαϊντανό και σερβίρουµε σε πιάτα κατευθείαν από το σκεύος.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT