Όλοι αναπολούμε την πίτα της γιαγιάς. Πόσο μάλλον όταν αυτή έχει ολόφρεσκα τυριά και τα υπέροχα, ελαστικά Φύλλα Κρούστας για πίτες ΧΡΥΣΗ ΖΥΜΗ που δουλεύονται εύκολα χωρίς να σπάνε, φτιαγμένα με τα πιο αγνά υλικά. Αυτά θα γεμίσουμε με τα μυρωδάτα τυριά και θα τους δώσουμε σχήμα σαρικιού (στριφτόπιτα) για να  ετοιμάσουμε απολαυστική πίτα σαν της γιαγιάς!

15' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 8-10

Διαδικασία

  1. Βγάζουμε τα φύλλα από την κατάψυξη και τα αφήνουμε μέσα στη συσκευασία τους σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να ξεπαγώσουν καλά.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα τυριά με τον δυόσμο, το αυγό, το γάλα και αλατοπίπερο (αλάτι με φειδώ γιατί η φέτα είναι αρκούντως αλμυρή).
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C.
  4. Λαδώνουμε ένα ταψί με διάμετρο 32 εκ.
  5. Απλώνουμε στην επιφάνεια εργασίας ένα φύλλο, το λαδώνουμε ελαφρώς με ένα πινέλο και απλώνουμε κατά μήκος της μεγάλης πλευράς (αφήνοντας απόσταση 2 εκ.
  6. από τις άκρες) 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας γέμιση.
  7. Τυλίγουμε το φύλλο, σχηματίζοντας ένα μακρόστενο λουκάνικο.
  8. Το βάζουμε γύρω-γύρω στο ταψί.
  9. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και την υπόλοιπη γέμιση.
  10. Κάθε ρολό που φτιάχνουμε το βάζουμε στο ταψί εκεί που τελειώνει το προηγούμενο, σχηματίζοντας έτσι μια σπείρα που καταλήγει στο κέντρο του ταψιού.
  11. Αλείφουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο και ψήνουμε για 1 ώρα ή μέχρι το φύλλο να είναι χρυσαφένιο και τραγανό.
  12. Αφήνουμε για 15 λεπτά να κρυώσει και σερβίρουμε.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών