Ζουμερή, έντονα αρωματική και αφράτη, αυτή η πορτοκαλόπιτα θα γίνει η αγαπημένη μας. Με τα φίνα, αέρινα Φύλλα Κρούστας για γλυκά ΧΡΥΣΗ ΖΥΜΗ, με τα πιο αγνά υλικά και με την γνώση και την τέχνη από γενιά σε γενιά, θα ετοιμάσουμε απολαυστική πορτοκαλόπιτα σαν της γιαγιάς!

30' προετοιμασία
1 ώρα και 40' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 10 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: για το μεγάλο ταψί του φούρνου

Για το σιρόπι

Διαδικασία

  1. Βγάζουμε τα φύλλα από την κατάψυξη και τα αφήνουμε μέσα στη συσκευασία τους σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να ξεπαγώσουν καλά.
  2. Ανοίγουμε τα φύλλα κρούστας  σε ένα μεγάλο ταψί και τα βάζουμε στον φούρνο, στον αέρα, στους 100°C-120°C για περίπου 1 ώρα.
  3. Ανά τέταρτο γυρίζουμε τα φύλλα ώστε να ξεραθούν ομοιόμορφα, Σκοπός δεν είναι να ψηθούν, αλλά να ξεραθούν πολύ καλά.
  4. Ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε  να κρυώσουν.
  5. Τα θρυμματίζουμε με τα χέρια μας σε πολύ-πολύ μικρά κομμάτια.
  6. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα αυγά, τη ζάχαρη, το λάδι και τη βανίλια και χτυπάμε σε υψηλή ταχύτητα με το σύρμα, για 10 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει.
  7. Εν τω μεταξύ, ανακατεύουμε χωριστά το μπέικιν πάουντερ με το γιαούρτι και αφήνουμε στην άκρη για 2 - 3 λεπτά.
  8. Σταματάμε το μίξερ, ρίχνουμε μέσα στον κάδο το γιαούρτι και ανακατεύουμε αργά και απαλά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
  9. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και λίγα-λίγα τα θρυμματισμένα ξερά φύλλα.
  10. Λαδώνουμε το μεγάλο ταψί του φούρνου και απλώνουμε μέσα το μείγμα.
  11. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C την πορτοκαλόπιτα για 40 λεπτά.
  12. Σιρόπι: Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 7 λεπτά από τη στιγμή που θα κοχλάσει.
  13. Βγάζουμε το γλυκό από τον φούρνο και το αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά.
  14. Τρυπάμε την επιφάνεια με ένα μαχαίρι και περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι.
  15. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει για περίπου 2 ώρες και να απορροφήσει το σιρόπι.
  16. Αν θέλουμε, γαρνίρουμε με γλασαρισμένες φέτες πορτοκαλιού και συνοδεύουμε με παγωτό της αρεσκείας μας.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών