ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟι Φλογερές - ΑματριτσάναΑματριτσιάνα, η φλογερή μακαρονάδα της Ρώμης

Στην πλούσια γαστρονομική παράδοση της Νάπολης ανήκει η γνωστή σάλτσα alla puttanesca, με πρωταγωνίστρια τη ντομάτα μαζί με σκόρδο, μαύρες ελιές της Γκαέτα, κάππαρη, ρίγανη και ελαιόλαδο. Υπάρχει και η puttanesca του Lazio, όπου προστίθενται παστές αντσούγιες. Στο βιβλίο μαγειρικής Cucina teorico- pratica του Cavalcanti, των αρχών του 19ου αιώνα, στις συνταγές της λαϊκής ναπολιτάνικης κουζίνας, βρίσκουμε μια παρόμοια σάλτσα με αντσούγιες αλλά με διαφορετική ονομασία. Το 1931 εκδίδεται για πρώτη φορά ο Γαστρονομικός Οδηγός της Ιταλίας, όπου ανάμεσα στις σπεσιαλιτέ της Καμπανίας (η περιφέρεια όπου ανήκει η Νάπολη) βρίσκουμε το πιάτο «Maccheroni alla marinara», που δεν είναι άλλο από τα spaghetti με σάλτσα puttanesca, πάλι όμως με ονομασία διαφορετική. Η πρώτη σαφής αναφορά για τη σάλτσα puttanesca υπάρχει σε ένα ρομάντζο του 1961 του Raffaele La Capria με την επισήμανση «όπως τα κάνουν στις Συρακούσες».

10' προετοιμασία
15' μαγείρεμα
Σύνολο: 25'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα σπαγγέτι με σάλτσα puttanesca, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια φαρδιά κατσαρόλα το μισό λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο με τις καυτερές πιπεριές και τις αντσούγιες για περίπου 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
  2. Ρίχνουμε την ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε, δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου άλλα 7-8 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
  3. Παράλληλα, σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα ζυμαρικά 3 λεπτά λιγότερο από ό,τι λένε οι οδηγίες.
  4. Με μια λαβίδα για μακαρόνια βγάζουμε τα ζυμαρικά από την κατσαρόλα (χωρίς να τα σουρώσουμε), τα βάζουμε στο σκεύος με τη σάλτσα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας απαλά. Αν το φαγητό μάς φαίνεται στεγνό, προσθέτουμε λίγο από το νερό του βρασίματος.
  5. Προσθέτουμε τις ελιές, τον μαϊντανό, την κάππαρη και τη ρίγανη και ανακατεύουμε απαλά να ανακατευτούν τα υλικά.
  6. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι, πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 207.

Άρθρα και Συνταγές με Ελιά

Άρθρα και Συνταγές με Ζυμαρικά

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών