Μεζές εκλεκτός που, παραδοσιακά, φτιάχνεται με τον σπλήνα νεαρού αρνιού ή κατσικιού, ψιλοκομμένο, με το οποίο γεμίζουμε γαλάντερα (το έντερο από μικρό αρνί που έχει τραφεί μονάχα με γάλα της μάνας του), μήκους περίπου 30 εκ. Μέχρι πριν από περίπου δύο χρόνια, η πώληση σπλήνα από αμνοερίφια ηλικίας έως 12 μηνών απαγορευόταν, αφαιρούνταν δηλαδή ήδη στο σφαγείο από τη συκωταριά. Όμως, η νομοθεσία έχει πλέον αλλάξει και ο σπλήνας περιλαμβάνεται κανονικά στο σύνολο της συκωταριάς, αλλά δεν πωλείται μεμονωμένα, παρά μόνο ως μέρος της συκωταριάς. Αν δεν τον χρησιμοποιήσουμε λοιπόν στη μαγειρίτσα, τον αφήνουμε στην άκρη για τον εκλεκτό μεζέ που στην Κρήτη τιμάται δεόντως στο τραπέζι της Λαμπρής. Φτιάχνεται εύκολα, απλώς χρειάζεται προσεκτικό χειρισμό στο γέμισμα, για να μη σχιστούν τα γαλάντερα.
