ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ«Διάντα», συκωταριά στιφάδο με γλυκό κρασί από την Πάρο, συκώτι«Διάντα», συκωταριά στιφάδο με γλυκό κρασί από την ΠάροΜεζές εκλεκτός που, παραδοσιακά, φτιάχνεται με τον σπλήνα νεαρού αρνιού ή κατσικιού, ψιλοκομμένο, με το οποίο γεμίζουμε γαλάντερα (το έντερο από μικρό αρνί που έχει τραφεί μονάχα με γάλα της μάνας του), μήκους περίπου 30 εκ. Μέχρι πριν από περίπου δύο χρόνια, η πώληση σπλήνα από αμνοερίφια ηλικίας έως 12 μηνών απαγορευόταν, αφαιρούνταν δηλαδή ήδη στο σφαγείο από τη συκωταριά. Όμως, η νομοθεσία έχει πλέον αλλάξει και ο σπλήνας περιλαμβάνεται κανονικά στο σύνολο της συκωταριάς, αλλά δεν πωλείται μεμονωμένα, παρά μόνο ως μέρος της συκωταριάς. Αν δεν τον χρησιμοποιήσουμε λοιπόν στη μαγειρίτσα, τον αφήνουμε στην άκρη για τον εκλεκτό μεζέ που στην Κρήτη τιμάται δεόντως στο τραπέζι της Λαμπρής. Φτιάχνεται εύκολα, απλώς χρειάζεται προσεκτικό χειρισμό στο γέμισμα, για να μη σχιστούν τα γαλάντερα.

30' προετοιμασία
25' ψήσιμο
1 ώρα και 30' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 25'

Υλικά

Μερίδες: 6-8 ως μεζές

Διαδικασία

Ετοιμάζουμε τα γαλάντερα

  1. Για να φτιάξουμε τα σπληνογάρδουμα ξεκινάμε ετοιμάζοντας τα γαλάντερα και τα ξεπλένουμε καλά, αφήνοντας άφθονο κρύο νερό από τη βρύση να τρέξει στο εσωτερικό τους και να παρασύρει ακαθαρσίες. Τα βάζουμε σε μεγάλο μπολ. Τα καλύπτουμε με κρύο νερό και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιών μαζί με τις στυμμένες λεμονόκουπες, καθώς και το χοντρό αλάτι. Ανακατεύουμε λίγο με το χέρι. Αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά. Τρίβουμε τα γαλάντερα απαλά με τα χέρια μας, σαν να πλένουμε ένα ρούχο. Τα ξεπλένουμε σχολαστικά με τρεχούμενο κρύο νερό και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά για περίπου 1 ώρα. Πλένουμε και σκουπίζουμε τον σπλήνα. Τον ψιλοκόβουμε, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά. Γεμίζουμε τα γαλάντερα με τα κομματάκια του, σπρώχνοντάς τα ένα ένα, μέχρι να φτάσουμε στην άκρη του γαλάντερου, αφήνοντας ένα κενό 1 εκ. σε κάθε άκρο.
  2. Λαδώνουμε τα σπληνογάρδουμα και τα τοποθετούμε σε λαδωμένη σχάρα. Τα ψήνουμε σε σχετικά δυνατή, καλά χωνεμένη θράκα, για περίπου 15-20 λεπτά, γυρίζοντάς τα μια δυο φορές, μέχρι να ροδίσουν ωραία από όλες τις πλευρές.
  3. Μπορούμε να τα ψήσουμε και σε προθερμασμένο γκριλ στους 180°C και στρώνουμε στη βάση του φούρνου ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο για να πέσουν τυχόν λίπη.
  4. Λαδώνουμε καλά την επίσης προθερμασμένη σχάρα του φούρνου και απλώνουμε τα σπληνογάρδουμα το ένα δίπλα στο άλλο, κάθετα προς τις γραμμές της σχάρας. Την τοποθετούμε σε ένα από τα ψηλά ράφια του φούρνου και ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν, γυρίζοντάς τα δύο τρεις φορές.
  5. Σερβίρουμε τα σπληνογάρδουμα αμέσως και συνοδεύουμε με τηγανητές πατάτες.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 192.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών