Υλικά
Μερίδες: 6-8 ως μεζές
Διαδικασία
Ετοιμάζουμε τα γαλάντερα
- Για να φτιάξουμε τα σπληνογάρδουμα ξεκινάμε ετοιμάζοντας τα γαλάντερα και τα ξεπλένουμε καλά, αφήνοντας άφθονο κρύο νερό από τη βρύση να τρέξει στο εσωτερικό τους και να παρασύρει ακαθαρσίες. Τα βάζουμε σε μεγάλο μπολ. Τα καλύπτουμε με κρύο νερό και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιών μαζί με τις στυμμένες λεμονόκουπες, καθώς και το χοντρό αλάτι. Ανακατεύουμε λίγο με το χέρι. Αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά. Τρίβουμε τα γαλάντερα απαλά με τα χέρια μας, σαν να πλένουμε ένα ρούχο. Τα ξεπλένουμε σχολαστικά με τρεχούμενο κρύο νερό και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά για περίπου 1 ώρα. Πλένουμε και σκουπίζουμε τον σπλήνα. Τον ψιλοκόβουμε, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά. Γεμίζουμε τα γαλάντερα με τα κομματάκια του, σπρώχνοντάς τα ένα ένα, μέχρι να φτάσουμε στην άκρη του γαλάντερου, αφήνοντας ένα κενό 1 εκ. σε κάθε άκρο.
- Λαδώνουμε τα σπληνογάρδουμα και τα τοποθετούμε σε λαδωμένη σχάρα. Τα ψήνουμε σε σχετικά δυνατή, καλά χωνεμένη θράκα, για περίπου 15-20 λεπτά, γυρίζοντάς τα μια δυο φορές, μέχρι να ροδίσουν ωραία από όλες τις πλευρές.
- Μπορούμε να τα ψήσουμε και σε προθερμασμένο γκριλ στους 180°C και στρώνουμε στη βάση του φούρνου ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο για να πέσουν τυχόν λίπη.
- Λαδώνουμε καλά την επίσης προθερμασμένη σχάρα του φούρνου και απλώνουμε τα σπληνογάρδουμα το ένα δίπλα στο άλλο, κάθετα προς τις γραμμές της σχάρας. Την τοποθετούμε σε ένα από τα ψηλά ράφια του φούρνου και ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν, γυρίζοντάς τα δύο τρεις φορές.
- Σερβίρουμε τα σπληνογάρδουμα αμέσως και συνοδεύουμε με τηγανητές πατάτες.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 192.