Τα καλύτερα Χριστούγεννα με ΓΙΩΤΗΣ

Φέτος θα γεμίσει το σπίτι γιορτινές μυρωδιές από ζυμώματα πλούσια σε αρώματα, μπαχαρικά, ξερά φρούτα και καρπούς! Τι καλύτερο λοιπόν από το παραδοσιακό γερμανικό γλυκό ψωμάκι, το στόλεν. Δεν ανησυχώ για την επιτυχία του, αφού η συνταγή είναι δοκιμασμένη και έχω εξοπλιστεί με άριστες πρώτες ύλες και, κυρίως, Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ και Μαγιά Στιγμής ΓΙΩΤΗΣ. Η επιτυχία είναι σίγουρη!

30' προετοιμασία
3 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 3 ώρες και 30'

Υλικά

Μερίδες: 10 - 12

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Σε μεγάλο μπολ (ή στον κάδο του μίξερ πάγκου), βάζουμε το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ, την Μαγιά Στιγμής ΓΙΩΤΗΣ, τη ζάχαρη, το αλάτι, τη βανιλίνη, τα 150 γρ. μαλακωμένο βούτυρο και 200 ml από το γάλα. Δουλεύουμε τα υλικά με το χέρι (ή με το γάντζο του μίξερ), μέχρι να ανακατευτούν καλά και προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα. Ζυμώνουμε μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη μαλακή. Αν κολλάει στα χέρια μας (ή στα τοιχώματα του κάδου), προσθέτουμε ελάχιστο ακόμη αλεύρι. Συνεχίζουμε το ζύμωμα για 6-7 λεπτά με τα χέρια (ή για 3-4 λεπτά με το μίξερ), μέχρι να γίνει λεία και ελαστική.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το μοσχοκάρυδο, το γαρίφαλο, την κόντιτα, τις σταφίδες και τα αμύγδαλα. Μεταφέρουμε τη ζύμη στο μπολ και ζυμώνουμε με τις γροθιές μας, φέρνοντας τις άκρες της ζύμης προς το κέντρο, ώστε να ενσωματωθούν τα φρούτα και τα μπαχαρικά (αν χρησιμοποιήσουμε μίξερ πάγκου, απλώς ρίχνουμε όλα αυτά τα υλικά στον κάδο και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε με το γάντζο, μέχρι να ενσωματωθούν στη ζύμη).
  3. Σκεπάζουμε το μπολ (ή τον κάδο) με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη σε σχετικά ζεστό σημείο, για 1-2 ώρες, μέχρι να φουσκώσει καλά και να διπλασιαστεί σε όγκο.
  4. Τη μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε με τον πλάστη, σε ορθογώνιο φύλλο με διαστάσεις περίπου 45χ35 εκ. Την αλείφουμε με τα 25 γρ. λιωμένο βούτυρο.
  5. Με τον πλάστη ανοίγουμε το μάρτζιπαν σε ορθογώνιο φύλλο με διαστάσεις 35χ15 εκ. και το τοποθετούμε στο κέντρο του φύλλου της ζύμης. Τυλίγουμε μαζί τα δύο φύλλα σε ρολό, από μακριά πλευρά τους και μεταφέρουμε το ρολό σε ρηχό ταψί, στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Σκεπάζουμε με καθαρές πετσέτες και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για περίπου 1 ώρα, μέχρι το ρολό να διπλασιαστεί σε όγκο.
  6. Το ξεσκεπάζουμε και το ψήνουμε για 1 ώρα, στους 170° C.
  7. Σερβίρισμα: Βγάζουμε το stollen από το φούρνο και το αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο. Το πασπαλίζουμε με την άχνη και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως, πριν το κόψουμε σε φέτες και το σερβίρουμε.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT