Πώς θα μπορούσαν οι Λημνιοί να μην κάνουν πίτες, αφού έχουν φημισμένες και εκλεκτές πρώτες ύλες; Το νησί, γνωστό και ως σιτοβολώνας του Αιγαίου, με την ποικιλία σκληρού σίτου Λήμνος να τη μνημονεύει και ο Αριστοτέλης αλλά και αρωματικά τυριά όπως το καλαθάκι με γάλα από τα ντόπια κατσίκια και αρνιά, έχει πληθωρικές και εκλεκτές πίτες, όπως ακριβώς και οι πρώτες ύλες του. Τη συνταγή αυτή μας την έδωσε η κ. Μαρίκα Σαλαμουσά-Αλεξάνδρου από το χωριό Μούδρος. Με το ίδιο ζυμάρι ετοιμάζουμε και κολοκυθόπιτα αρμυρή ή γλυκιά. Τη γλυκιά την περιχύνουμε με λίγο μέλι και, αν θέλουμε, και με λίγη κανέλα.
30'
προετοιμασία
35' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 5'
Υλικά
Τεμάχια: 18-20Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Διαδικασία
- Για τα στριφτά τυροπιτάκια με καλαθάκι Λήμνου, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και λαδώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά για τη γέμιση.
- Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, το ξίδι και το λάδι.
- Ρίχνουμε σταδιακά το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματίσουμε μια ελαστική ζύμη.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 18-20 μέρη και τα πλάθουμε σε μπαλάκια.
- Ανοίγουμε κάθε μπάλα σε λεπτό φύλλο, πάχους 3 χλστ. Βάζουμε κατά μήκος 1-2 κουτ. σούπας από τη γέμιση.
- Τυλίγουμε το φύλλο με τη γέμιση σε ρολό. Γυρίζουμε το ρολό σχηματίζοντας το σχήμα σαλιγκαριού.
- Το τακτοποιούμε στο ταψί και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.
- Λαδώνουμε τα στριφτά τυροπιτάκια με καλαθάκι Λήμνου, στην επιφάνεια και ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 187.