Πώς θα μπορούσαν οι Λημνιοί να μην κάνουν πίτες, αφού έχουν φημισμένες και εκλεκτές πρώτες ύλες; Το νησί, γνωστό και ως σιτοβολώνας του Αιγαίου, με την ποικιλία σκληρού σίτου Λήμνος να τη μνημονεύει και ο Αριστοτέλης αλλά και αρωματικά τυριά όπως το καλαθάκι με γάλα από τα ντόπια κατσίκια και αρνιά, έχει πληθωρικές και εκλεκτές πίτες, όπως ακριβώς και οι πρώτες ύλες του. Τη συνταγή αυτή μας την έδωσε η κ. Μαρίκα Σαλαμουσά-Αλεξάνδρου από το χωριό Μούδρος. Με το ίδιο ζυμάρι ετοιμάζουμε και κολοκυθόπιτα αρμυρή ή γλυκιά. Τη γλυκιά την περιχύνουμε με λίγο μέλι και, αν θέλουμε, και με λίγη κανέλα.

30' προετοιμασία
35' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 5'

Υλικά

Τεμάχια: 18-20

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Διαδικασία

  1. Για τα τυροπιτάκια, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και λαδώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά για τη γέμιση.
  3. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, το ξίδι και το λάδι.
  4. Ρίχνουμε σταδιακά το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματίσουμε μια ελαστική ζύμη.
  5. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 18-20 μέρη και τα πλάθουμε σε μπαλάκια.
  6. Ανοίγουμε κάθε μπάλα σε λεπτό φύλλο, πάχους 3 χλστ. Βάζουμε κατά μήκος 1-2 κουτ. σούπας από τη γέμιση.
  7. Τυλίγουμε το φύλλο με τη γέμιση σε ρολό. Γυρίζουμε το ρολό σχηματίζοντας το σχήμα σαλιγκαριού.
  8. Το τακτοποιούμε στο ταψί και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.
  9. Λαδώνουμε τα τυροπιτάκια στην επιφάνεια και ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 187.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών