Πάντα μόνη της ανοίγει φύλλο η Ελένη Ροδά. Τη συνταγή για το φύλλο την έχει από την εκπαιδευτικό μητέρα της, η οποία, αν και δεν μαγείρευε πολύ, έφτιαχνε υπέροχες πίτες. Στη γέμιση η Ελένη βάζει μόνο φέτα, διότι θεωρεί τον συνδυασμό πρωτεϊνών (φέτα + αυγά) υπερβολή.
30'
προετοιμασία
40' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 10'
Υλικά
Μερίδες: 10Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε την στριφτή τυρόπιτα με φέτα και χειροποίητο φύλλο προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και λαδώνουμε ένα μεγάλο και ρηχό στρογγυλό ταψί ή τη λαμαρίνα του φούρνου.
- Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, το ξίδι και το λάδι μέχρι να σχηματιστεί ένα ψιχουλιαστό μείγμα.
- Ρίχνουμε σταδιακά το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματίσουμε μια ελαστική ζύμη.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη και τα πλάθουμε σε μπάλες.
- Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε κάθε μπάλα σε λεπτό φύλλο πάχους 3 χλστ.
- Λαδώνουμε όλη την επιφάνεια του φύλλου και απλώνουμε τη μισή ποσότητα φέτας.
- Τυλίγουμε σε ρολό.
- Γυρίζουμε το ρολό σχηματίζοντας το σχήμα σαλίγκαρου.
- Το τακτοποιούμε στο ταψί και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.
- Το δεύτερο ρολό το τυλίγουμε περιμετρικά του πρώτου φύλλου, σχηματίζοντας έναν μεγάλο σαλίγκαρο.
- Λαδώνουμε καλά όλη την επιφάνεια και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 211.