ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤυρόπιτα με μαντζουράναΤυρόπιτα με φέτα και ξερή μαντζουράνα Πάντα μόνη της ανοίγει φύλλο η Ελένη Ροδά. Τη συνταγή για το φύλλο την έχει από την εκπαιδευτικό μητέρα της, η οποία, αν και δεν μαγείρευε πολύ, έφτιαχνε υπέροχες πίτες. Στη γέμιση η Ελένη βάζει μόνο φέτα, διότι θεωρεί τον συνδυασμό πρωτεϊνών (φέτα + αυγά) υπερβολή.

30' προετοιμασία
40' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 10'

Υλικά

Μερίδες: 10

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε την στριφτή τυρόπιτα με φέτα και χειροποίητο φύλλο προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και λαδώνουμε ένα μεγάλο και ρηχό στρογγυλό ταψί ή τη λαμαρίνα του φούρνου.
  2. Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, το ξίδι και το λάδι μέχρι να σχηματιστεί ένα ψιχουλιαστό μείγμα.
  3. Ρίχνουμε σταδιακά το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματίσουμε μια ελαστική ζύμη.
  4. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη και τα πλάθουμε σε μπάλες.
  5. Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε κάθε μπάλα σε λεπτό φύλλο πάχους 3 χλστ.
  6. Λαδώνουμε όλη την επιφάνεια του φύλλου και απλώνουμε τη μισή ποσότητα φέτας.
  7. Τυλίγουμε σε ρολό.
  8. Γυρίζουμε το ρολό σχηματίζοντας το σχήμα σαλίγκαρου.
  9. Το τακτοποιούμε στο ταψί και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.
  10. Το δεύτερο ρολό το τυλίγουμε περιμετρικά του πρώτου φύλλου, σχηματίζοντας έναν μεγάλο σαλίγκαρο.
  11. Λαδώνουμε καλά όλη την επιφάνεια και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 211.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών