Η Pissaladière έχει πάρει το όνοµά της από τη λέξη «pissalat», που σηµαίνει «πολτοποιηµένες αντζούγιες». Η γέµισή της µπορεί να ποικίλλει, από κρεµµύδια και αντζούγιες, ντοµάτες και αντζούγιες µέχρι σκέτες πολτοποιηµένες αντζούγιες µε σκόρδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠίτσα με γαύρο μαρινάτο, κρεμμύδι και θυμάριΠίτσα με γαύρο μαρινάτο, κρεμμύδι και θυμάρι
40' προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 25'

Υλικά

Μερίδες: για 1 τάρτα

Για τη βάση

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Βάση

  1. Για την τάρτα με κρεμμύδια και αντσούγιες ξεκινάμε με την βάση και λαδώνουμε ελαφρώς μια ταρτιέρα διαμέτρου 26 - 28 εκ.
  2. Ανοίγουμε τη ζύμη.
  3. Στρώνουμε προσεκτικά το φύλλο ζύμης στην ταρτιέρα, καλύπτοντας και τα τοιχώματά της.
  4. Με ένα πιρούνι τρυπάμε τη ζύμη σε διάφορα σημεία.
  5. Σκεπάζουμε την ταρτιέρα με διάφανη μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 45 λεπτά.
  6. Αν χρησιμοποιήσου- με έτοιμο φύλλο, ακολουθούμε τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία.

Γέμιση

  1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε χαμηλή θερμοκρασία, για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Τα τελευταία 5 λεπτά ρίχνουμε το σκόρδο.
  3. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λίγο.
  4. Πολτοποιούμε τις αντσούγιες και την κάππαρη στο μπλέντερ, προσθέτουμε το ξερό θυμάρι και ανακατεύουμε.

Τάρτα

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
  2. Απλώνουμε το μείγμα των κρεμμυδιών στο εσωτερικό της τάρτας.
  3. Τα στρώνουμε ομοιόμορφα και από πάνω στρώνουμε τον πολτό αντσούγιας-κάππαρης.
  4. Σκορπίζουμε τις ελιές και ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά στο μεσαίο ράφι του φούρνου.
  5. Τη σερβίρουμε ζεστή ή κρύα.

Ενα Ασύρτικο φρέσκο ή παλαιωμένο σε βαρέλι από τη Σαντορίνη αλλά και από τον αμπελώνα της Βόρειας Ελλάδας.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 55.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Ψάρι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών