«Ήταν Δευτέρα βράδυ, είχα βγει στο Λονδίνο, η σερβιτόρα με ρώτησε τι θα πιω, της είπα ότι δεν πίνω, και πως θα πάρω ένα mocktail. Επέστρεψε μετά από λίγο με ένα ροζ αηδιαστικό, γεμάτο ζάχαρη, ποτό. Η γεύση του ήταν απαίσια» θυμάται σήμερα ο Ben, για την τελευταία φορά που αναγκάστηκε να αφήσει το μη αλκοολούχο κοκτέιλ του στην άκρη.

Ο Branson μεγάλωσε στην αγγλική εξοχή, στην οικογενειακή φάρμα, έμαθε πώς γεννιέται κάτι στο χώμα, τι γεύση έχουν τα οργανικά, άγρια, ασχημούτσικα αλλά ασύγκριτης γεύσης λαχανικά και φρούτα. Ξεκίνησε να εργάζεται στο αγρόκτημα, σπούδασε μάγειρας και αργότερα έγινε γραφίστας (μια δουλειά που έκανε και ο πατέρας του). Ήταν περίπου την ίδια εποχή που ανακάλυψε το βιβλίο “The art of distillation” (Η τέχνη της απόσταξης), ένα κειμήλιο για τους ιστορικούς του ποτού, με περισσότερα από 200 υλικά και πολλές συνταγές-γιατροσόφια που βασίζονται στις ιδιότητες των βοτάνων.

«Σχεδόν χάθηκα σε μια κουνελότρυπα με συνεχόμενους πειραματισμούς σε συνταγές που βρήκα σε αυτό το αντίγραφο του 1664» διευκρινίζει και μου δείχνει το βιβλίο στην κάμερα όσο κάνουμε την συνέντευξη μέσω Zoom. H επιθυμία του να δημιουργήσει κάτι με βάση τα βότανα, συνέπεσε με την καθιέρωση ενός παγκόσμιου κινήματος υγιεινού lifestyle που προωθούνταν σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα με τις αυξημένες υποχρεώσεις της κοινωνικής ζωής, ο Ben διαπίστωσε πως μεγάλωνε και η γνώση που έχουμε για την τροφή και την καλή υγεία. «Οι νεότεροι δεν νοιάζονται μόνο για το junk food, δεν αφήνονται όπως παλιότερα στο αλκοόλ. Ξυπνούν νωρίτερα, κάνουν γυμναστική, ελαττώνουν το ποτό ή το στερούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, όπως συμβαίνει και με το κρέας» εξηγεί.

Το Seedlip, το προϊόν που έφτιαξε πρώτη φορά στην κουζίνα του σπιτιού του σε έναν μικρό αποστακτήρα το 2013 βρήκε αμέσως το κοινό του. Μια έγκυος, ένας 17χρονος ή ένας 75χρονος, ένας αθλητής, ή κάποιος που απλώς δεν έχει όρεξη να πιει αλλά δεν υπάρχει λόγος να στερείται της κοινωνικότητάς του. Είναι ιδανικό για χορτοφάγους, vegan, όσους ακολουθούν δίαιτα Kosher, για αυτούς που έχουν δυσανεξία στην γλουτένη, στη λακτόζη ή είναι διαβητικοί. Τo Seedlip είναι ένα ποτό για όσους δεν πίνουν, για όλους τους πιθανούς λόγους. Δημιουργείται με ειδική απόσταξη, ανάμειξη και διύλιση (ξεχωριστά για κάθε συστατικό) από φλοιούς, φλούδες, βότανα και μπαχαρικά. Μοιάζει με τζιν, αλλά είναι απολύτως μη αλκοολούχο, δεν περιέχει ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά, δεν έχει θερμίδες και δεν υπάρχει κάτι άλλο ως τώρα που να μπορεί να μιμηθεί τη γεύση του. Χρησιμοποιείται ως ποτό βάσης, αναμειγνύεται δηλαδή με αναψυκτικό, και αυτός που το πίνει δεν νιώθει ο παρίας της παρέας, καθώς κρατάει με αυτοπεποίθηση ένα κανονικό γευστικό ποτό.

Από τον Νοέμβριο του 2015 που έγινε το πρώτο λανσάρισμα στο Selfridges της Βρετανίας μέχρι σήμερα, που το μεγαλύτερο μερίδιο του brand του Ben Branson έχει περάσει στην Diageo, το ποτό βρίσκεται σε εκατοντάδες μπαρ σε 36 χώρες και σε περισσότερα από 100 διακεκριμένα εστιατόρια, πολλά από αυτά με αστέρι Michelin. Το brand συνεχώς μεγαλώνει, συμβαδίζει με τα παγκόσμια τρεντ, των no-low alcohol, της αειφορίας και προωθεί διάφορες ενέργειες (π.χ. ξιοποίηση εσπεριδοειδών και φρούτων που πετιούνται μετά το τέλος της βάρδιας στα μπαρ) για συνειδητοποιημένους καταναλωτές, για το περιβάλλον και για ίδιον όφελος.

INFO: Θα το βρείτε σε ενημερωμένες κάβες αλλά και σε πολλά μπαρ θα βρείτε τις 3 γεύσεις Seedlip, το βοτανικό Garden 108, το μπαχαρώδες και αρωματικό Spice 94 και το Grove 42 με γεύση εσπεριδοειδών.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT