Μπορούµε να χρησιµοποιήσουµε χυµό λάιµ γι’ αυτό το πιάτο ή ταµάρινδο για µια πιο πηχτή και σκούρα σάλτσα. Χρησιµοποιούµε δύο ή τέσσερα µικρότερα ψάρια, αν δεν βρούµε ένα αρκετά µεγάλο ψάρι. Γαρνίρουµε µε βασιλικό.
30'
προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα
Υλικά
Μερίδες: 2Διαδικασία
- Στεγνώνουµε καλά το ψάρι. Χαράζουµε το ψάρι τρεις ή τέσσερις φορές και από τις δύο πλευρές µε ένα κοφτερό µαχαίρι.
- Τρίβουµε το ψάρι µέσα και έξω µε αλάτι. Βάζουµε το αλεύρι και το τριµµένο πιπέρι σε µια πιατέλα ή σε ένα πιάτο και πιέζουµε το ψάρι ελαφρά από πάνω, µέχρι να καλυφθεί µε αλεύρι από το κεφάλι µέχρι την ουρά. Τινάζουµε τυχόν περιττό αλεύρι.
- Γεµίζουµε ένα µεγάλο γουόκ ή ένα βαθύ τηγάνι ή µια φαρδιά κατσαρόλα, αρκετά µεγάλη ώστε να τηγανίσουµε ολόκληρο το ψάρι, µε λάδι σε ύψος 10 εκ. και το αφήνουµε να ζεσταθεί σε δυνατή φωτιά.
- Μόλις κάψει, χαµηλώνουµε τη φωτιά σε µέτρια και βυθίζουµε προσεκτικά το ψάρι στο λάδι. Προσέχουµε, γιατί το καυτό λάδι µπορεί να πιτσιλίσει.
- Τηγανίζουµε το ψάρι χωρίς να το γυρίσουµε (αλλά βεβαιωνόµαστε ότι το λάδι καλύπτει ολόκληρο το ψάρι) για περίπου 10-15 λεπτά ή µέχρι να µαγειρευτεί εντελώς το ψάρι και να ροδίσει ελαφρά (αν µαγειρέψουµε το ψάρι µέχρι να ροδίσει πολύ, θα γίνει πολύ στεγνό).
- Το στραγγίζουµε και στη συνέχεια το τοποθετούµε σε απορροφητικό χαρτί, πριν το µεταφέρουµε σε µια ζεστή πιατέλα. Το κρατάµε ζεστό.
- Ενώ µαγειρεύεται το ψάρι, χρησιµοποιούµε ένα γουδί και γουδοχέρι ή έναν πολυκόφτη και κοπανίζουµε ή αλέθουµε το σκόρδο, τις πιπεριές τσίλι, τα κρεµµύδια και τον κόλιανδρο µέχρι να οµογενοποιηθούν τα υλικά.
- Ζεσταίνουµε 1 κουταλιά της σούπας λάδι σε ένα γουόκ ή σε ένα τηγάνι και σοτάρουµε τον πολτό µε τα τσίλι, ανακατεύοντας συνεχώς σε µέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά ή µέχρι να βγάλει τα αρώµατά του.
- Προσθέτουµε τη ζάχαρη, τη σάλτσα ψαριού και τον χυµό λάιµ, και µαγειρεύουµε για 2-3 λεπτά ή µέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Περιχύνουµε το ψάρι µε τη ζεστή σάλτσα τσίλι και γαρνίρουµε µε φύλλα βασιλικού.
- Συνοδεύουµε µε λευκό ρύζι.
Μυστικά
* Σε μεγάλα σούπερ μάρκετ στο τμήμα με τα έθνικ προϊόντα και σε καταστήματα με ασιατικά προϊόντα.