Το μπολάκι είναι της εταιρείας «The concrete project»

20' προετοιμασία
1 ώρα και 30' ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 50'

Υλικά

Μερίδες: για 1 παραλληλόγραμμη φόρμα

Για το tangzhong

Για το ψωμί

Για το άλειμμα

Διαδικασία

Tangzhong

  1. Για να ετοιμάσουμε το γιαπωνέζικο ψωμί με γάλα σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το αλεύρι και το νερό ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί ένα κολλώδης χυλός.
  2. Αδειάζουμε σε ένα μικρό μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Ψωμί

  1. Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε με το γάντζο το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το χλιαρό γάλα.
  2. Προσθέτουμε το αλάτι και το αυγό και συνεχίζουμε το ζύμωμα, μέχρι να ενσωματωθούν.
  3. Ρίχνουμε το μείγμα tangzhong και το βούτυρο και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ελαστική ζύμη.
  4. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη σε ζεστό μέρος, για περίπου 1 ώρα, έως ότου η ζύμη διπλασιαστεί.
  5. Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια, αδειάζουμε το φουσκωμένο ζυμάρι και το χωρίζουμε σε 5 ίσα κομμάτια.
  6. Τα πλάθουμε σε μπάλες.
  7. Με ένα πλάστη ανοίγουμε τη μια μπάλα ζύμης σε οβάλ σχήμα και διπλώνουμε τις δύο άκρες προς στο κέντρο τη μια πάνω από την άλλη.
  8. Αναποδογυρίζουμε τη ζύμη, έτσι ώστε οι εγκοπές να είναι στο κάτω μέρος και πλάθουμε πάλι σε παραλληλόγραμμο σχήμα με πλάτος όσο μια μακρόστενη φόρμα για κέικ.
  9. Τυλίγουμε σε ρολό και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τις υπόλοιπες 4 μπάλες.
  10. Βουτυρώνουμε μια μέτρια παραλληλόγραμμη φόρμα και τακτοποιούμε μέσα όλα τα ρολάκια ζύμης, κολλητά το ένα με το άλλο.
  11. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσουν ξανά για άλλα 30 λεπτά.
  12. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στη λειτουργία του αέρα.

Άλειμμα

  1. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τον κρόκο αυγού με το γάλα, και αλείφουμε απαλά τη ζύμη στην επιφάνεια. .
  2. Ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει καλά και να ροδίσει.
  3. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το κόψουμε.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών