Το μπολάκι είναι της εταιρείας «The concrete project»
20'
προετοιμασία
1 ώρα και 30' ψήσιμο
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 50'
Υλικά
Μερίδες: για 1 παραλληλόγραμμη φόρμαΓια το tangzhong
Για το ψωμί
Για το άλειμμα
Διαδικασία
Tangzhong
- Για να ετοιμάσουμε το γιαπωνέζικο ψωμί με γάλα σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το αλεύρι και το νερό ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί ένα κολλώδης χυλός.
- Αδειάζουμε σε ένα μικρό μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Ψωμί
- Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε με το γάντζο το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το χλιαρό γάλα.
- Προσθέτουμε το αλάτι και το αυγό και συνεχίζουμε το ζύμωμα, μέχρι να ενσωματωθούν.
- Ρίχνουμε το μείγμα tangzhong και το βούτυρο και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ελαστική ζύμη.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη σε ζεστό μέρος, για περίπου 1 ώρα, έως ότου η ζύμη διπλασιαστεί.
- Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια, αδειάζουμε το φουσκωμένο ζυμάρι και το χωρίζουμε σε 5 ίσα κομμάτια.
- Τα πλάθουμε σε μπάλες.
- Με ένα πλάστη ανοίγουμε τη μια μπάλα ζύμης σε οβάλ σχήμα και διπλώνουμε τις δύο άκρες προς στο κέντρο τη μια πάνω από την άλλη.
- Αναποδογυρίζουμε τη ζύμη, έτσι ώστε οι εγκοπές να είναι στο κάτω μέρος και πλάθουμε πάλι σε παραλληλόγραμμο σχήμα με πλάτος όσο μια μακρόστενη φόρμα για κέικ.
- Τυλίγουμε σε ρολό και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τις υπόλοιπες 4 μπάλες.
- Βουτυρώνουμε μια μέτρια παραλληλόγραμμη φόρμα και τακτοποιούμε μέσα όλα τα ρολάκια ζύμης, κολλητά το ένα με το άλλο.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσουν ξανά για άλλα 30 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στη λειτουργία του αέρα.
Άλειμμα
- Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τον κρόκο αυγού με το γάλα, και αλείφουμε απαλά τη ζύμη στην επιφάνεια. .
- Ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει καλά και να ροδίσει.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το κόψουμε.