Τα καρβελάκια που ξεφουρνίζουν για κάποιον λόγο δεν παίρνουν ιδιαίτερο χρώμα και δεν ξεροψήνονται. Τα φτιάχνουν με ό,τι αλεύρι βρεθεί εύκαιρο και ύστερα τα κόβουν σε φέτες και τα σερβίρουν στην Τράπεζα μαζί με το μεσημεριανό. Η γεύση τους είναι ουδέτερη, δροσάτη και λιτή, σαν άγουρο αμύγδαλο. Αν δεν φαγωθούν αυθημερόν, καλό είναι να τα συντηρήσετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, καθώς μπαγιατεύουν εύκολα.
1 ώρα
προετοιμασία
35' ψήσιμο
2 ώρες και 45'
αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 20'
Υλικά
Τεμάχια: για 4 μικρά καρβελάκιαΔιαδικασία
- Για να φτιάξουμε το ψωμί του Σινά, διαλύουμε σε λίγο από το χλιαρό νερό τη μαγιά, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά, να ενεργοποιηθεί.
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το μείγμα με τη μαγιά, το αλεύρι, το μισό νερό και στο τέλος το αλάτι.
- Ζυμώνουμε με τον γάντζο για περίπου μισή ώρα (ναι, για τόσο), έως ότου γίνει μια σφιχτή και λεία ζύμη, και προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο νερό μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη – ενδεχομένως να μη χρειαστεί να προσθέσουμε όλη την ποσότητα του νερού ή ίσως και να χρειαστεί λίγο επιπλέον. Εναλλακτικά, ζυμώνουμε με τα χέρια.
- Αφήνουμε τη ζύμη καλά σκεπασμένη με πετσέτα, σε ζεστό σημείο, να ξεκουραστεί για 1 1⁄2 ώρα και να φουσκώσει.
- Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια, βάζουμε τη ζύμη, τη χωρίζουμε σε 4 κομμάτια και τα πλάθουμε σε καρβελάκια.
- Καλύπτουμε με λαδόκολλα ένα μεγάλο ταψί και βάζουμε τα καρβελάκια.
- Τα αλείφουμε με λίγο νερό, τα καλύπτουμε χαλαρά με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά με 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σχεδόν σε όγκο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και ψήνουμε για 30-35 λεπτά ή μέχρι να γίνουν.
- Βεβαιωνόμαστε ότι είναι έτοιμα όταν ανασηκώνοντας με πετσέτα ένα καρβελάκι και χτυπώντας το από κάτω με τα δάχτυλα βγάζει έναν ξερό, υπόκωφο, ήχο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 191.