ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤούρτα γενεθλίων «Κουντριάς»Ρώσικη τούρτα γενεθλίων «Κουντριάς»H συνταγή είναι μια μοντέρνα εκδοχή ενός παραδοσιακού ουκρανικού κέικ, του verguni (προφέρεται βεργκονέ), ένα είδος παντεσπάνι με κατάξανθο μέλι από τίλιο. Η Λέσια το φτιάχνει με τον τρόπο της νέας ουκρανικής κουζίνας, προσθέτοντας στρώσεις γλυκιάς σαντιγί από κρέμα σμετάνα ανάμεσα στα στρώματα παντεσπανιού, και το ονόμασε Medivnic, από το όνομα της αγαπημένης της γιαγιάς, και σημαίνει «δοχείο για μέλι». Το γλυκό συναντάται επίσης στη Ρωσία, την Πολωνία και άλλες γειτονικές χώρες, συχνότερα με το όνομα Medovik.

40' προετοιμασία
6' ψήσιμο
4 ώρες αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 46'

Υλικά

Μερίδες: 8-10

Για τα παντεσπάνια

Για την κρέμα

Διαδικασία

Παντεσπάνια

  1. Για την τούρτσ μελιού Medivnic, φτιάχνουμε ένα μπεν μαρί: στερεώνουμε ένα ανοξείδωτο μπολ στα χείλη μιας κατσαρόλας στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό, φροντίζοντας ο πάτος του μπολ να μην αγγίζει το νερό που κοχλάζει.
  2. Μέσα στο μπολ βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν τα υλικά και να ενωθούν.
  3. Ρίχνουμε τη σόδα και ανακατεύουμε συνέχεια, προσέχοντας γιατί το μείγμα θα αφρίσει.
  4. Αποσύρουμε από το μπεν μαρί και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και να γίνει χλιαρό.
  5. Προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
  6. Ρίχνουμε το αλεύρι, τόσο ώστε να φτιάξουμε ένα μείγμα σαν του κέικ, πυκνό και κολλώδες τόσο, ώστε να αρχίσουμε να δυσκολευόμαστε να το ανακατεύουμε με το κουτάλι.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
  8. Κόβουμε 4 στρογγυλά κομμάτια λαδόκολλας με διάμετρο 26-28 εκ. και ντύνουμε με το καθένα τον πυθμένα από 1 στρογγυλό αλουμινένιο ταψάκι μιας χρήσης, με ίδια διάμετρο.
  9. Αυτή η διάμετρος μας βγάζει τούρτα με 4 στρώσεις παντεσπάνι (άρα 4 ταψάκια).
  10. Αν τη θέλουμε πιο ψηλή και με περισσότερες στρώσεις, διαλέγουμε μικρότερα ταψάκια, των 22 ή των 20 εκ. διαμέτρου και χρησιμοποιούμε 5 ταψάκια.
  11. Ψήνουμε τα παντεσπάνια για 5-6 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα χρώμα ανοιχτό σαν του χρυσάνθεμου.
  12. Τα αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά.
  13. Τα παντεσπάνια μπορούμε να τα ετοιμάσουμε και να τα ψήσουμε 2-3 ημέρες νωρίτερα και να τα φυλάξουμε στο ψυγείο, τυλιγμένα το καθένα σε διάφανη μεμβράνη.

Κρέμα

  1. Χτυπάμε με το μίξερ τη σμετάνα και τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψει και να γίνει παχύρρευστη σαν γιαούρτι.
  2. Αφήνουμε στην άκρη 1-2 κουτ. σούπας από τα τριμμένα καρύδια και προσθέτουμε τα υπόλοιπα στην κρέμα.
  3. Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις με ελαστική σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ).

Συναρμολόγηση

  1. Σε πιατέλα βάζουμε μια βάση παντεσπάνι και καλύπτουμε με μια γερή δόση κρέμας.
  2. Συνεχίζουμε με αναλλάξ στρώσεις παντεσπανιού-κρέμας και τελειώνουμε με κρέμα.
  3. Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες ή ιδανικά για όλο το βράδυ, πριν σερβίρουμε.
  4. Πριν την κόψουμε σε κομμάτια την πασπαλίζουμε με την τριμμένη καρυδόψιχα που αφήσαμε κατά μέρος.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών