40'
προετοιμασία
6' ψήσιμο
4 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 46'
Υλικά
Μερίδες: 8-10
Για τα παντεσπάνια
Για την κρέμα
Διαδικασία
Παντεσπάνια
- Για την τούρτσ μελιού Medivnic, φτιάχνουμε ένα μπεν μαρί: στερεώνουμε ένα ανοξείδωτο μπολ στα χείλη μιας κατσαρόλας στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό, φροντίζοντας ο πάτος του μπολ να μην αγγίζει το νερό που κοχλάζει.
- Μέσα στο μπολ βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν τα υλικά και να ενωθούν.
- Ρίχνουμε τη σόδα και ανακατεύουμε συνέχεια, προσέχοντας γιατί το μείγμα θα αφρίσει.
- Αποσύρουμε από το μπεν μαρί και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και να γίνει χλιαρό.
- Προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
- Ρίχνουμε το αλεύρι, τόσο ώστε να φτιάξουμε ένα μείγμα σαν του κέικ, πυκνό και κολλώδες τόσο, ώστε να αρχίσουμε να δυσκολευόμαστε να το ανακατεύουμε με το κουτάλι.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
- Κόβουμε 4 στρογγυλά κομμάτια λαδόκολλας με διάμετρο 26-28 εκ. και ντύνουμε με το καθένα τον πυθμένα από 1 στρογγυλό αλουμινένιο ταψάκι μιας χρήσης, με ίδια διάμετρο.
- Αυτή η διάμετρος μας βγάζει τούρτα με 4 στρώσεις παντεσπάνι (άρα 4 ταψάκια).
- Αν τη θέλουμε πιο ψηλή και με περισσότερες στρώσεις, διαλέγουμε μικρότερα ταψάκια, των 22 ή των 20 εκ. διαμέτρου και χρησιμοποιούμε 5 ταψάκια.
- Ψήνουμε τα παντεσπάνια για 5-6 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα χρώμα ανοιχτό σαν του χρυσάνθεμου.
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά.
- Τα παντεσπάνια μπορούμε να τα ετοιμάσουμε και να τα ψήσουμε 2-3 ημέρες νωρίτερα και να τα φυλάξουμε στο ψυγείο, τυλιγμένα το καθένα σε διάφανη μεμβράνη.
Κρέμα
- Χτυπάμε με το μίξερ τη σμετάνα και τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψει και να γίνει παχύρρευστη σαν γιαούρτι.
- Αφήνουμε στην άκρη 1-2 κουτ. σούπας από τα τριμμένα καρύδια και προσθέτουμε τα υπόλοιπα στην κρέμα.
- Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις με ελαστική σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ).
Συναρμολόγηση
- Σε πιατέλα βάζουμε μια βάση παντεσπάνι και καλύπτουμε με μια γερή δόση κρέμας.
- Συνεχίζουμε με αναλλάξ στρώσεις παντεσπανιού-κρέμας και τελειώνουμε με κρέμα.
- Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες ή ιδανικά για όλο το βράδυ, πριν σερβίρουμε.
- Πριν την κόψουμε σε κομμάτια την πασπαλίζουμε με την τριμμένη καρυδόψιχα που αφήσαμε κατά μέρος.