
30'
προετοιμασία
5 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 5 ώρες και 30'
Υλικά
Μερίδες: 12Για το σιρόπι
Για την κρέμα
Για τη βάση
Για τη διακόσμηση (προαιρετικά)
Διαδικασία
Κρέμα
- Για να φτιάξουμε ζακυνθινή φρυγανιά, αρχικά βάζουμε, σε μέτρια κατσαρόλα, το γάλα, τη ζάχαρη, τους κρόκους και το κορν φλάουρ.
- Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα μέχρι να βράσει και να δέσει η κρέμα.
- Προσθέτουμε τις βανιλίνες και το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι το βούτυρο να λιώσει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε την κρέμα με διάφανη μεμβράνη, εφαρμόζοντάς τη στην επιφάνεια για να μη σχηματιστεί κρούστα, και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς (1-2 ώρες στο ψυγείο).
Σιρόπι
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το καυτό νερό, μέχρι η ζάχαρη να λιώσει.
- Αφήνουμε το απλό αυτό σιρόπι να κρυώσει.
Συναρμολόγηση
- Υπολογίζουμε πόσες φρυγανιές θα χρειαστούν για να καλύψουν όλο τον πυθμένα ενός ταψιού 20 x 30 εκ.
- Τις βυθίζουμε μία μία στο σιρόπι, για 1-2 δευτερόλεπτα, και τις στρώνουμε στο ταψί.
- Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με άλλη μία στρώση.
- Στη συνέχεια, περιχύνουμε τις φρυγανιές με όσο σιρόπι έχει περισσέψει.
- Χτυπάμε την κρέμα που ετοιμάσαμε με το μίξερ μέχρι να αφρατέψει καλά.
- Την αδειάζουμε πάνω στη βάση και ισιώνουμε καλά την επιφάνεια.
- Σκεπάζουμε το ταψί με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για 3 ώρες, μέχρι η κρέμα να κρυώσει καλά και να σταθεροποιηθεί ώστε να κόβεται.
- Αν θέλουμε, διακοσμούμε την επιφάνεια της ζακυνθινής φρυγανιάς με ροζέτες σαντιγί και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα ή κακάο.
- Σερβίρουμε τη ζακυνθινή φρυγανιά κομμένη σε κομμάτια.
Μυστικά
Συνήθως γαρνίρεται με σαντιγί και κερασάκια γλασέ ή μπισκότο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 48.