30' προετοιμασία
5 ώρες αναμονή
Σύνολο: 5 ώρες και 30'

Υλικά

Μερίδες: 12

Για το σιρόπι

Για την κρέμα

Για τη βάση

Για τη διακόσμηση (προαιρετικά)

Διαδικασία

Κρέμα

  1. Για να φτιάξουμε ζακυνθινή φρυγανιά, αρχικά βάζουμε, σε μέτρια κατσαρόλα, το γάλα, τη ζάχαρη, τους κρόκους και το κορν φλάουρ.
  2. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα μέχρι να βράσει και να δέσει η κρέμα.
  3. Προσθέτουμε τις βανιλίνες και το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι το βούτυρο να λιώσει.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε την κρέμα με διάφανη μεμβράνη, εφαρμόζοντάς τη στην επιφάνεια για να μη σχηματιστεί κρούστα, και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς (1-2 ώρες στο ψυγείο).

Σιρόπι

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το καυτό νερό, μέχρι η ζάχαρη να λιώσει.
  2. Αφήνουμε το απλό αυτό σιρόπι να κρυώσει.

Συναρμολόγηση

  1. Υπολογίζουμε πόσες φρυγανιές θα χρειαστούν για να καλύψουν όλο τον πυθμένα ενός ταψιού 20 x 30 εκ.
  2. Τις βυθίζουμε μία μία στο σιρόπι, για 1-2 δευτερόλεπτα, και τις στρώνουμε στο ταψί.
  3. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με άλλη μία στρώση.
  4. Στη συνέχεια, περιχύνουμε τις φρυγανιές με όσο σιρόπι έχει περισσέψει.
  5. Χτυπάμε την κρέμα που ετοιμάσαμε με το μίξερ μέχρι να αφρατέψει καλά.
  6. Την αδειάζουμε πάνω στη βάση και ισιώνουμε καλά την επιφάνεια.
  7. Σκεπάζουμε το ταψί με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για 3 ώρες, μέχρι η κρέμα να κρυώσει καλά και να σταθεροποιηθεί ώστε να κόβεται.
  8. Αν θέλουμε, διακοσμούμε την επιφάνεια της ζακυνθινής φρυγανιάς με ροζέτες σαντιγί και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα ή κακάο.
  9. Σερβίρουμε τη ζακυνθινή φρυγανιά κομμένη σε κομμάτια.

Μυστικά

Συνήθως γαρνίρεται με σαντιγί και κερασάκια γλασέ ή μπισκότο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 48.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών