30' προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 30'

Υλικά

Μερίδες: 4

Για το άλειμμα

Για την κρούστα

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

Διαδικασία

  1. Κοτόπουλο: Βάζουμε στην κοιλιά του κοτόπουλου το κρεμμύδι, το πράσο, το σκόρδο, το θυμάρι και τη δάφνη. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το άλειμμα και αλείφουμε καλά με το μείγμα το κοτόπουλο στην επιφάνεια αλλά και κάτω από το δέρμα. (Με γάντια μιας χρήσης παίρνουμε αρκετό από το άλειμμα στο χέρι μας, ανασηκώνουμε προσεκτικά το δέρμα πάνω από το στήθος του κοτόπουλου και αλείφουμε το κρέας κάτω από το δέρμα, όσο μπορούμε καλύτερα, χωρίς να σκίσουμε το δέρμα. Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και για τα μπούτια του κοτόπουλου.)
  2. Το τυλίγουμε σε μεμβράνη, το βάζουμε σε ένα ταψί και το αφήνουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ.
  3. Την επομένη προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
  4. Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε με ένα κουτάλι το αλεύρι με το χοντρό αλάτι και τα αυγά. Ρίχνουμε σταδιακά το νερό και ζυμώνουμε με τα χέρια μας, μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε παραλληλόγραμμο φύλλο, πάχους περίπου 0,5 εκ. Αφαιρούμε τη μεμβράνη από το κοτόπουλο, το βάζουμε στο κέντρο του φύλλου και κλείνουμε τη ζύμη σαν φάκελο, για να εγκλωβίσουμε μέσα το κοτόπουλο. Δεν πρέπει να αφήσουμε κενά.
  5. Στρώνουμε ένα μέτριο ταψί με λαδόκολλα, βάζουμε το κοτόπουλο και ψήνουμε για περίπου 2 ώρες. Το ξεφουρνίζουμε, σπάμε προσεκτικά με ένα μαχαίρι την κρούστα (η οποία δεν τρώγεται) και την ανοίγουμε. Η κρούστα από κάτω θα έχει κολλήσει στη λαδόκολλα, αλλά δεν μας πειράζει. Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες και σερβίρουμε. Η πέτσα του δεν θα έχει ροδίσει, αλλά το ψαχνό του θα είναι ιδιαίτερα ζουμερό, σωστά αλατισμένο και τέλεια αρωματισμένο από τα μυρωδικά.
  6. Σάλτσα με καραμελωμένα κρεμμύδια: Παράλληλα, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια για περίπου 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Ρίχνουμε τη Μαυροδάφνη, αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το πετιμέζι, το ξίδι, το δεντρολίβανο και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε απαλά. Ρίχνουμε τόσο νερό ώστε να υπερκαλύψει τα υλικά κατά 1 εκ., χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Σιγοβράζουμε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια και να δέσει η σάλτσα. Αν η σάλτσα είναι πιο υδαρής από όσο θα θέλαμε, βγάζουμε τα κρεμμύδια με τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ και τη σάλτσα την αδειάζουμε σε έναν πολυκόφτη. Προσθέτουμε 2-3 από τα κρεμμυδάκια και 1/2 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ (αραιωμένο σε 2 κουταλιές νερό) και τα χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία σάλτσα. Ξαναδειάζουμε στην κατσαρόλα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για άλλα 4-5 λεπτά ή μέχρι να δέσει η σάλτσα όσο μας αρέσει.
  7. Σερβίρουμε το κοτόπουλο σε πιατέλα, με τη σάλτσα δίπλα σε μπολ για να βάλει ο καθένας όση θέλει.
  8. Στο ποτήρι μας: Ασφαλής επιλογή η Μαυροδάφνη του μαγειρέματος. Αλλά αν θέλουμε να τιμήσουμε τη γαλλική προέλευση της πουλάδας, ένα Châteauneuf-du-Pape.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT