15' προετοιμασία
45' μαγείρεμα
30' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 30'

Υλικά

Μερίδες: για 1 ταρτιέρα 28 εκ. ή 8 ατομικά ταρτάκια

Διαδικασία

  1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της ζύμης και τα ζυμώνουμε με τα χέρια ή στο μίξερ πάγκου, με το εξάρτημα «γάντζος», προσθέτοντας, αν χρειαστεί, και λίγο νεράκι.
  2. Οταν γίνει μια εύπλαστη μάζα, είτε την κάνουμε μια μπάλα είτε τη χωρίζουμε σε 8 ίσια κομμάτια, τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε για 30 λεπτά εκτός ψυγείου.
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
  4. Παίρνουμε 1 ταρτιέρα 28 εκ. ή 8 φορμάκια για τάρτα, τα λαδώνουμε και τα πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι.
  5. Ανοίγουμε τη ζύμη με τα χέρια και την απλώνουμε στη φόρμα (ή στα φορμάκια) ώστε να καλύψει και τα τοιχώματα.
  6. Την τρυπάμε με πιρούνι για να μη φουσκώσει και την ψήνουμε, για 30 - 45 λεπτά, μέχρι να γίνει τραγανή.
  7. Την αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν τη χρησιμοποιήσουμε για να μη μουσκέψει από την υγρασία της γέμισης.
  8. Αφού βγάλουμε τη ζύμη απο το ψυγείο, την πιέζουμε από το κέντρο προς την περιφέρεια, για να χαμηλώσει και να λεπτύνει ελαφρώς.
  9. Βάζουμε την ελαφρώς ανοιγμένη ζύμη πάνω σε ένα κομμάτι λαδόκολλα και τη σκεπάζουμε με άλλο ένα κομμάτι, ώστε ο πλάστης να μην κολλήσει πάνω στη ζύμη.
  10. Περνάμε τον πλάστη πάνω από τη ζύμη, με φορά εναλλάξ μπροστά- πίσω και δεξιά-αριστερά, ώστε να ανοίξει προς κάθε κατεύθυνση και να αποκτήσει στρογγυλό σχήμα. Το ιδανικό πάχος ζύμης τάρτας είναι 1/2 εκατοστό, για διάμετρο φύλλου περίπου 10 εκατοστά μεγαλύτερη από τη διάμετρο της ταρτιέρας.
  11. Αφαιρούμε το επάνω κομμάτι λαδόκολλας. Λαδώνουμε (ή, αν θέλουμε, βουτυρώνουμε) ελαφρώς τον πυθμένα και τα τοιχώματα μιας ταρτιέρας - εδώ, μια βαθιά μεταλλική, με διάμετρο 24 εκ. Με το ένα χέρι κρατάμε την ταρτιέρα και με το άλλο ανασηκώνουμε το κάτω κομμάτι λαδόκολλας, πάνω στο οποίο είναι κολλημένο το φύλλο ζύμης. Με προσεκτικές κινήσεις αναποδογυρίζουμε τη φόρμα πάνω στη ζύμη και ακουμπάμε το σκεύος σε μια σταθερή επιφάνεια.
  12. Πριν αφαιρέσουμε τη λαδόκολλα, εφαρμόζουμε προσεκτικά το φύλλο στην ταρτιέρα, πιέζοντάς το απαλά σε όλο τον πυθμένα, στη γωνία όπου ενώνεται με τα τοιχώματα και στα ίδια τα τοιχώματα. Μόλις το φύλλο εφαρμόσει καλά, αφαιρούμε την λαδόκολλα.
  13. Περνάμε με πίεση τον πλάστη μια - δυο φορές πάνω στο χείλος της φόρμας, έτσι ώστε τα περισσεύματα να κοπούν εύκολα.
  14. Για να μη σπάσει η βάση κατά το ψήσιμο, την τρυπάμε πολλές φορές με ένα πιρούνι. Αν η γέμιση της τάρτας απαιτεί ψήσιμο έως 30 λεπτά, πρέπει οπωσδήποτε πρώτα να την ψήσουμε άδεια, για περίπου 15 λεπτά, για να ολοκληρωθεί το ψήσιμό της αργότερα μαζί με τη γέμιση.
  15. Για να μη φουσκώσει η βάση, την καλύπτουμε με ένα κομμάτι λαδόκολλας και τη γεμίζουμε με κάποιο βάρος (ιδανικά ειδικά κεραμικά «φασόλια» που επαναχρησιμοποιούνται και τα οποία θα βρούμε στα καταστήματα με εξοπλισμό κουζίνας). Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε ρύζι ή ρεβίθια.
  16. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180° C, για 10 λεπτά. Στη συνέχεια αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το βάρος και ψήνουμε σκέτη τη βάση για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς και απλώς να στεγνώσει η επιφάνειά της. Την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
  17. Αφού ψηθεί η βάση, την αφήνουμε να κρυώσει καλά και προσθέτουμε τη γέμιση.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών