ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΥΖΙΝΕΣ

#CookforUkraine: Η μαγειρική στο πλευρό της Ουκρανίας

Σεφ, εστιατόρια και άνθρωποι από όλο τον κόσμο συμμετέχουν σε μια καμπάνια ευαισθητοποίησης και συμπαράστασης που έχει στο επίκεντρο σούπες μπορς και λαχανόπιτες.

08.03.2022
#CookforUkraine: Η μαγειρική στο πλευρό της Ουκρανίας

Η Ουκρανή σεφ Olia Hercules και η Ρωσίδα Alissa Timoshkina, που όπως κι αρκετοί συντοπίτες της έχει ουκρανικές ρίζες, ζουν στο Λονδίνο εδώ και πολλά χρόνια. Στενές φίλες από το πανεπιστήμιο, έχουν αμφότερες εκδώσει βιβλία μαγειρικής με συνταγές των πατρίδων τους. Στην πρώτη αντιπολεμική διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη βρετανική πρωτεύουσα πήραν την απόφαση να δράσουν. Ζήτησαν τη βοήθεια του ινφλουένσερ Clarkenwell Boy, που το 2016 με την πρωτοβουλία «Cook For Syria» συγκέντρωσε πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ για τους πρόσφυγες της Συρίας και, ακολουθώντας το ίδιο μοντέλο, λάνσαραν, σε συνεργασία με την Unicef, μια καμπάνια με το φαγητό στο επίκεντρο. Η σελίδα του «Cook for Ukraine», μέσω της οποίας συγκεντρώνονται χρήματα για την κάλυψη βασικών αναγκών των παιδιών της Ουκρανίας, ανέβηκε στην πλατφόρμα Just Giving (justgiving.com/cookforukraine) στις 23 Φεβρουαρίου. Την πρώτη μέρα μάζεψαν 7.250 ευρώ. Σήμερα το πρωί είχαν ξεπεράσει τις 130.000.

Σ’ αυτό το διάστημα άνθρωποι από όλο τον κόσμο δίνουν τον οβολό τους και παράλληλα μαγειρεύουν και ποστάρουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σούπες μπορς, πάμπουσκι (σκορδόψωμα), χολάμτσι (λαχανοντολμάδες) και παραδοσιακές ουκρανικές μηλόπιτες, δηλώνοντας μέσω του φαγητού τη συμπαράστασή τους στον ουκρανικό λαό. Διοργανώνονται δείπνα, μαθήματα ουκρανικής μαγειρικής και αρτοποιίας, υπαίθριες αγορές και συζητήσεις. Χώροι εστίασης και ξενοδοχεία κινητοποιούνται υποστηρίζοντας κι άλλες αντίστοιχες οργανώσεις, ουκρανικές ή διεθνείς. Πάνω από 200 εστιατόρια έχουν δηλώσει συμμετοχή στο «Cook for Ukraine», όπως αναφέρουν οι δύο εμπνεύστριες της καμπάνιας στα τελευταία τους updates, δημιουργώντας ειδικά πιάτα ή παραχωρώντας μέρος των εσόδων τους. Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, τα Ottolenghi διαθέτουν στον Ερυθρό Σταυρό τα έσοδα από τα διάσημα τσιζκέικ τους. Στο γιαπωνέζικο Koya φτιάχνουν udon νουντλς με γεύση… μπορς. Το μοντέρνο μεξικάνικο Kol, που μόλις απέσπασε το πρώτο του αστέρι Μισελέν και το περίφημο St. John που το δικό του το έχει εδώ και χρόνια, υποστηρίζουν κι εκείνα τη δράση. Πριν από μερικές μέρες η διάσημη τηλε-σεφ Nigela Lawson μέσω της σελίδας της στο Instagram προέτρεψε τους ακολούθους της να κάνουν το ίδιο.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ros (@her_dark_materials)

Μπορεί εν μέσω βομβαρδισμών και επιχειρήσεων εκκένωσης, με τους Ουκρανούς πρόσφυγες να φτάνουν πλέον το ένα εκατομμύριο, όλα αυτά να μοιάζουν σταγόνα στον ωκεανό. Ιδίως όταν στα social media, που αποτελούν βασική κομμάτι του εγχειρήματος, ακόμη κι οι πιο καλές προθέσεις πολλές φορές χάνονται στον πολτό του newsfeed. Οι δυο δημιουργοί του «Cook for Ukraine» δηλώνουν ότι κάθε κίνηση συμπαράστασης, έστω και μικρή, έχει τη σημασία της κι ότι η πρόθεσή τους είναι να κρατήσουν το ενδιαφέρον του κοινού ζωντανό μέσω της επαφής με την ουκρανική μαγειρική, με πτυχές του ουκρανικού πολιτισμού που δε γνώριζε. Αν πιάσεις να διαβάσεις τις πρόσφατες αναρτήσεις της Hercules, δεν μπορεί να μην σταθείς στην ιστορία της ουκρανικής κούκλας Motanka, ενός φυλαχτού που περνά από μάνα σε κόρη μαζί με το καθήκον της προστασίας της οικογένειας, συνδεδεμένου με γενιές και γενιές που ανταπεξήλθαν σε πολύ δύσκολες συνθήκες – αποτυπώνει μια θαυμαστή ιστορία γυναικείας ενδυνάμωσης. Το ότι τη δική της Motanka η Ηercules την μοιράζεται, τρόπον τινά, με μια Ρωσίδα, είναι από μόνο του ένα ισχυρό μήνυμα. «Το φαγητό είναι ένα σύμβολο ενότητας» είπε η Alissa Timoshkina στον Guardian, φέρνοντας για παράδειγμα τη στιγμή που κάποιος κόβει με τα χέρια και μοιράζει ένα καρβέλι ψωμί. «Δεν υπάρχει τίποτε πιο όμορφο και ειρηνικό».

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών