ΕΛΛΑΔΑ

Αρχοντική διαμονή στο Αιγαίο

Astarte Suites – Ακρωτήρι, Σαντορίνη Όταν αντίκρυσα τη θέα από τη βεράντα της σουίτας, μου κόπηκε η ανάσα. Κάδρο το ηφαίστειο και η καλντέρα των …

14.08.2020| Updated: 11.10.2021
Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας
Αρχοντική διαμονή στο Αιγαίο

Astarte Suites – Ακρωτήρι, Σαντορίνη

Όταν αντίκρυσα τη θέα από τη βεράντα της σουίτας, μου κόπηκε η ανάσα. Κάδρο το ηφαίστειο και η καλντέρα των Φηρών μια κούκλα, το βράδυ απίθανο το φωτισμένο Ημεροβίγλι και η κοσμοπολίτισσα Οία.


Και όλα αυτά μπροστά μας γυρνώντας την πλάτη σε ένα king size κρεβάτι, στην ιδιωτική πισίνα και στο μεγάλο εσωτερικό τζακούζι. Χτισμένο επάνω στα βράχια, στον γκρεμό της καλντέρας του Ακρωτηρίου, με συναρπαστική θέα που συνδυάζεται με την ρομαντική πολυτέλεια των, χορταστικά μεγάλων, δωματίων σε αποχρώσεις του λευκού και του ανθρακί της πέτρας, με αναπόφευκτες τις επιρροές από τη φύση και το περιβάλλον του. Κι όλα αυτά απαλλαγμένα από τον τουριστικό θόρυβο και τον συνωστισμό.
Το Astarte έχει 14 πολυτελείς σουίτες. Σε αυτές σερβίρεται και ένα βασιλικό πρωινό. Γύρω από την κεντρική πισίνα και με μπόνους αυτή τη μοναδική θέα, βρίσκονται τα τραπέζια του εστιατορίου Alali. Εκεί ο σεφ Άνταμ Κοντοβάς έχει επιμεληθεί ένα σφιχτό μενού που περιέχει ελληνικά στοιχεία με fusion χαρακτήρα, τολμηρό, όπως ακριβώς του αρέσει, πιστός στο προσωπικό του στυλ. Στην κουζίνα του Alali βρίσκουμε τον συνεργάτη του Άνταμ, τον head chef Μάνο Ρεγκούκο.
Στο τραπέζι μας προσγειώνονται πιάτα όπως Gyoza από φάβα με μύδια, γαρίδες και φασόλια σόγιας, Ψητό χταπόδι με φύκια, αρακά και φυστίκια Αιγίνης, Παλαμίδα με μελιτζάνα Σαντορίνης, αβοκάντο και αχλάδι, τα οποία συνοδεύονται από τα αξιόλογα ελληνικά κρασιά της λίστας.
Καλντέρα Ακρωτήρι, Σαντορίνη, Τ/22860-83.388, www.astartesuites.gr. Ανοιχτά την καλοκαιρινή σεζόν.


 Αρχοντικό Ερμούπολις – Ερμούπολη, Σύρος

Αυτό το αριστοκρατικό αρχοντόσπιτο, εξαίσιο δείγμα νεοκλασσικισμού του 19ου αιώνα, αναπαλαιώθηκε με υποδειγματικό γούστο σε ένα, πιο μπουτίκ δε γίνεται, ξενοδοχείο 3 μόλις δωματίων. Το αρχοντικό είναι χαρακτηρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης.


Η αίγλη της αριστοκρατικής Συριανής κοινωνίας αλλοτινών εποχών διαχέεται σε όλα τα δωμάτια του κτιρίου, που προσφέρουν πολυτέλεια, αρχοντιά, άνεση και πολύχρωμα λουκουμάκια. Από την κεντρική σάλα του με τα φρέσκα λουλούδια στα βάζα, την αίθουσα υποδοχής με την πανέμορφη οροφογραφία της, μέχρι τα δωμάτια και την παλιά ξύλινη σκάλα, όλα είναι φροντισμένα ώστε να διατηρηθούν άριστα τα αρχιτεκτονικά στοιχεία εποχής, συνδυασμένα με αυθεντικά, παλαιά συριανά έπιπλα.


Το πλούσιο πρωινό το φροντίζει η ίδια η οικοδέσποινα, Ράνια Νικολουπούλου, έτσι ώστε να έχει ντόπιο χαρακτήρα. Η Ράνια αναλαμβάνει να οργανώσει στους χώρους του ξενοδοχείου και πριβέ δείπνα με τοπικό χαρακτήρα, κατόπιν συνεννόησης.
Τα μπαλκόνια του Αρχοντικού Ερμούπολις είναι το ένα ομορφότερο από το άλλο. Στο ισόγειο η βεράντα είναι μια απολαυστική, ιδιωτική όαση περιστοιχισμένη από έναν χρωματιστό τοίχο και γεμάτη πολύχρωμα γλαστράκια με μυρωδάτα άνθη, ενώ στην ταράτσα, η βεράντα έχει εκπληκτική θέα στον Ναό του Αγίου Νικολάου, στο λιμάνι και στο αστικό τοπίο. Μια εντελώς πριβέ εμπειρία με προσωπική φροντίδα.
Βαφειαδάκη 15, Βαπόρια, Ερμούπολη, Τ/22810-87.711, www.hermoupolis.com.gr. Ανοιχτό την καλοκαιρινή σεζόν.


Eressian Hotel and Hammam Spa – Ερεσός, Λέσβος

Πρώτη χρονιά λειτουργίας του ως ξενοδοχείο. Το χαμάμ άνοιξε για το κοινό πέρυσι το καλοκαίρι, και οι κρατήσεις για το σπα πέφτουν βροχή.
Στην καρδιά του πανέμορφου χωριού, το παλιό αρχοντόσπιτο του 1850 όπου ζούσε η μεγάλη οικογένεια των Γαληνών, έχει διαμορφωθεί χωρίς διακοσμητικές φλυαρίες, με γούστο και σεβασμό στην αρχιτεκτονική του διατηρητέου κτιρίου, σε ένα μικρό, σικάτο ξενοδοχείο στην καρδιά του χωριού.

Οι δύο σουίτες του και τα δύο δίκλινα δωμάτια είναι ευρύχωρα, προσφέρουν όλες τις ανέσεις, μα πάνω απ’ όλα μια άμεση και γρήγορη πρόσβαση στο ατμοσφαιρικό χαμάμ.
Το πρωινό περιλαμβάνει ντόπια προϊόντα και συνταγές τοπικές, όπως αυγά ημέρας από το χωριό με κασέρι Ερεσού από τυροκομεία των πέριξ, και τάραμα που είναι η τοπική τυρόπιτα με φέτα Μυτιλήνης.
Eressian Hotel & Hammam Spa, Ερεσός, Λέσβος, Τ/698-70.03.086, www.eressian.com. Λειτουργεί όλο τον χρόνο.


Aristide Hotel – Βαπόρια, Σύρος

Ολοκαίνουριο, του κουτιού. Με ένα ποτήρι Σαμπάνια και λουκουμάκι συριανό καλοσωρίζει τους guest του το Eco-Friendly, μπουτίκ ξενοδοχείο της οικογένειας Aristide. Βρίσκεται στη λουσάτη συνοικία Βαπόρια κι έχει μόλις λίγες ημέρες που άνοιξε την επιβλητική ξύλινη πόρτα του και τη δαντελένια καγκελόπορτα της αυλής του.
Στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο αρχοντικό, δείγμα της αστικής αρχιτεκτονικής του νησιού, στο ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης, και συνδυάζει τη γοητεία και την κομψότητα του παλαιού κόσμου, με το σύγχρονο ντιζάιν. Το κτίριο, με τη δραματική μαρμάρινη σκάλα και τους δωρικούς κίονες, είναι ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα που παραπέμπει σε ελληνικά νεοκλασικά, με αρ ντεκό στυλ.

Με γνώμονα ένα lifestyle απαλλαγμένο από οτιδήποτε περιττό, οι πολυτελείς, κοινόχρηστοι χώροι κοσμούνται από μια ιδιωτική συλλογή έργων τέχνης, ενώ εκτός από τις εννέα σουίτες που έχουν σχεδόν όλες θέα στη θάλασσα και king size κρεβάτια με μαρμάρινα μπάνια αληθινά κομψοτεχνήματα, το αρχοντικό φιλοξενεί επίσης μια γκαλερί τέχνης, μια κατοικία και εργαστήριο καλλιτεχνών. Υπάρχουν δύο μπαρ, ένα στο ισόγειο όπου απολαμβάνουμε τα κοκτέιλ στην παχιά σκιά της κατάφυτης αυλής κι ένα στο rooftop με το δροσερό θαλασσινό αεράκι.
Τη λίστα με τα κοκτέιλ έχει επιμεληθεί ο μπαρτέντερ Χρήστος Γκόλφης. Η λίστα κρασιών, το πρωινό και το μπραντς έχουν απροσποίητο, τοπικό χαρακτήρα. Μαζί με έναν specialty καφέ και φρέσκους χυμούς και smoothies, ξεκινήστε τη μέρα σας με λιχουδιές όπως αυγά ποσέ τιριτιτίμ, κέικ με ροδόνερο και λουκούμια, τηγανιτό Σαν Μιχάλη με συριανό ντοματάκι γλυκό κουταλιού.
Μπαμπαγιώτου 27, Ερμούπολη, Σύρος, Τ/6987-33.07.37, https://www.hotelaristide.com/. Λειτουργεί όλο τον χρόνο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών