ΕΛΛΑΔΑ

Χρήστος Λούλης: ο γνωστός ηθοποιός μοιράζεται μαζί μας τις γαστρονομικές του συνήθειες

Με αδυναμία στην ιαπωνική και την ελληνική κουζίνα, περιπετειώδη ουρανίσκο και αγάπη για το φαγητό.

12.07.2016
Φωτογραφία: Βαγγέλης Ζαβός

«Ποια είναι η σχέση μου με το φαγητό; Η καλύτερη!» λέει γελώντας καθώς καθόμαστε σε ένα καφέ στο Μαρούσι, όπου ζει τα τελευταία χρόνια με την οικογένειά του. «Υπάρχουν μέρες που θα ετοιμάσω ένα περιποιημένο σάντουιτς για να πάρω μαζί μου στις πρόβες, π.χ. με προσούτο και ντομάτα, και άλλες που απλώς θα κάνω ένα τοστ. Ευτυχώς, η Εμιλυ (σ.σ.: Κολιανδρή, ηθοποιός και σύζυγός του) μαγειρεύει πολύ ωραία, ιδίως φαγητά κατσαρόλας. Η δική μου αδυναμία είναι, όμως, οι ζύμες. Μου αρέσει να φτιάχνω τη δική μου ζύμη για σπιτικές πίτσες, για τάρτες, ενώ μας αρέσει επίσης να καλούμε φίλους για BBQ».

Αυτή την περίοδο, έχοντας ολοκληρώσει τις παραστάσεις στην «Οπερα της πεντάρας», είναι σε πρόβες για τους «Ορνιθες» του Νίκου Καραθάνου που θα ανέβουν στην Επίδαυρο και στο θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης το καλοκαίρι. Παράλληλα, προετοιμάζεται και για τη νέα ταινία του Αλέξανδρου Αβρανά, τα γυρίσματα της οποίας έχουν προγραμματιστεί για το φθινόπωρο.

Εχουν πάντα ενδιαφέρον οι κουβέντες με τον Χρήστο Λούλη, μπορεί κανείς να μιλήσει μαζί του για τον Αμλετ -χαρακτήρας που τον ακολουθεί μετά την επιτυχημένη παράσταση πέρυσι στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών- μέχρι τα ταξίδια του και τις γαστριμαργικές του αδυναμίες. Αγαπά την ιαπωνική κουζίνα. «Μου αρέσουν πολύ οι πιο καθαρές γεύσεις. Εκτιμώ τη σύνθεση και το γεγονός πώς μια μπουκιά μπορεί να κρύβει πλήθος γεύσεων και αρωμάτων, αλλά προσωπικά προτιμώ τις πιο λιτές γεύσεις».

Ωστόσο, τολμά. Στην Αυστραλία, για παράδειγμα, όπου είχαν ζήσει οι γονείς του πριν από τη γέννησή του, δεν είχε διστάσει να δοκιμάσει κροκόδειλο. «Δεν θα ξεχάσω την υφή – έμοιαζε σχεδόν σαν καλαμάρι». Εχει αδυναμία όμως και στα φαγητά της μητέρας του, η οποία κατάγεται από τη Θράκη και μαγειρεύει υπέροχα. Ως απόλυτο comfort food θυμάται τις χυλοπίτες με γάλα που του ετοίμαζε για πρωινό ή βραδινό, «τότε που έτρωγα βλέποντας Αστυνόμο Σαΐνη».

Ψώνια στο Μαρουσι

  • Κρεοπωλείο Κυριακάκης για καλό ελληνικό κρέας (Βασ. Σοφίας 56 και Ερμού, Τ/210-61.24.644).
  • Παντοπωλείο Αράμ για φάβα, γραβιέρα, σαλάμι και άλλες νοστιμιές (Ερμού 34, Τ/210-80.23.649).
  • Χατζημανώλης για ξηρούς καρπούς (Ερμού 32, Τ/210-80.28.091).
  • O φούρνος του παππού: «για ψωμί χωριάτικο, πολύ καλό κουλούρι Θεσσαλονίκης και κουλουράκια με πορτοκάλι» (Αγ. Θωμά 34, Τ/210-61.06.670).

Αγαπημένα στέκια στο κέντρο

  • Βυσσινόκηπος (Ζωοδόχου Πηγής 27, Εξάρχεια, Τ/210-38.01.691) και Τσιν-Τσιν (Ακαδημίας 76, Τ/210-38.41.460), τα οποία είθισται να επισκέπτονται οι καλλιτέχνες μετά από παραστάσεις και πρόβες.
  • Il Consigliere (Ανθιμου Γαζή 15, Τ/213-03.12.614) για ποτό ή για καφέ και στη Δραχμή (Ανθιμου Γαζή 9, Τ/213-02.91.819) κοντά στην Παλαιά Βουλή.
  • Mohnblümchen για πίτσα, «ιδίως προσούτο-ρόκα» (Πλ. Δεξαμενής 7 και Σπευσίππου 1, Κολωνάκι, Τ/210-72.36.960).
  • Κρεπηλατείον (Λεωφ. Κηφισίας 59, Τ/210-61.07.150) για κρέπα μετά από ξενύχτι.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών