ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ItalyOnStage: Ιταλική κουζίνα και κινηματογράφος σε έξι δωρεάν προβολές

Ταινίες που ανοίγουν την όρεξη στο Διαδικτυακό Φεστιβάλ Σύγχρονου Ιταλικού Πολιτισμού

22.11.2021
ItalyOnStage: Ιταλική κουζίνα και κινηματογράφος σε έξι δωρεάν προβολές

Τον πλούτο της ιταλικής κουλτούρας και γαστρονομίας προβάλλει το διαδικτυακό φεστιβάλ ItalyOnStage που συνεχίζεται έως τις 16 Ιανουαρίου. Έξι απολαυστικές ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ που σχετίζονται με το φαγητό θα παρουσιαστούν στο αποκορύφωμα του φεστιβάλ, την 6η Εβδομάδα της Ιταλικής Κουζίνας που ξεκινά σήμερα Δευτέρα 22 Νοεμβρίου.

Η εβδομάδα περιλαμβάνει δωρεάν προβολές έξι απολαυστικών ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ που μας ανοίγουν την όρεξη- από το κλασικό έργο «Το φτωχοκόριτσο της Νάπολης», με πρωταγωνίστρια την πείνα, μέχρι το πρόσφατο «Όσο υπάρχει προσέκο υπάρχει ελπίδα», όπου κεντρικό ρόλο έχει η παραγωγή του προσέκο. Κεντρικός άξονας των ταινιών I villani (Οι χωριάτες) και Focaccia blues είναι η σύγκρουση της παράδοσης με τη νεωτερικότητα, με μικρούς παραγωγούς να αντιστέκονται στην «διατροφική παγκοσμιοποίηση», ενώ οι δυο επιλεγμένες ταινίες της σειράς «Food Makers – Go Global» αφηγούνται απρόσμενες γαστρονομικές συνεργασίες μεταξύ Δύσης και της Ανατολής.

Το φεστιβάλ συνδιοργανώνει η Πρεσβεία της Ιταλίας στην Ελλάδα και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο της Αθήνας, στο πλαίσιο της πολιτιστικής πρωτοβουλίας Tempo Forte, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο AIAL και με την υποστήριξη της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Η Εβδομάδα Ιταλικής Κουζίνας, που γιορτάζεται σε όλον τον κόσμο, αποτελεί μια πρωτοβουλία του Υπουργείου των Εξωτερικών Υποθέσεων και της Διεθνούς Συνεργασίας για την προώθηση της Ιταλικής γαστρονομικής παράδοσης.

Οι ταινίες πιο αναλυτικά

MISERIA E NOBILTA’ / ΤΟ ΦΤΩΧΟΚΟΡΙΤΣΟ ΤΗΣ ΝΑΠΟΛΗΣ του Μάριο Ματόλι (22/11-5/12)

Στο τέλος του 19ου αιώνα, στη Νάπολη, ο Φελίτσε και ο Πασκουάλε, δύο πάμφτωχοι φίλοι, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις οικογενειακές ανάγκες, καταφεύγουν στο ενεχυροδανειστήριο της γειτονιάς. Όμως ένας νεαρός ευγενής, τους ζητά να υποδυθούν τους ευγενείς συγγενείς του, για να τον βοηθήσουν να παντρευτεί την κόρη ενός πλούσιου μάγειρα. Ωστόσο, ύστερα από ένα πλούσιο δείπνο θα αρχίσουν οι παρεξηγήσεις…
Κλασική ιταλική κωμωδία με τον Τοτό και τη Σοφία Λόρεν -πασίγνωστη η σκηνή με τα μακαρόνια και απολαυστικό το επεισόδιο όπου οι δυο διαρκώς πεινασμένοι πρωταγωνιστές μαλώνουν με τον μικρό Πεπενιέλο για μια φέτα ψωμί με βούτυρο και μαρμελάδα.

ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΣΕΚΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ του Αντόνιο Παντοβάν (22/11-5/12)

Στους αμπελώνες του Βένετο, εκεί όπου παράγεται το προσέκο, μια σειρά από δολοφονίες αναστατώνει τον τοπικό πληθυσμό ενώ ο μοναδικός ύποπτος είναι νεκρός: πρόκειται για τον κόμη Ντεζιντέριο Αντσιλότο, μεγάλο οινοπαραγωγό που φαινομενικά αυτοκτόνησε με τρόπο θεατρικό και μεγαλοπρεπή. Μια δύσκολη υπόθεση για τον αστυνόμο Στούκι (Τζουζέπε Μπατιστόν), με φόντο το αγροτικό περιβάλλον της περιοχής του προσέκο, όπου οι τοπικοί παραγωγοί πασχίζουν για να τη διαφύλαξη της παράδοσής τους. Ο Στούκι καταλαβαίνει σύντομα ότι η λύση του γρίφου βρίσκεται στην κοσμοθεωρία και στους αμπελώνες του κόμη Αντσιλότο και ότι στα κελάρια του, πίσω από τους φελλούς, τις φιάλες και το οινόπνευμα, ζει ένας κόσμος που όχι μόνο δεν θέλει να εξαφανιστεί, αλλά διεκδικεί και το μέλλον του.

FOCACCIA BLUES του Νίκο Τσιζαρόλα (22/11-5/12)

Πρόκειται για την αληθινή ιστορία μιας φοκάτσια που «έφαγε» το αμερικανικό μπέργκερ! Βασίζεται σε ένα πραγματικό συμβάν: τότε που ο παγκόσμιος γίγαντας των ταχυφαγείων, δηλαδή η εταιρεία McDonald’s, αναγκάστηκε να κατεβάσει ρολά στην πόλη Αλταμούρα, στην Απουλία της Ιταλίας, από τον ανταγωνισμό κάποιου φούρναρη που ειδικευόταν στην τέχνη της φοκάτσια. Το τεράστιο ταχυφαγείο McDonald’s, λίγο μετά τα εγκαίνιά του, υπέστη τεράστιο πλήγμα όταν ο Λούκα Ντιτζεσού άνοιξε ένα μικρό αρτοποιείο ακριβώς δίπλα στον αμερικάνικο γίγαντα πουλώντας μια πεντανόστιμη φοκάτσια..

ΟΙ ΧΩΡΙΑΤΕΣ του Ντανιέλε ντε Μικέλε (22/11-5/12)

Στο δραματοποιημένο αυτό ντοκιμαντέρ, ο Ντανιέλε ντε Μικέλε, «ένας από τους πιο εφευρετικούς ακτιβιστές του φαγητού» σύμφωνα με τους New York Times, παρακολουθεί από το πρωί μέχρι το βράδυ τέσσερις «χωριάτες», οι οποίοι εκπροσωπούν όλο το φάσμα της Ιταλικής κουζίνας. Του μιλούν για γεωργία, ψάρεμα, ζώα, τυριά και οικογενειακή κουζίνα, για τη ζωή τους και για τη σχέση τους με τη γη και την ιστορία του τόπου όπου έχουν γεννηθεί. Μέσα από την προσωπική τους ιστορία, αλλά και μέσα από την έμπειρη και οξυδερκή μαγειρική τους προκύπτει το βαθύ νόημα της Ιταλικής κουζίνας: η σοφία της, η γεύση της, ο σεβασμός στα προϊόντα της γης και της θάλασσας, η βιωσιμότητά της, κόντρα στο παγκοσμιοποιημένο διατροφικό μοντέλο της γευστικής ομοιομορφίας.

ΜΠΟΤΑΡΓΚΑ των Κλίο Σοτσάνι, Κλαόυντια Παλάτσι (22/11-19/12)

Στην Ιταλία τη λένε μποτάργκα, στην Ιαπωνία καρασούμι, στην Ελλάδα αυγοτάραχο. Στην Ιταλία την μποτάργκα την τρίβουν στα μακαρόνια, με γαρίδες και ντομάτα. Στην Ιαπωνία την κόβουν σε λεπτές φέτες και συνοδεύει το σακέ. Στην Ελλάδα ο Πέτρος παράγει αυγοτάραχο και συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση. Θα διανύσει 9.800 χλμ για να δει με ποιό τρόπο ο Τακάνο επεξεργάζεται το ψάρι στην Ιαπωνία. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού οι δυο παραγωγοί θα μοιραστούν τα μυστικά της τεχνικής τους και θα γνωρίσουν βαθιά ο ένας τον κόσμο του άλλου.

ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΠΟ ΖΥΜΑΡΙΚΑ των Κλίο Σοτσάνι, Κλάουντια Παλάτσι (22/11-19/12)

Τα κινέζικα noodles είναι συνήθως λευκά και παράγονται με μαλακό σιτάρι, όμως ο Yao Hongying παράγει πράσινα βιολογικά noodles με εκχύλισμα της ορχιδέας Dendrobium, στη φάρμα του στη Νότια Κίνα. Θα διανύσει 9.200 χλμ για να συναντήσει τον Αμεντέο Γκράπι, παραγωγό ζυμαρικών στην Τοσκάνη. Στο εργαστήριο του Αμεντέο στο χωριό Πιέντσα θα μάθει να χρησιμοποιεί το σκληρό σιτάρι και να πλάθει διαφορετικά είδη ζυμαρικών. Μαζί θα δημιουργήσουν ταλιολίνι με dendrobium, κάτι μοναδικό και αυθεντικό. Από την άλλη, η παραγωγή ζυμαρικών με το εκχύλισμα της ορχιδέας θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία για τον Αμεντέο ειδικά όταν οι γονείς του καλούνται να δοκιμάσουν το καινούριο προϊόν.

6η Εβδομάδα της Ιταλικής Κουζίνας, 22-28 Νοεμβρίου
Οι προβολές πραγματοποιούνται δωρεάν στην πλατφόρμα του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου της Αθήνας στην οποία ο θεατής οδηγείται μέσω της σελίδας https://iicateneonline.gr/. H πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή από τις 5 Νοεμβρίου έως τις 16 Ιανουαρίου.

 

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών