ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σειρά διαλέξεων για τη βιωσιμότητα από την Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη

Το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη διοργανώνει μια σειρά διαλέξεων της Αικατερίνης Πολυμέρου – Καμηλάκη και συζητήσεων με σημαντικούς επιστήμονες, με στόχο την ευαισθητοποίηση στο φαινόμενο της κλιματικής κρίσης.

10.01.2023
Σειρά διαλέξεων για τη βιωσιμότητα από την Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη

Η ενδιαφέρουσα αυτή σειρά διαλέξεων έχει τίτλο «Ο κύκλος και η γραμμή: Παράδοση και νεωτερικότητα» και προσφέρεται με δωρεάν είσοδο στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος αλλά και διαδικτυακά. Όπως αναφέρεται από την εισηγήτρια: «Οι πολυσυζητημένες σήμερα και προτεινόμενες ως νεωτερικές έννοιες «κυκλική οικονομία», «επαναχρησιμοποίηση-μεταποίηση», «ανακύκλωση» και «βιώσιμη ανάπτυξη» είναι τόσο παλιές όσο και οι οργανωμένες ανθρώπινες κοινωνίες, που με αυτές επεβίωσαν, σεβόμενες την φυσική πρώτη ύλη και τον μόχθο δημιουργίας χρήσιμων αντικειμένων. Η έννοια του κλειστού κύκλου αποτελεί τον άξονα της παραδοσιακής αντίληψης για τα ανθρώπινα και κοσμικά μέτρα».

Η δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη, ομότ. ερευνήτρια, τ. διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών

Αναλυτικά τα θέματα των διαλέξεων και το πρόγραμμα:

10 Ιανουαρίου 2023

Ελαιώνες: το δάσος της ελιάς, ένας πολυετής τάπητας προστασίας της γης

Συζήτηση με τα μέλη της Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας:

Μιχάλη Αϊνατζόγλου, δρα ιατρό, ελαιοκαλλιεργητή, με θέμα: Ελαιώνας και δέσμευση του Άνθρακα.

Νίκο Θυμάκη, Κηποτέχνη, Γεωπόνο, Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κρουσσίων – ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Μέλος Δ.Σ. της Μητροπολιτικό Πράσινο Α.Ε., με θέμα: Τα μνημειακά ελαιόδεντρα ως εμβληματικά στοιχεία του ελληνικού αγροτικού πολιτισμικού τοπίου και η χρήση τους στην κηποτεχνία και τον σχεδιασμό τοπίου.

 

17 Ιανουαρίου 2023

Ισορροπίες – Ο κύκλος της παραγωγής και επάρκειας

Συζήτηση με τους:

Δημήτρη Μιχαηλίδη, εκδότη/ agronea με θέμα: Οι αγρότες (και για το δάσος κυρίως οι κτηνοτρόφοι) εξ επαγγέλματος φροντιστές του περιβάλλοντος.

Τη Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφο, γραμματέα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής, ιδρύτρια του δικτύου Αγροτισσών με θέμα: Η φύση και η ζωή είναι κυκλικές λειτουργίες. Το φυσικό περιβάλλον είναι σταθερό και βιώσιμο (αειφόρο) όσο μεγαλύτερη βιοποικιλότητα έχει.

 

24 Ιανουαρίου 2023

Παραδοσιακές τεχνικές (χειροτεχνία) και νέες τεχνολογίες

«Η σημασία της παραδοσιακής γνώσης για την σύγχρονη κοινωνία. Ο ρόλος των ολιστικών επιστημονικών γνώσεων και πρακτικές διαχείρισης πόρων, που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια πολλών γενεών στη μακρά διάρκεια, στην προώθηση της περιβαλλοντικά ορθής και βιώσιμης ανάπτυξης. Κομβικό σημείο, η αμοιβαία σχέση μεταξύ της παραδοσιακής γνώσης και της σύγχρονης επιστημονικής γνώσης για την προώθηση της προσαρμογής και της διάδοσης της κατάλληλης τεχνολογικής καινοτομίας».

 

31 Ιανουαρίου 2023

Διατροφική επάρκεια, βιοποικιλότητα

Συζήτηση με τις:

Καλλιόπη Στάρα, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια Πολιτισμικής Οικολογίας, Εργαστήριο Οικολογίας του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών & Τεχνολογιών Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Η αειφορική διαχείριση. Σύνδεση της παράδοσης και της καινοτομίας.

Ζωή Πολυμεροπούλου, Σύμβουλο Εκπαίδευσης, Μέλος Δ.Σ. ΕΛΛΕΤ, Πρόεδρο Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΕΛΛΕΤ: Μόνο με την εκπαίδευση θα οικοδομήσουμε ένα ανθεκτικό μέλλον.

Σοφία Θεοδωρίδου, Ειδική επιστήμονα σε θέματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Εκπαίδευσης για την Αειφορία και την Αξιοβίωτη Ανάπτυξη, συν. ΚΠΕ Έδεσσας: Agenda 2040. «Η απώλεια της τοπικής βιοποικιλότητας, η εξασφάλιση της επάρκειας τροφίμων σε σχέση με την κλιματική αλλαγή. Η γνώση που κατέχουν προβιομηχανικές κοινωνίες είναι ουσιαστικά «οικολογικού» χαρακτήρα, καθώς ενσωματώνει την μακροχρόνια εμπειρία για τις λειτουργίες των οικοσυστημάτων, των βιολογικών κοινοτήτων τους, τα αλληλεπιδραστικά είδη ζώων και φυτών και συνολικά τη λειτουργία των φυσικών συστημάτων. Αναδεικνύεται έτσι η σημασία της τοπικότητας (locality) στην εξασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας.

 

7 Φεβρουαρίου 2023

Η έννοια του χρόνου: Ο κύκλος του έτους και ο κύκλος της ζωής

Ηλικίες, περάσματα, ηθικά διλήμματα το σχήμα ανταποκρίνεται σε ό,τι ο άνθρωπος μπορεί οπτικά να παρατηρήσει στη φύση και στη ζωή του.

«Η κυκλική οικονομία αναδεικνύεται σταθερά σε ένα συνεχή θετικό κύκλο ανάπτυξης, που διατηρεί και ενισχύει το φυσικό κεφάλαιο, βελτιστοποιεί τις αποδόσεις των πόρων και ελαχιστοποιεί τους κινδύνους του συστήματος με τη διαχείριση πεπερασμένων αποθεμάτων και ανανεώσιμων ροών. Ένα πρότυπο που ακολουθεί παλιές δοκιμασμένες πρακτικές, με νέα ορολογία, που προτείνει την ορθολογική αξιοποίηση των πόρων του πλανήτη, ώστε να μειωθεί το περιβαλλοντικό, κλιματικό και ενεργειακό αποτύπωμα των δραστηριοτήτων παραγωγής προϊόντων και παροχής υπηρεσιών σε εθνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια κλίμακα».

 

Οι διαλέξεις θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη, 18:00-20:00 στις 10, 17, 24, 31 Ιανουαρίου και στις 7 Φεβρουαρίου 2023. Οι δια ζώσης διαλέξεις στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Θεοχαράκη και οι τηλεδιαλέξεις σε livestreaming μέσω zoom.

Περισσότερες πληροφορίες στο thf.gr

 

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών