ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πριμαρόλια 2021: Ένα φεστιβάλ με επίκεντρο τη μαύρη σταφίδα

Η μαύρη σταφίδα, πολύτιμο νόμισμα της πόλης του Αιγίου και της ευρύτερης περιοχής, γίνεται αφορμή για μια διοργάνωση με πολιτιστικές και επιστημονικές δράσεις. 

24.09.2021
Πριμαρόλια 2021: Ένα φεστιβάλ με επίκεντρο τη μαύρη σταφίδα

To πολύ ενδιαφέρον Φεστιβάλ Πριμαρόλια διεξάγεται φέτος από τις 25 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου στον Κήπο της Χαρτοποιίας Αιγίου. Η διοργάνωση παίρνει το όνομά της από τα πρώτα καράβια τα οποία αναχωρούσαν μεταφέροντας την καλύτερη ποιότητα σταφίδας από την Ελλάδα προς τα ευρωπαϊκά λιμάνια και, με άξονα την ιστορία του πολύτιμου προϊόντος, παρουσιάζει πλήθος πολιτιστικών και επιστημονικών δράσεων.

Το φεστιβάλ σχεδιάζει και διοργανώνει ο οργανισμός Πριμαρόλια, σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Αιγιαλείας και τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Αιγιαλείας, υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Το πολύτιμο «νόμισμα» της πόλης του Αιγίου και της ευρύτερης περιοχής αποτέλεσε και αποτελεί κινητήριο δύναμη του εμπορίου, της οικονομίας και του πολιτισμού του τόπου. Μετά από τρία χρόνια παρουσίας, έχοντας διαμορφώσει μια ριζοσπαστική ταυτότητα και καταφέρνοντας να συνδέσει τη σύγχρονη τέχνη με την ιστορική μνήμη γύρω από τη μαύρη σταφίδα, ο οργανισμός Πριμαρόλια κάνει το επόμενο βήμα σε έναν νέο χώρο.

Λίγο πριν την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυση της Χαρτοποιίας Αιγίου ενεργοποιεί τον πρώην κήπο της, έναν τόπο ατμοσφαιρικό με ιδιαίτερη μνήμη και συμμετρία, μέρος ενός από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής χαρτιού στα Βαλκάνια (1927). Δικτυώνει νήματα, έργα τέχνης, προφορικές ιστορίες και νέες συνεργασίες. Κι έτσι, η μαύρη σταφίδα του 19ου αιώνα συναντά το χαρτί του 20ού αιώνα.

Η θεματική του Φεστιβάλ Πριμαρόλια 2021 είναι «Δίκτυα/Networks». Γύρω από τη θεματική αυτή και έχοντας ως αφετηρία τόσο την πλούσια ιστορία των πριμαρολίων όσο και την συμπλήρωση 200 ετών από την ελληνική Επανάσταση, διοργανώνεται μια σειρά εικαστικών, πολιτιστικών και επιστημονικών δράσεων. Κορωνίδα των δράσεων του φεστιβάλ αποτελεί η έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο «A stitch in time saves nine» // «Μια βελονιά στην ώρα της» σε επιμέλεια των εικαστικών Νάνσυ Χαριτωνίδου και Βασίλη Ψαρρά.

Στην έκθεση σύγχρονης τέχνης συμμετέχουν τρεις σύγχρονοι Έλληνες εικαστικοί καλλιτέχνες, η Μαρία Βαρελά, η Μυρτώ Ξανθοπούλου και ο Γιάννης Παππάς. Οι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν σειρά νέων έργων που προέκυψαν από τη συνομιλία τους με το ιστορικό, κοινωνικό και γεωγραφικό αντίκτυπο της μαύρης σταφίδας και της χαρτοποιίας, συνδέοντας δύο αιώνες μνήμης και παραγωγής. Τα έργα -χαρτοϋφαντικές συνθέσεις από ιστορικούς αλγόριθμους, τοποειδικές εγκαταστάσεις μικτής τεχνικής και αντικειμένων όπου το εφήμερο και το υφαντικό συναντιούνται- επαναπροσεγγίζουν πρακτικές αιώνων, όπως η ύφανση και η γραφή μέσα από ένα διεπιστημονικό και διακαλλιτεχνικό πρίσμα.

Τα εγκαίνια του φεστιβάλ και της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου στις 20.00. Παράλληλα με την έκθεση θα παρουσιαστούν δράσεις/ηχητικές ιστορίες που αφορούν το εν εξελίξει έργο του οργανισμού Πριμαρόλια περί της Προφορικής ιστορίας για τη μαύρη σταφίδα ως στοιχείο πολιτιστικής κληρονομιάς και συλλογικής μνήμης για τις σταφιδοπαραγωγικές περιοχές Πελοποννήσου και Ιονίων νήσων, μια συνεργασία της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας για την Μαύρη Σταφίδα (ΟΠΙ-ΜΑΣ) με το ΕΑΠ – Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Φέτος ο οργανισμός Πριμαρόλια εγκαινιάζει τη συνεργασία του με το Athens Digital Arts Festival (Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας), ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ ψηφιακών τεχνών στην Ευρώπη, θεμελιώνοντας μελλοντικές συνέργειες στον φυσικό και ψηφιακό κόσμο. Στο πλαίσιο της συνεργασίας παρουσιάζεται μια σειρά επιμελημένων προβολών από έργα καλλιτεχνών του αρχείου του ADAF με αφετηρία τις καλλιτεχνικές και επιστημονικές θεματικές του οργανισμού Πριμαρόλια.

Στο πλαίσιο του φετινού φεστιβάλ ο Δήμος Αιγιαλείας η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και ο οργανισμός Πριμαρόλια διοργανώνουν το διήμερο συνέδριο υπό τον τίτλο Πολύπτυχη Βοστίτσα: Η συμβολή της μαύρης σταφίδας στο σύγχρονο ελληνικό κράτος (1-2 Οκτωβρίου 2021). Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021 και την αιγίδα και υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Φεστιβάλ Πριμαρόλια 2021, 25 Σεπτ – 3 Οκτ  (εγκαίνια 25/9, 19:30), Κήπος Χαρτοποιίας Αιγίου, Πλατεία Ψαρών, Αίγιο, www.primarolia.com , Facebook: @primarolia, Instagram: @primarolia_fest 

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών