ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ

Κολοκύθα δεν είναι μόνο μία

Οι ποικιλίες του εορταστικού λαχανικού είναι πάμπολλες. Στην Ελλάδα καλλιεργούμε τουλάχιστον επτά.

03.12.2020| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Κολοκύθα δεν είναι μόνο μία

Οι ποικιλίες του εορταστικού λαχανικού είναι πάμπολλες. Στην Ελλάδα καλλιεργούμε τουλάχιστον επτά.

Sugar Pumpkin οι κοινές
Κρατάμε τις μεγάλες για να τις σκαλίσουμε και να ετοιμάσουμε την κολοκύθα του Halloween (γνωστή και ως Jack O’Lantern) και διαλέγουμε μικρές (16-20 εκ. διάμετρος), πιο ουσιαστικές και γλυκές, με σφριγηλή και κρεμώδη ψίχα, για να τις κόψουμε σε κύβους και να τις κάνουμε ραγού με κρέας ή πίτες. Πρόκειται για την πιο κοινή κολοκύθα, στρογγυλεμένη με ρηχές ραβδώσεις και σκούρα πορτοκαλί σάρκα.
Σε λαϊκές αγορές και σούπερ μάρκετ.

Της Σταχτοπούτας
Χαρακτηριστικό σχήμα, που θυμίζει την κοινή κολοκύθα, αλλά αρκετά πιο πατικωμένη και με βαθύτερες πτυχώσεις. Έχει έντονο πορτοκαλοκόκκινο χρώμα και την κόβουμε φέτα φέτα για να την καθαρίσουμε. Μπορούμε να τη σκάψουμε και να τη χρησιμοποιήσουμε ως σκεύος σερβιρίσματος για μια ωραία σούπα βελουτέ.
Με τη φίρμα «Αειφόρος Γη» σε σούπερ μάρκετ, Bioplus σε καταστήματα με βιολογικά τρόφιμα, σε βιολογικές αγορές από τον Γιάννη Μέλλο.

Hokkaido
Μικροσκοπική, με βαθύ πορτοκαλί χρώμα και σχήμα που θυμίζει χειροβομβίδα. Έχει ντελικάτο, γλυκό και ξηροκαρπάτο άρωμα. Δοκιμάστε τη σε ριζότο, φτιάξτε μαρμελάδα και, αφού την αδειάσετε, χρησιμοποιήστε την ως ατομικό σκεύος σερβιρίσματος.
Στα Lidl

Butternut Bell ΄ή Γλυκοκολοκύθα
Είναι από τις πιο κοινές κολοκύθες, σχετικά γλυκιά, με χαρακτηριστικό, μακρόστενο σχήμα καμπάνας, ωχρό πορτοκαλί χρώμα στη φλούδα και πολύ πιο λαμπερό εσωτερικό. Έχει πλούσια ξηροκαρπάτη γεύση, που θυμίζει γλυκοπατάτα, και γίνεται έξοχος πουρές. Τη βρίσκουμε και σε μίνι εκδοχή.
Βιολογικές αγορές: Ιωάννα Βόλη και οικογένεια Παπαχριστοδούλου. Επίσης www.biokremmydas.gr, λαϊκές αγορές και σούπερ μάρκετ.

Πράσινη κολοκύθα Νάπολης (Lunga di Napoli)
Έχει μακρύ καρπό, σε σχήμα καμπάνας, που μοιάζει με ένα υπερμέγεθες πράσινο κολοκυθάκι. Έχει πράσινη φλούδα με ανοιχτόχρωμα πράσινα/πορτοκαλί νερά και γλυκιά σάρκα, ινώδη, απαλά αρωματική. Δοκιμάστε να φτιάξετε νιόκι κολοκύθας ή μια γλυκιά τάρτα.
Deli Fresh

Blue Lakota
Στην απόχρωση του μπλουτζίν, με βαθύ πορτοκαλόχρωμο ψαχνό και ιδιαίτερα γλυκιά σάρκα που, όταν μαγειρεύεται, γίνεται κρεμώδης και με πυκνή νοστιμιά. Τέλεια σε πουρέ, αλλά και σαν κομπόστα. Δοκιμάστε την και σε κέικ.
Τα μαναβάκια (Φιλολάου 17, Παγκράτι, 210-7013686)

Καπέλο του Σεΐχη ή Τουρμπάνι του Τούρκου
Το όνομά της προκύπτει από το ιδιόμορφο σχήμα της. Έχει έντονο πορτοκαλί χρώμα, με πράσινες και καμιά φορά και λευκές διακλαδώσεις. Είναι νόστιμη, με σχετικά υδαρή σάρκα, που στη γεύση θυμίζει φουντούκι. Είναι ιδανική για σούπες. Σκάψτε τη, γεμίστε τη με ρύζι και κρέας και φουρνίστε την.
Βιολογικές αγορές: Δήμητρα Τσακίρη


Που βρίσκουμε τα προϊόντα:

Γιάννης Μέλλος, στις εξής βιολογικές αγορές: Δευτέρα Χαϊδάρι, Τρίτη Ν. Ηράκλειο, Τετάρτη Χαλάνδρι, Πέμπτη Π. Φάληρο, Παρασκευή Καισαριανή, Σάββατο Βούλα.

Ιωάννα Βόλη, στις εξής βιολογικές αγορές: Δευτέρα Ν. Σμύρνη και Κηφισιά, Τρίτη Ψυχικό και Νίκαια, Τετάρτη Φιλοθέη και Χαλάνδρι, Πέμπτη Π. Φάληρο και Θρακομακεδόνες, Σάββατο Ίλιον και Ελευσίνα.

Δήμητρα Τσακίρη, στις εξής βιολογικές αγορές: Δευτέρα Κηφισιά, Τρίτη Ψυχικό, Τετάρτη Ηλιούπολη, Πέμπτη Φάληρο και Πετρούπολη, Παρασκευή Καισαριανή, Σάββατο Βούλα.

Οικογένεια Παπαχριστοδούλου, στις εξής βιολογικές λαϊκές Δευτέρα Κηφισιά, Τρίτη Π. Ψυχικό, Τετάρτη Ηλιούπολη

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT