ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΥΖΙΝΕΣ

Στα χωράφια με τα ηλιοτρόπια της Δράμας

Κατακαλόκαιρο στους κάμπους όλης της χώρας, από τον Έβρο μέχρι την Πελοπόννησο, κολυμπάμε στις χρυσαφένιες θάλασσες με τα ηλιοτρόπια.

04.08.2021
Φωτογραφίες: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Στα χωράφια με τα ηλιοτρόπια της Δράμας

Πώς να μη γοητευτεί ο Βαν Γκογκ μπροστά στη θέα ενός τεράστιου ηλιοτρόπιου που γέρνει το κεφάλι του από το βάρος; Πώς να μην τον συγκινήσει αυτή η έκρηξη χρυσοκίτρινου, που την αποτύπωσε σε τεράστια μπουκέτα μέσα σε βάζα; Μα και το θέαμα στο χωράφι είναι συγκλονιστικό. Από τον Έβρο μέχρι την Πελοπόννησο, οι χρυσαφένιες θάλασσες με ηλίανθους είναι από τις ομορφότερες καλοκαιρινές εικόνες.

Πατρίδα τους η Κεντρική Αμερική, στην Ευρώπη έφτασαν με τους Ισπανούς κατακτητές και στην Ελλάδα ήρθαν μαζί με το καλαμπόκι. Φυτό γεμάτο απαιτήσεις, όπως λέει ο Βαγγέλης Φουτσάς, που καλλιεργεί τα ηλιοχώραφά του στον Έβρο. Θέλει χώμα γόνιμο, που να στραγγίζει καλά και βέβαια να το βλέπει ο ήλιος σχεδόν όλη μέρα, ώστε οι «πίτες», τα μεγάλα κεφάλια του λουλουδιού, να ακολουθούν τον ήλιο στη μακρά, ημερήσια καλοκαιρινή πορεία του. Οι ποικιλίες του φυτού κάμποσες: κάποιες καλλιεργούνται αποκλειστικά για μαγειρικό ηλιέλαιο και βιοντίζελ, με τα φυτά να φτάνουν σε ύψος ακόμη και τα 3,5 μέτρα, με «πίτες» μεγάλες, που προς το τέλος του καλοκαιριού γέρνουν προς το χώμα από το βάρος του καρπού, παύοντας πια να κυνηγούν την πορεία του ήλιου, έτοιμες για τη μηχανική συγκομιδή τους.

Άλλες πάλι είναι ποικιλίες κατάλληλες για τα σπόρια τους, τον ηλιόσπορο, με φυτά πιο χαμηλά και με εποχή συγκομιδής τα μέσα του καλοκαιριού. Δύσκολες αυτές οι ποικιλίες, ο σπόρος πρέπει να μαζευτεί αυστηρά με το χέρι, να απλωθεί για μέρες στον ήλιο για να στεγνώσει και να ξεραθεί, να καθαριστεί και να φύγει για τις αγορές. Και σε ένα μικρό παρτεράκι όμως μια χαρά τα πάει, γεμίζοντάς το φως καθώς στρέφει όλο χάρη το μεγάλο κεφάλι του προς τον ήλιο.

Στις φωτογραφίες, η οικογένεια της food stylist του «Γαστρονόμου», Σταυρούλας Φουτσά, με καταγωγή από τη Βόρεια Ελλάδα: Ο πατέρας της Θεόδωρος, οι αδερφές της Ευαγγελία και Μαρία και ο οικογενειακός φίλος Παύλος Δικταπανίδης σε χωράφι ηλίανθων έξω από τη Δράμα.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 183.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών