ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΥΖΙΝΕΣ

Το Noma (ξανά) το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο

Στη κορυφή της λίστας με τα καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο βρέθηκε για άλλη μια φορά το φημισμένο εστιατόριο της Κοπεγχάγης.

11.10.2021| Updated: 12.10.2021
Το Noma (ξανά) το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο

Η Κοπεγχάγη επιβεβαίωσε τη φήμη της ως παγκόσμιος γαστρονομικός προορισμός καθώς όχι ένα, αλλά δύο εστιατόρια της πόλης, το Noma και το Geranium, κατέκτησαν φέτος την πρώτη και τη δεύτερη θέση στα πρεστιζάτα βραβεία World’s 50 best restaurants. Το Noma με σεφ τον πρωτοπόρο René Redzepi ανακηρύχθηκε καλύτερο εστιατόριο του κόσμου για το 2021 στην τελετή των «Όσκαρ της γαστρονομίας» που πραγματοποιήθηκε φέτος στην Αμβέρσα του Βελγίου. Το εστιατόριο είχε ξαναβρεθεί στην κορυφή της λίστας το 2010, το 2011, το 2012 και το 2014, ενώ το 2019 είχε βρεθεί στην δεύτερη θέση.

«Μια επίσκεψη στο Noma δεν είναι ποτέ η ίδια, με τον Ρετζέπι και την ομάδα του να αναζητούν διαρκώς απρόσμενα υλικά που τα μετατρέπουν σε πανέμορφα πιάτα. Ανάμεσα στα highlights της προηγούμενης σεζόν βρίσκεται ένα πρωτοποριακό χορτοφαγικό σαουάρμα σελινόριζας και ένα πιάτο με πάπια που περιλάμβανε μπούτι, εγκέφαλο και καρδιά από το πτηνό, σερβιρισμένα με “νύχι, πούπουλο και ράμφος”. Το Noma είναι αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό εστιατόριο της γενιάς του και θέτει νέα πρότυπα τόσο στο επίπεδο της έρευνας όσο και στην προέλευση της πρώτης ύλης, την ανάπτυξη πιάτων και την παρουσίαση» αναφέρει μεταξύ άλλων ο επίσημος ιστότοπος των βραβείων.

Αυτή την εποχή το Noma προσφέρει ένα εποχικό μενού που κοστίζει περίπου 400 ευρώ κατ’ άτομο και, σύμφωνα με αναρτήσεις στα social media, περιλαμβάνει φρέσκο, ανεπεξέργαστο σουμάκ, αρκούδα και μυαλά τάρανδου.Το Noma τιμήθηκε πρόσφατα και με το πολυπόθητο τρίτο αστέρι Michelin, με επαίνους για την «ισχυρή σχέση του με τη φύση και την ολιστική του προσέγγιση… που αναδεικνύει ασυνήθιστα εποχικά υλικά σε δημιουργικά και περίπλοκα πιάτα».

Την ετήσια λίστα με τα 50 κορυφαία εστιατόρια στον κόσμο καταρτίζουν περισσότεροι από 1.000 ειδικοί της γαστρονομίας, από συγγραφείς και κριτικούς εστιατορίων μέχρι εστιάτορες. Όλοι αυτοί αποφάσισαν να χαρίσουν φέτος τη δεύτερη θέση σε ένα άλλο εστιατόριο τριών αστέρων που βρίσκεται στην Κοπεγχάγη, το Geranium. Το τρέχον μενού 16 σταδίων του Geranium έχει τίτλο «φθινοπωρινό σύμπαν» και περιλαμβάνει φύλλα αγκινάρας, καρύδια τουρσί, καλαμάρι, λιωμένο καπνιστό λαρδί, πατάτες και ορτύκι με σπόρους θυμαριού, μούρα και τουρσί πεύκου.

Κανένα βραβείο δεν δόθηκε πέρυσι λόγω της πανδημίας και ο φετινός τίτλος σημαίνει ότι το Noma είναι πια ισοδύναμο με το El Bulli του Ferran Adrià καθώς έχουν λάβει ισάριθμες κορυφαίες βραβεύσεις.

Η κριτική που δέχθηκαν τα βραβεία

Παρά το γεγονός ότι η κριτική επιτροπή του World’s 50 best restaurants αποτελείται από 50% άνδρες και 50% γυναίκες, η λίστα των νικητών προκάλεσε, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, αρκετά αρνητικά σχόλια καθώς τιμά ως επί το πλείστον ανδροκρατούμενα εστιατόρια, ευρωπαϊκά και ακριβά εστιατόρια. Μόλις τέσσερα από τα εστιατόρια που βρέθηκαν στην λίστα των 50 κορυφαίων είχαν φέτος επικεφαλής γυναίκες σεφ (ένα λιγότερο σε σχέση με την προηγούμενη λίστα του 2019).

Ένα τρίτο νέο σκανδιναβικό εστιατόριο, το Frantzèn στη Στοκχόλμη, κατέλαβε την έκτη θέση, ενώ δύο ισπανικά εστιατόρια, το Asador Extebarri στο Axpe και το Disfrutar στη Βαρκελώνη, βρέθηκαν στην πρώτη πεντάδα. Το Central και το Maido στη Λίμα του Περού ήταν επίσης στην πρώτη δεκάδα, ενώ δύο γνωστά εστιατόρια του Παρισιού, το Arpège και το Septime, ήταν ανάμεσα στα 25 κορυφαία.

Η πρώτη δεκάδα των φετινών World’s 50 best restaurants

1. Noma (Κοπεγχάγη, Δανία)

2. Geranium (Κοπεγχάγη, Δανία)

3. Asador Etxebarri (Axpe, Ισπανία)

4. Central (Λίμα, Περού)

5. Disfrutar (Βαρκελώνη, Ισπανία)

6. Frantzén (Stockholm, Sweden)

7. Maido (Λίμα, Περού)

8. Odette (Σιγκαπούρη)

9. Pujol (Πόλη του Μεξικού, Μεξικό)

10. The Chairman (Χονγκ Κονγκ)

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών