Φυσαλίδες, ζεστά μπαχαρικά και χειμερινά φρούτα πρωταγωνιστούν στα κοκτέιλ που έχουν ετοιμάσει για τις φετινές γιορτές τα μπαρ της Αθήνας. Πού φτιάχνουν το ωραιότερο glühwein και πού μπορούμε να πιούμε τη μηλόπιτα σε ποτήρι; Ποια μπαρ σερβίρουν φέτος eggnog και ποια ζεστό negroni;
Στο Meerkat Cocktail Safari (Χρήστου Βυζαντίου 7, Κουκάκι, T/213-04.53.390) αγαπάνε την μηλόπιτα και για τον φετινό χειμώνα αποφάσισαν να τη μετατρέψουν σε ένα απολαυστικό κοκτέιλ, με όλη τη γεύση του γλυκού αλλά αποφεύγοντας την υπερβολική γλύκα. Συνδύασαν κονιάκ, cocchi americano, βερμούτ, φρέσκο χυμό λάιμ και σιρόπι μήλο-κανέλα και το ονόμασαν Tough Winter. Το Crime scene (με ζεστό κόκκινο κρασί, χυμό πορτοκάλι και σπιτικό σιρόπι κανέλας) είναι η δική τους εκδοχή του glühwein.
Αρωματικό ζεστό κρασί με κανέλα, γαρίφαλα, αστεροειδή γλυκάνισο, berries και κονιάκ σερβίρουν και στο Blue Bird (Ηπίτου 6, Σύνταγμα, Τ/ 210-32.49.616) ενώ στο διπλανό Ipitou The Bar (Ηπίτου 4-6, Σύνταγμα, Τ/210-32.54.575) το ονομάζουν Kentao και το ενισχύουν με μήλο, τζίντζερ και ρούμι.
Περνώντας από το Upupa Epops (Αλκμήνης 7, Κάτω Πετράλωνα, Τ/212- 10.55.214) δοκιμάζουμε glühwein με κονιάκ, κόκκινο ελληνικό βερμούτ και μπαχαρικά το οποίο γαρνίρεται με φρέσκο ξύσμα μοσχοκάρυδου και φλούδες πορτοκαλιού. Έχουν ετοιμάσει πολλούς ακόμα χειμερινούς συνδυασμούς με σπιτικά σιρόπια, ελληνικά βότανα και ιδιαίτερα αποστάγματα. Ξεχωρίσαμε το Hot Negroni, μια ζεστή παραλλαγή του κλασικού κοκτέιλ με Campari, λικέρ φουντουκιού και λικέρ αγκινάρας.
Αργά πίνεται το ζεστό negroni και στο Uncle Tan’s Drinking House (Μαρίνα Ζέας, Πειραιάς,
Τ/210-45.10.011). Στο πειραιώτικο μπαρ εμπνέονται από την ασιατική κουλτούρα και παντρεύουν το βερμούτ με umeshu, ένα ιαπωνικό λικέρ δαμάσκηνου που χαρίζει πολυπλοκότητα και βάθος, και βαφτίζουν το κοκτέιλ Tokioni.
Στο Tiki Bar Athens (Φαλήρου 15, Κουκάκι, Τ/210-92.36.908) φτιάχνουν αυτές τις μέρες eggnog βασισμένο στο kerner, ένα πλούσιο, βελούδινο ποτό με βάση το μαχλέπι ενώ στο Teras Athens (Θεοδώρητου Βρεσθένης 45, Νέος Κόσμος, T/211-41.80.653) προσφέρουν ένα ζεστό φρουτώδες punch που περιλαμβάνει τζιν αρωματισμένο με βατόμουρα, βιολογικό χυμό από μήλο και ρόδι, μαύρο τσάι, χαρουπόμελο, χουρμάδες και μπαχαρικά.
Οι bartenders του Barro Negro (Ιωάννου Παπαρρηγοπούλου 15, πλατεία Κλαυθμώνος, Τ/210-01.07.618) θα σας ετοιμάσουν, αν θέλετε, ένα Barrel Aged Manhattan. Πρόκειται για μια παραλλαγή σε ένα από τα πιο θρυλικά κοκτέιλ, που εμφανίστηκε το 1884. Στο δημοφιλές μπαρ του κέντρου το παλαιώνουν σε δρύινο βαρέλι για πιο μεστό αποτέλεσμα. Ένα ειδικό κοκτέιλ μενού με πέντε ξεχωριστά κοκτέιλ για τις γιορτές θα σερβίρουν στο Mr. Fox The Bar (Λαοδίκης 38, Γλυφάδα, Τ/210-89.81.654). Ανάμεσά τους βρίσκουμε το Foxy Eggnog με ουίσκι, μπράντι και μπαχαρικά, το Hot Buttered Rum με παλαιωμένο ρούμι και μηλίτη και το Τ & Bubbles με τζιν, χαμομήλι, αχλάδι σε ζύμωση και αλατισμένη καραμέλα.
Τέλος, στο Λοκάλι (Σαρρή 44, Ψυρρή, Τ/210-32.50.673) με τον στολισμό υπερπαραγωγή δοκιμάζουμε νόστιμες παραλλαγές του Old Fashioned. Το Gingerbread Old fashioned νοστιμεύει με βανίλια, πιπερόριζα, κανέλα, μοσχοκάρυδο, angostura και Calvados, το Shortbread Old Fashioned περιλαμβάνει beurre noisette, pecan και κονιάκ ενώ για τους γλυκατζήδες υπάρχει και το Peanut butter & Jelly Οld-Fashioned με φιστικοβούτυρο, σμέουρα, αλάτι και ουίσκι.