ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Υπερφαγία στις γιορτές: Τι μας συμβουλεύουν οι ειδικοί;

Τι μας συμβουλεύουν οι γιατροί προκειμένου να αποφύγουμε τα δυσάρεστα συνεπακόλουθα της υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού.

05.01.2022| Updated: 03.01.2023
Eλενα Kιουρκτσή
Υπερφαγία στις γιορτές: Τι μας συμβουλεύουν οι ειδικοί;

Την περίοδο των γιορτών, οι άφθονοι γευστικοί πειρασμοί και η χαλάρωση των αναστολών μας οδηγούν συνήθως σε υπερκατανάλωση φαγητών, γλυκών και αλκοόλ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα διάφορα πεπτικά ενοχλήματα, εκ των οποίων τα πιο συχνά είναι η μεταγευματική δυσπεψία και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα λάθη που όλοι κάνουμε στα γιορτινά τραπέζια (και παχαίνουμε)Τα λάθη που όλοι κάνουμε στα γιορτινά τραπέζια (και παχαίνουμε)

Μεταγευματική δυσπεψία

Συμβαίνει

Όταν φορτώνουμε υπερβολικά το στομάχι μας.

Εκδηλώνεται

Με πρόωρο κορεσμό (φούσκωμα), ερυγές (ρεψίματα), αίσθημα βάρους στο στομάχι και καούρες. Εμφανίζεται 30 – 45 λεπτά μετά από ένα πλούσιο γεύμα και μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τρεις ώρες.

Αποφεύγουμε

  • Να τρώμε βιαστικά και με μεγάλες μπουκιές.
  • Την κατανάλωση αεριούχων ποτών – ιδιαίτερα μαζί με το φαγητό. Δεν μας βοηθούν να χωνέψουμε. Αντιθέτως, προσθέτουν… αέρα.
  • Την κατανάλωση τροφών με μεγάλη ποσότητα μπαχαρικών ή άλλων καρυκευμάτων.

«Πρώτες βοήθειες»

Βοηθά η λήψη αντιόξινου χαπιού ή μασώμενης ταμπλέτας. Το επόμενο γεύμα καλό θα ήταν να καθυστερήσει 4 – 5 ώρες και να είναι λιτό (π.χ. σούπα με ρύζι).

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ)

Συμβαίνει

Όταν το περιεχόμενο του στομάχου παλινδρομεί (επιστρέφει) στον οισοφάγο, επειδή οι μερίδες είναι ιδιαίτερα μεγάλες και λιπαρές.

Αποφεύγουμε

  • Τα πολύ λιπαρά γεύματα και ιδιαίτερα αυτά που περιέχουν μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος (ζαμπόν, μπέικον, πίτσες, σουβλάκια κ.ά.).
  • Τη συστηματική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, ειδικά όσων έχουν γλυκιά γεύση, καθώς και αεριούχων ποτών (σόδα, αναψυκτικά). Καλές επιλογές είναι το λευκό κρασί και η παγωμένη ρακή.
  • Τα σιροπιαστά γλυκά, τις πίτες με φύλλο.
  • Να ξαπλώσουμε μετά το φαγητό – για 2 με 3 ώρες.

«Πρώτες βοήθειες»

Να λάβουμε ένα αντιόξινο – που βοηθά στην ταχεία ανακούφιση από τα συμπτώματα. Επειδή η ενόχληση μοιάζει με καρδιακό επεισόδιο, καλό είναι να συμβουλευτούμε έναν καρδιολόγο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΗ τέχνη του γιορτινού μενού – πολύτιμες συμβουλέςΗ τέχνη του γιορτινού μενού – πολύτιμες συμβουλές ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα απαραίτητα «περιττά» που κάνουν ένα γιορτινό τραπέζι μοναδικόΤα απαραίτητα «περιττά» που κάνουν ένα γιορτινό τραπέζι μοναδικό

Οι συνήθεις απορίες

1. Είναι καλύτερα να μείνω νηστικός πριν από το τραπέζι;

Όχι, γιατί σε αυτή την περίπτωση θα φάμε περισσότερο από το κανονικό, με αποτέλεσμα να έχουμε ενοχλήσεις την ίδια ή και την επόμενη ακόμα μέρα. Καλύτερα να φάμε κάτι ελαφρύ το μεσημέρι (π.χ. σαλάτα, τυρί και ψωμί, φρούτο).

2. Τι να επιλέξω στον γιορτινό μπουφέ;

Προτιμάμε το άπαχο κρέας (γαλοπούλα, κοτόπουλο, κουνέλι), τις πράσινες σαλάτες με ελαφριές σος και τα φρούτα. Προσοχή στα πρώτα πιάτα και στα μεζεδάκια, διότι, όταν φτάσουμε στα κυρίως πιάτα, θα έχουμε ήδη επιβαρύνει το στομάχι μας με πολλά λιπαρά.

3. Υπάρχουν καλοί και κακοί συνδυασμοί;

Τα λιπαρά γεύματα πρέπει να συνδυάζονται με σαλάτες και λαχανικά, ώστε να διευκολύνεται η πέψη τους. Το αλκοόλ πρέπει να καταναλώνεται μαζί με το γεύμα, γιατί έτσι μειώνεται η απορρόφησή του. Κακός συνδυασμός είναι η κατανάλωση πολλών μερίδων από λιπαρές τροφές μαζί, παραδείγματος χάριν κόκκινο κρέας με μεγάλες ποσότητες τυριού και γλυκά πλούσια σε βούτυρο.

Επιστημονικές πληροφορίες: Αναστάσιος Ρούσσος, γαστρεντερολόγος – ηπατολόγος διδάκτωρ, ΜSc Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και  Δρ Γιώργος Πανοτόπουλος, παθολόγος – διατροφολόγος.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών