ΟΙΝΟΣ

Η μέρα του Beaujolais Nouveau, του γαλλικού κρασιού που έγινε μόδα παγκοσμίως

Η μέρα του Beaujolais Nouveau γιορτάζεται παραδοσιακά την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου. Τι αφορά, όμως, αυτή η γιορτή; Ο σομελιέ Άρης Σκλαβενίτης εξηγεί.

16.11.2022| Updated: 17.11.2022
Η μέρα του Beaujolais Nouveau, του γαλλικού κρασιού που έγινε μόδα παγκοσμίως

Οι περισσότεροι από εμάς κάπου έχουμε ακούσει, κάπου έχουμε δει και πιθανόν έχουμε δοκιμάσει κάποιο Beaujolais Nouveau. Τι είναι όμως τα κρασιά αυτά, μήπως τα έχουμε παρεξηγήσει και θα έπρεπε να τους δώσουμε τον χώρο και τον χρόνο που τους αναλογεί;

Παρακάτω θα βρείτε κάποιες ερωτήσεις – απαντήσεις που θα σας βοηθήσουν να ξεκαθαρίσετε λίγο τα όμορφα κρασιά του Beaujolais.

Τι είναι και πού βρίσκεται το Beaujolais;

Το Beaujolais (μποζολέ), είναι μια οινοπαραγωγική περιοχή στη Γαλλία και πιο συγκεκριμένα στο νοτιότερο κομμάτι της Βουργουνδίας (αν και οι Βουργουνδοί δεν θέλουν να θεωρείται κομμάτι τους, στην πραγματικότητα είναι. Σε όλα τα «σπίτια» υπάρχουν τέτοιες μικρές πιπεράτες ιστορίες).

 

Ποια ποικιλία συναντάμε στην περιοχή;

Το Gamay (προφέρετε γκαμέ) είναι μια ερυθρή ποικιλία σταφυλιού, που παράγει συνήθως ανοιχτόχρωμα κρασιά με ιδιαίτερη φινέτσα. Από λευκές ποικιλίες συναντάμε το Chardonnay, που παράγει καλά παραδείγματα κρασιών, αλλά σίγουρα τα ερυθρά κρασιά είναι αυτά που κυριαρχούν.

 

Τι είναι το Beaujolais Nouveau;

Είναι ένα από τα στιλ κρασιών που παράγονται στην περιοχή. Τα κρασιά αυτά δεν παλαιώνουν σε βαρέλι και βγαίνουν στην αγορά μόλις λίγους μήνες μετά τον τρύγο.

 

Πώς μυρίζουν και πώς φτιάχνονται;

Έχουν έντονη και ευχάριστη ένταση αρωμάτων, κυριαρχούν τα κόκκινα φρούτα, αρώματα τσιχλόφουσκας, μπανάνας, βοτάνων και έχουν ελαφρά αφρίζον χαρακτήρα. Η τεχνική παραγωγής ονομάζεται «carbonic ή semi-carbonic maceration» και είναι υπεύθυνη για τον τελικό χαρακτήρα του κρασιού.

 

Πότε βγαίνουν στην αγορά τα Beaujolais Nouveau;

Παραδοσιακά κάθε 3η Πέμπτη του Νοεμβρίου τα Nouveau βγαίνουν στα ράφια (τόσο σε κάβες όσο και σε εστιατόρια και wine bars) προς κατανάλωση για τον εορτασμό της νέας οινικής χρονιάς.

 

Γνωστοί παραγωγοί Beaujolais Nouveau;

Συνώνυμο του Nouveau είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός της περιοχής Georges Duboeuf, επίσης παραγωγοί όπως ο Joseph Drouhin, Vignerons de Bel Air, Albert Bichot, Louis Jadot, Trenel παράγουν χαρακτηριστικά παραδείγματα Nouveau.

 

Τι άλλα στιλ κρασιών συναντάμε;

Εκτός των Nouveau, βρίσκουμε κρασιά από την ευρύτερη περιοχή με ονομασία Beaujolais AOP, όσα έχουν λίγο υψηλότερο αλκοόλ ονομάζονται Beaujolais Superieur AOP, ενώ ελαφρώς υψηλότερο αλκοόλ και από την ονομασία ενός εκ των 39 χωριών ονομάζονται Beaujolais Village AOP.  Tέλος έχουμε τα Beaujolais Crus, τα πιο ποιοτικά κρασιά της περιοχής.

 

Ποια και πόσα είναι τα Beaujolais Crus;

Τα Crus του Beaujolais είναι 10 σε αριθμό, με πιο γνωστά τα: Moulin-a-Vent και Morgon, St-Amour, Julienas, Chenas, Fleurie, Chiroubles, Regnie, Brouilly και Cote de Brouilly. Τα κρασιά αυτά έχουν πολύ μεγάλη πολυπλοκότητα και αρκετά από αυτά πολύ μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΔέκα ιταλικά κρασιά που θέλουμε να πιούμε τώραΔέκα ιταλικά κρασιά που θέλουμε να πιούμε τώρα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών