ΟΙΝΟΣ

6 value for money σαμπάνιες για την Πρωτοχρονιά

Έξι επιλογές για το ρεβεγιόν και για όποια στιγμή θέλει κανείς να την κάνει γιορτινή. Η σαμπάνια είναι η προσωποποίηση της χαράς, κρασί μαγικό.

29.12.2022
6 value for money σαμπάνιες για την Πρωτοχρονιά

Κάθε ποτήρι σαμπάνια μου θυμίζει τα λόγια του Μικρού Πρίγκιπα του Σεντ-Εξιπερί: «Αρκεί να κοιτάζεις τον ουρανό τη νύχτα και να βλέπεις τα αστέρια να γελούν».

Jacquesson, Cuvée Νo 745

Στην Jacquesson οι αριθμοί δεν είναι απλά μαθηματικά. Εκφράζουν τη διαφορετικότητα κάθε χρονιάς. Η Cuvée 745 φτιάχτηκε από τον τρύγο του 2017, κάτι που για μένα έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς έζησα τη μαγεία του στη Champagne, αλλά και την αγωνία των παραγωγών, οι οποίοι ήρθαν αντιμέτωποι με παγωνιά την άνοιξη και βροχές το καλοκαίρι. Η τραγανή οξύτητα, το καθαρό φρούτο και η πολυπλοκότητά της είναι πάντα αξεπέραστα! 67€

Ayala, Brut Nature

Λατρεύω τις σαμπάνιες χωρίς προσθήκη ζάχαρης (Zero dosage). Έχουν ατόφια όλα τα χαρακτηριστικά που κάνουν τη σαμπάνια μεγαλειώδες κρασί. Φυσικά, αυτό προϋποθέτει εξαιρετικό σταφύλι και ειδικό χειρισμό στην οινοποίηση. Η συγκεκριμένη διαθέτει φίνα αρώματα φρούτων, ψωμιού και βοτάνων, ενώ η κοφτερή της ξηρότητα έχει τιθασευτεί με παλαίωση τεσσάρων χρόνων. Ταιριάζει με πλήθος εδεσμάτων, αλλά με όστρακα και θαλασσινά τα δίνει όλα. 56€

Veuve Clicquot, Rosé

Πόσες φράουλες και κεράσια χωράνε σε μία σαμπάνια; Kαι όχι μόνο. Βατόμουρα, ροδοπέταλα, ροδάκινα συνθέτουν ένα μαγευτικό μπουκέτο. Αυτή η έκρηξη φρούτων στο στόμα δένει αρμονικά με νότες brioche και μπισκότου. Σήμα κατατεθέν η μεταξένια, κρεμώδης υφή. Η Madame Clicquot ήταν η πρώτη που έφτιαξε ροζέ σαμπάνια το 1818, και την ευγνωμονούμε. 75€

Dame-Jane Henri, Giraud Rosé

Ο οίκος Giraud υπενθυμίζει πάντα την απαγόρευση χημικών στα αμπέλια, την ελάχιστη παρέμβαση στην οινοποίηση και τη χρήση μικρών βαρελιών και αμφορέων για τη ζύμωση. Το Pinot Noir χαρίζει γενναιόδωρα στην Dame-Jane κόκκινα μήλα, ροζ γκρέιπφρουτ, κεράσια, άγριες φράουλες και ένα ζεστό ροδοχάλκινο χρώμα. Κομψές φυσαλίδες, βάθος στο στόμα, με γήινες νότες από μανιτάρια και ψωμί. Αναζητά επίμονα γαρίδες, ψητά ψάρια, μαλακά τυριά. 80€

Palmer, Rosé Solera

Η τεχνική της Solera δεν είναι διαδεδομένη στη Champagne. Χρησιμοποιείται συνήθως από μικρότερους οίκους. Μας χαρίζει όμως πιο πικάντικη σαμπάνια. Αρκεί ένα 8% Pinot Noir που παλαιώνει επί δεκαετίες σε Solera, για να δώσει το μπαχαρένιο υπόβαθρο από βανίλια, κανέλα και καπνό. Το στόμα έχει πλούτο, χωρίς να χάνει τη φινέτσα του. 55€

Duval-Leroy, Brut Réserve

Φόρος τιμής σε μια κυρία που υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Association Viticole Champenoise. H Carol Duval- Leroy ή «Femme de Champagne» κρατάει τα ηνία του οίκου με τους τρεις γιους της. Γυναίκα με οικολογικές ανησυχίες, χαρίζει στην Βrut Réserve τη δυναμικότητά της, εμπλουτισμένη με φινέτσα. Στο στόμα μια υπέροχη ισορροπία ανάμεσα στο πράσινο μήλο, στο ψημένο αμύγδαλο, στο τζίντζερ, στην κανέλα και στην ορυκτότητα. 50€

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΕνα δείπνο με σαμπάνιαΕνα δείπνο με σαμπάνια

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Οινοχόος, τεύχος 63.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών