ΟΙΝΟΣ + ΠΟΤΑ

Τι πίνουμε με τα πασχαλινά εδέσματα;

Εδώ Ξινόμαυρο, εκεί Μαυροτράγανο, παραπέρα Ρετσίνα: τα κρασιά που ταιριάζουν με τα πιάτα του αναστάσιμου και του πασχαλινού τραπεζιού.

09.04.2023
Φωτογραφίες: Γιώργος Δρακόπουλος
Τι πίνουμε με τα πασχαλινά εδέσματα;

Η Μαρία και η Μαγδαληνή και η Ελένη και η Κατερίνα με τη σιγουριά της λύτρωσης από την πρώτη Ανάσταση ανασκουμπωθήκανε κι αρχίσανε τις προετοιμασίες για το αναστάσιμο μεταμεσονύκτιο τραπέζι, με τους απαράβατους εδεσματολογικούς κανόνες, αλλά και για το παραδοσιακό πασχαλινό φαγοπότι. Κι εμείς από την μεριά μας κατεβήκαμε στην κάβα κι αρχίσαμε να διαλέγουμε τα κρασιά που ταιριάζουν στα πιο χαρακτηριστικά εδέσματα της γιορτής.

Mαγειρίτσα: Χορτοφαγική ή παραδοσιακή, με συκωτάκια, η μαγειρίτσα είναι ένα δύσκολο πιάτο για να το συνδυάσεις με κάποιο κρασί. Ένα σαντορινιό Νυχτέρι θα μας βγάλει από τα δύσκολα αλλά και ένα στιβαρό ροζέ αποτελεί μια πρόκληση.

Συκωταριά: Μια παρασπονδία στα «υγιεινά» θα την κάνουμε! Τηγανητή ή στη σχάρα η αρνίσια συκωταριά απαιτεί ένα καλό κόκκινο κρασί, μια Γουμένισσα, μια Ραψάνη, ένα κρητικό χαρμάνι. Εναλλακτικά: σβήστε την με ένα Μοσχάτο Σάμου ή Λήμνου και συνοδέψτε με το ίδιο κρασί παγωμένο!

Αυγά: Όλα όσα τσουγκρίσατε θα γίνουν ένα ωραίο ορεκτικό με μια ελαφριά σαλτσούλα λαδιού, λεμονιού, αρωματικών και μουστάρδας. Το καλύτερο συνοδευτικό τους είναι ένα παγωμένο, ξηρό λευκό ελληνικό αφρώδες.

Μαγειρίτσα, Κρασί, Πάσχα Πάσχα, αρνί, κρασί

Σούβλα: Το Πάσχα των Ελλήνων θέλει οβελία, να τσικνιστεί το σύμπαν, θέλει κοντοσούβλι και εξοχικό! Ακόμα και οι μη φανατικοί κρεατοφάγοι, θα τσιμπήσουν μια ξεροψημένη αρνίσια πετσούλα. Και θέλει βέβαια τα καλύτερα κόκκινα κρασιά μας! Ξινόμαυρα, χαρμάνια Cabernet-Merlot, γιατί όχι κι ένα Σαντορινιό Μαυροτράγανο, κρητικά χαρμάνια με βάση το Κοτσιφάλι, Syrah.

Μεζέδες: Τζατζίκι, ξινούτσικοι ντολμάδες με τα πρώτα αμπελόφυλλα, φέτα, τυροκαυτερή, χορτόπιτα με σπιτικό φύλλο, νησιώτικη ξυνομηζύθρα αναζητούν το ιδανικό τους σύντροφο σε μια ελληνικότατη φυσικά Ρετσίνα! Ένα κρασί τέλεια πασχαλινό που ταιριάζει θαυμάσια και με τη σούβλα!

Γλυκά: Το πατροπαράδοτο γαλατομπούρεκο, αφράτο και κριτσανιστό, αναζητάει στα ποτήρια ένα Μοσχάτο Λήμνου ή ένα μοσχάτο Ρίου καλά παγωμένο για να ολοκληρώσει την πασχαλινή ευωχία.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών