ΕΞΟΔΟΣ

Βασιλικός: Συγκρατήστε το όνομα του σεφ Βασίλη Μπαρμπαρούση

Ο επόμενος γαστρονομικός προορισμός βρίσκεται ανάμεσα στην Έδεσσα και τα Γιαννιτσά.

15.11.2019| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Βασιλικός: Συγκρατήστε το όνομα του σεφ Βασίλη Μπαρμπαρούση

Ο επόμενος γαστρονομικός προορισμός βρίσκεται ανάμεσα στην Έδεσσα και τα Γιαννιτσά.

Η θέση: Στη μέση του πουθενά, σε ένα μικρό χωριό 300 κατοίκων.

Η ατμόσφαιρα: Καλόγουστος μοντέρνος καφενές, με ξύλινα ταβερνίσια τραπεζοκαθίσματα και δάπεδο σκακιέρα. Αυτό είναι όλο κι όλο ο Βασιλικός. Μόνο ο μεγάλος συντηρητής κρασιών και η ορθάνοιχτή κουζίνα με την παρίγια (το νοτιοαμερικάνικο γκριλ κάρβουνου) ίσως γεννήσουν υποψίες.

Το φαγητό: Ο Βασίλης Μπαρμπαρούσης είναι ένας σεφ με διεθνείς γαστρονομικές προσλαμβάνουσες. Έχει εργαστεί για χρόνια στο Λονδίνο και στη συνέχεια για αρκετό καιρό και στη Θεσσαλονίκη. Τι στην ευχή τον οδήγησε στην Καλλίπολη; Η Καλλιπολίτισσα σύζυγός τους η Μελίνα Τσιλογλανίδου, που μαζί με την αδερφή της Αναστασία φροντίζουν σάλα και σέρβις. Έχουν κηπευτικά δικά τους, ντόπια κρέατα που έρχονται ολόκληρα και τα κόβουν αυτοί, ενώ στα εισαγόμενα είναι πολύ απαιτητικοί. Αλλαντικά, σάλτσες, ζωμοί, ψωμιά, προζύμια, μην τα πολυλογώ σχεδόν το 99% των παρασκευασμάτων φτιάχνονται στην κουζίνα τους. Μας υποδέχτηκαν με φοκάτσια, τυρόψωμο και λαδόψωμο από τον ξυλόφουρνο, και νάαν με φρέσκο κρεμμυδάκι και μαντζουράνα ψημένο στο γκριλ. Δοκιμάσαμε δικά τους αλλαντικά από σιδηρόδρομο και μπριζόλες με ζεστό κάπνισμα με ξύλο οξιάς. Με την κουβέντα τσιμπολογούσαμε αγριελιές Κρήτης και τσακιστές ελιές Χαλκιδικής, και μαζί κεφαλοτύρι με φρέσκια τρούφα και πορτοκάλι, και μπάτζο πανέ με πάνκο και μέλι σουσούρας. Αργότερα τα πράγματα σοβάρεψαν πολύ. Τι να πρωτογράψω. Για την ξυλοφουρνισμένη χοιρινή γλώσσα με ξύσμα εσπεριδοειδών και ντρέσινγκ μελιού, για την αράχνη στη σχάρα ψημένη λουκούμι, για το δικό τους καπνιστό λουκάνικο με πορτοκάλι. Για τις τριπλοτηγανισμένες πατάτες και την τέλεια χωριάτικη με ντοματίνια, αγγουράκι φρέσκο και τουρσί, και κρεμμυδάκια πίκλα. Ή μήπως για το μισάδι κοτόπουλο σχάρας με σάλτσα τσένταρ και τα μοσχαρίσια μάγουλα στιφάδο ψημένα ολοβραδίς στον ξυλόφουρνο και σερβιρισμένα με τον απόλυτο πουρέ 50-50 (βούτυρο-πατάτα). Ότι και να πω είναι λίγο. Κρατήστε απλώς ότι αυτό το πρωτοκλασάτο γεύμα τελείωσε με ελληνικό καφέ αλεσμένο την ώρα της παραγγελίας και ψημένο στη χόβολη, με φοντάν σοκολάτας ζαχαροπλαστικού επιπέδου και εκμέκ με ονειρεμένο παγωτό καϊμάκι (ναι φυσικά δικό τους). Το μενού δεν έχει σταθερές, αφού ο άνθρωπος αυτός δεν έχει ησυχία. Να το επισκεφθείτε και να του δώσετε carte blanche.

Ο λογαριασμός: 12-18/άτομο χωρίς τα ποτά.

Η κάβα: Μια καλή συλλογή από κρασιά της Νάουσας, αλλά και της ευρύτερης Ελλάδας, σε πολύ καλές τιμές.

Επιπλέον πληροφορίες: Καλλίπολη, Πέλλα, Τ/2381-50.37.07, Τρίτη-Σάββατο 12.00-1.00, Κυριακή 12.00-18.00, Δευτέρα κλειστά.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών