ΟΙΝΟΣ

Η Μαυροδάφνη στα καλύτερά της

Όταν είναι γλυκιά, συγκρίνεται με το Πόρτο και όταν είναι ξηρή, με το Syrah. Και όμως, η αχαϊκή ποικιλία έχει ξεχωριστή ταυτότητα, που δεν μοιάζει με καμιάς άλλης.

17.05.2021| Updated: 23.02.2022
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλαΐκος Εικονογράφηση: Φίλιππος Αβραμίδης
Η Μαυροδάφνη στα καλύτερά της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΖήτω τα φλοράλ ΜοσχοφίλεραΖήτω τα φλοράλ Μοσχοφίλερα

Όταν είναι γλυκιά, συγκρίνεται με το Πόρτο και όταν είναι ξηρή, με το Syrah. Και όμως, η κορυφαία αχαϊκή ποικιλία έχει δική της, ξεχωριστή ταυτότητα, που δεν μοιάζει με καμιάς άλλης. Ανακαλύψτε τη μέσα από έντεκα εξαιρετικές ετικέτες.

Ταώς, Μαυροδάφνη / Μαυροδάφνη Πατρών Réserve, Οινοποιία Παρπαρούση, Πάτρα


Η Οινοποιία Παρπαρούση έχει συνδέσει το όνομά της με εξαιρετικής ποιότητας κρασιά από την ποικιλία Μαυροδάφνη, τόσο σε ξηρή όσο και σε γλυκιά εκδοχή. Το Ταώς είναι μία από τις αγαπημένες μου ξηρές Μαυροδάφνες, με έντονο βοτανικό χαρακτήρα, μαύρα φρούτα, πλούσιο σώμα και υψηλές τανίνες, όπως επίσης και η γλυκιά εκδοχή της είναι ένα πολύπλοκο γλυκό ερυθρό κρασί ώριμων και αποξηραμένων μαύρων φρούτων, με τρομερή ισορροπία οξύτητας και σακχάρων.

Τσιγκέλω, Μαυροδάφνη, Οινοποιείο Ρούβαλη, Αχαΐα

Η Θεοδώρα Ρούβαλη, το νέο αίμα στο οικογενειακό οινοποιείο, έχει πάρει τα ηνία και οδηγεί την επιχείρηση σε μια καινούργια εποχή. Η αλλαγή ετικετών και η δημιουργία νέων κωδικών έχουν δώσει έναν αέρα ανανέωσης στο γνωστό οινοποιείο από την Αχαΐα. Το όνομα του κρασιού προέρχεται από τον καλύτερο κλώνο της Μαυροδάφνης, που ονομάζεται Τσιγκέλω, γιατί κρέμεται σαν τσιγκέλι από τον μίσχο του κύριου καρπού. Η Τσιγκέλω είναι η νέα ξηρή Μαυροδάφνη του οινοποιείου, μια πολύ φινετσάτη και κομψή εκδοχή ξηρής Μαυροδάφνης, με αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων, βοτάνων και μπαχαρικών να κυριαρχούν.

Laurier Noir Νatur ε, Μαυροδάφνη / Vin Naturellement Doux, Μαυροδάφνη, Οινοποιείο Τετράμυθος, Καλάβρυτα

Το οινοποιείο Τετράμυθος είναι γνωστό για την παραγωγή κρασιών ήπιας οινοποίησης. Το Laurier Noir Νatur ε είναι μια πολύ πρόσφατη προσθήκη στην οικογένεια του οινοποιείου, μια ξηρή εκδοχή Μαυροδάφνης, ιδιαίτερης φινέτσας και κομψότητας, χωρίς μακρές εκχυλίσεις, με αρώματα βιολέτας, βοτάνων, κόκκινων και μαύρων φρούτων. Από την άλλη, η γλυκιά εκδοχή της Μαυροδάφνης του Vin Naturellement Doux είναι ένα γλυκό κρασί με τονισμένη οξύτητα, που εξισορροπεί τα σάκχαρα του κρασιού, ενώ το αλκοόλ του είναι πολύ καλά ενσωματωμένο.

Daphne Nera, Μαυροδάφνη / Χόρταις Μαυροδάφνη, Κτήμα Μερκούρη, Ηλεία

Στο μαγευτικό Κτήμα Μερκούρη στην Ηλεία, η οικογένεια Κανελλακόπουλου έχει φτιάξει τον δικό της παράδεισο, δημιουργώντας μοναδικά κρασιά αλλά και ελαιόλαδα. Η Μαυροδάφνη είναι μία από τις βασικές ποικιλίες του οινοποιείου, που παράγει κρασιά σε blend ή μονοποικιλιακά. Η Daphne Nera είναι η ξηρή εκδοχή Μαυροδάφνης του οινοποιείου, με πλούσιο χαρακτήρα, μαύρα φρούτα, βότανα, γήινα στοιχεία και μπαχαρικά. Το Χόρταις, από την άλλη, θεωρείται ένα από τα καλύτερα ελληνικά γλυκά κρασιά, με πυκνό και πολύπλοκο χαρακτήρα αποξηραμένων φρούτων, βοτάνων και μπαχαρικών που θα ζήλευαν και Vintage Port.

The Black Daphne, Μαυροδάφνη, Κτήμα Παπαργυρίου, Κορινθία

Ο πολυμήχανος Γιάννης Παπαργυρίου, γνωστός για τα πυκνά και πληθωρικά κρασιά που παράγει, μας συστήνει μια ξηρή Μαυροδάφνη από το χωριό Λαλιώτη Κορινθίας. Το Black Daphne είναι άλλο ένα εξαιρετικό παράδειγμα ξηρής Μαυροδάφνης που μας δείχνει τις δυνατότητες εξέλιξης αυτής της ποικιλίας. Ένα κρασί που παλαιώνει για 12 μήνες σε βαρέλια των 1.000 λίτρων και εμφιαλώνεται αφιλτράριστο. Έχει αρώματα μαύρων φρούτων, γλυκών μπαχαρικών, δρυός και βοτάνων, με πλούσιες τανίνες και γεμάτο σώμα.

Castro Claus Μαυροδάφνη CCRS ροζέ / Castro Claus Μαυροδάφνη Ξηρή: ΜΤ 23 / Castro Claus Μαυροδάφνη φυσικώς γλυκύς: ΦΜ 601 97, Achaia Clauss, Αχαΐα

Η Achaia Clauss είναι γνωστή σε όλους μας για τα γλυκά κρασιά από την ποικιλία Μαυροδάφνη. Στη νέα σελίδα στην ιστορία του, το οινοποιείο μάς συστήνει τρεις εκδοχές της. Τη ροζέ εκδοχή, μέτριας αρωματικής έντασης, με κόκκινο φρούτο και έντονη βοτανικότητα. Κρασί ξηρό στο στόμα, με τονισμένη οξύτητα και μέτριο σώμα. Την ερυθρή, ξηρή εκδοχή της, με συμπυκνωμένη μύτη, όπου κυριαρχούν τα ώριμα μαύρα φρούτα αλλά και αρώματα γλυκόριζας, βανίλιας και δρυός, με σώμα γεμάτο, τανίνες πλούσιες, αλλά σοκολατένιες. Και τέλος, τη γλυκιά εκδοχή της, με αρώματα αποξηραμένων και μαρμελαδιασμένων ώριμων μαύρων φρούτων, βοτάνων και μπαχαρικών. Στο στόμα είναι γλυκιά, χωρίς να σε λιγώνει, με τονισμένη οξύτητα, πλούσιες τανίνες και γεμάτο σώμα.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 180.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών