«Et in Mantinia ego» συμφωνούν οι σημερινοί οινόφιλοι και ανακαλύπτουν τη Μαντινεία «την αρχαιοτάτη και μεγίστη» την «ερατεινήν». Στο οροπέδιο της Τρίπολης σε ένα γοητευτικό τοπίο με αμπέλια, χαμηλά σπίτια και αμυγδαλιές, βρισκόμαστε στην αγκαλιά μιας από τις πιο γνωστές ζώνες παραγωγής κρασιών που από το 1971 φέρουν την ένδειξη ΠΟΠ. Οι χαμηλές θερμοκρασίες ακόμα και το καλοκαίρι, τα χιόνια και οι βροχές δημιουργούν ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες που συμβάλλουν και στον ιδιαίτερο χαρακτήρα των κρασιών που παράγονται εδώ. Βρισκόμαστε στη Μαντινεία, όπου βασιλεύει το ροδόχρωμο Μοσχοφίλερο. Μια ποικιλία που δίνει φρουτώδη αρωματικά κρασιά με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τα κάνουν εύκολα αναγνωρίσιμα. Ξηρά λευκά κρασιά, με υψηλή οξύτητα, μακριά επίγευση και χαρακτηριστικά αρώματα τριαντάφυλλου, λεμονανθού, βασιλικού. Ροζέ κρασιά τσαχπίνικα και σέξι με διάθεση για φλερτ και φυσικά τα αφρώδη Μοσχοφίλερα από τα πρώτα αφρώδη ελληνικής παραγωγής. Κρασιά που θα συνοδέψουν τις τοπικές σπεσιαλιτέ με τα τσιγαριαστά χόρτα, τις χορτόπιτες, τα τηγανητά ψαράκια και τις πάστες με τα θαλασσινά. Τα ονόματα που σημάδεψαν την παραγωγή της Μαντινείας είναι του Καμπά (που συνεχίστηκε με την εταιρεία Μπουτάρη), και φυσικά του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου που άλλαξε το προφίλ της ποικιλίας και της περιοχής. Σημαντικότατοι παραγωγοί ο Σπυρόπουλος, ο Τσέλεπος, ο Νασιάκος, η Σεμέλη, οι Μποσινάκηδες, ο Τρουπής κ.ά. γεμίζουν σήμερα τα ποτήρια μας. Μ. Π.
Μία επιλογή από τα καλύτερα Μοσχοφίλερα της Πελοποννήσου
Μαντινεία, Μοσχοφίλερο, Κτήμα Σεμέλη
Η ιστορία του Κτήματος Σεμέλη ξεκινάει το 1979. Ονομάστηκε Σεμέλη από τη μητέρα του Διονύσου και μιλάμε για μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στο ελληνικό κρασί. Μετά την πρόσφατη ανακαίνιση, έχει διαμορφωθεί ένα σύγχρονο επισκέψιμο οινοποιείο με ξενώνες, ενώ ο αμπελώνας τους αγγίζει τα 1.200 στρέμματα ιδιόκτητων και συνεργαζόμενων αμπελώνων. Η Μαντινεία του Κτήματος Σεμέλη είναι από τις πιο εμβληματικές ετικέτες, με ποιότητα αδιαπραγμάτευτη. Ντελικάτα ανθικά αρώματα συμπληρώνουν αρμονικά τον εσπεριδοειδή χαρακτήρα του κρασιού. Σίγουρα ένα Μοσχοφίλερο που μπορεί να παλαιώσει για αρκετά χρόνια.
Τομή, Μοσχοφίλερο, Κτήμα Τρουπή
Το οινοποιείο Τρουπή βρίσκεται στο χωριό Φτέρη στην καρδιά της Μαντινείας. Η οικογένεια Τρουπή είχε στην ιδιοκτησία της έναν αμπελώνα 70 στρεμμάτων, ενώ τα αμπέλια βρίσκονται στα 650 μ. υψόμετρο. Η απόφασή τους πριν από δέκα χρόνια να δημιουργήσουν ένα σύγχρονο οινοποιείο μόνο σοφή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Σε μόλις μία δεκαετία έχει καταφέρει να συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλύτερα Μοσχοφίλερα της ελληνικής αγοράς. Ο οινολόγος του κτήματος, Δημήτρης Ακρίβος, έχει δημιουργήσει πολλές διαφορετικές εκφράσεις του Μοσχοφίλερου. Μία από τις πιο τυπικές είναι το Μοσχοφίλερο Τομή, ένα κρασί με ιδιαίτερο νεύρο, που εξισορροπεί τα ανθικά αρώματα, και εσπεριδοειδή χαρακτήρα.
Μαντινεία, Μοσχοφίλερο, Κτήμα Τσέλεπου
Η ιστορία του Κτήματος Τσέλεπου στην περιοχή είναι μεγάλη, με πορεία λίγο πάνω από 30 χρόνια. Ο ιδιόκτητος αμπελώνας βρίσκεται περιμετρικά του οινοποιείου, με έκταση 650 στρεμμάτων, και άμεσος σκοπός είναι να γίνει ολοκληρωμένης διαχείρισης. Ο Γιάννης Τσέλεπος είναι ένας αεικίνητος άνθρωπος, δίνει έμφαση στην πρώτη ύλη, γιατί όπως λέει και ο ίδιος «τα καλά κρασιά γίνονται στο αμπέλι». Η Μαντινεία του έχει εξαιρετική φρεσκάδα και δίνει μια λεμονάτη αίσθηση που, μαζί με τα αρώματα τριαντάφυλλου, κάνει το κρασί εξαιρετικά ισορροπημένο. Μου είναι αξέχαστο ακόμα ένα Μοσχοφίλερο Τσέλεπου του 2007 που ήπια το 2015 με επτά χρόνια στην πλάτη του: ήταν εξαιρετικό και έδειξε ότι η ποικιλία έχει μεγάλες δυνατότητες.
Μαντινεία, Μοσχοφίλερο, Οινοποιία Μποσινάκη
Όταν κάποιος θέλει να μιλήσει για οικογενειακή επιχείρηση, πρέπει να έχει σίγουρα στο μυαλό του τα αδέρφια Μποσινάκη. Η ιστορία του οινοποιείου έχει ρίζες στο μακρινό 1979. Την τελευταία δεκαετία, όμως, η Οινοποιία Μποσινάκη ήρθε και τάραξε τα νερά με το εξαιρετικό Μοσχοφίλερο που παράγει και έδειξε πως η ποικιλία έχει βάθος παλαίωσης. Από τα πιο τυπικά και ποιοτικά Μοσχοφίλερα της αγοράς, με λουλουδάτα αρώματα όπως τριαντάφυλλο, εσπεριδοειδή, τραγανή οξύτητα και ισορροπία. Tip: Aξίζει να δοκιμάσετε κάποια παλιά χρονιά Μοσχοφίλερου.
Φαιά Γη, Μοσχοφίλερο, Μπουτάρης Οινοποιητική
Η Μπουτάρης Οινοποιητική έχει μεγάλη ιστορία στο ελληνικό κρασί και αν δεν υπήρχε αυτή, ίσως πολλά οινοποιεία δεν θα είχαν δημιουργηθεί. Το Φαιά Γη παράγεται σε ένα ορεινό αμπελοτόπι στα 650 μ. υψόμετρο, ηλικίας 14 ετών. Ο τρύγος είναι χειρωνακτικός, ενώ η ζύμωση γίνεται με γηγενείς ζύμες, στη συνέχεια μένει για 6 μήνες στις δεξαμενές με ταυτόχρονη ανάδευση των οινολασπών και εμφιαλώνεται με ήπια διήθηση. Ένα εντυπωσιακό Μοσχοφίλερο, ιδιαίτερα γαστρονομικό και πολύπλοκο, που κάθε οινόφιλος πρέπει να δοκιμάσει. Κομψό και ντελικάτο, με αρώματα λουλουδιών, εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων φρούτων. Η οξύτητα είναι τραγανή και έχει δυνατότητες παλαίωσης.
Μαντινεία, Μοσχοφίλερο, Κτήμα Μορόπουλου
Τα αδέρφια Γεωργία και Κώστας Μορόπουλος συνεχίζουν τη μεγάλη παράδοση της οικογένειας στην αμπελοκαλλιέργεια στη ζώνη της Μαντινείας και δημιούργησαν το δικό τους οινοποιείο. Οι αμπελώνες 120 στρεμμάτων βρίσκονται στα 700 μ. υψόμετρο στους πρόποδες του Πάρνωνα και του Μαινάλου. Το 2015 ήταν μια χρονιά-ορόσημο, γιατί ήταν η πρώτη πειραματική χρονιά παραγωγής κρασιών. Σύμβουλος του κτήματος είναι ο οινολόγος Λευτέρης Αναγνώστου, γνωστός για τη σπουδαία του προϋπηρεσία στη Σαντορίνη. Στη Μαντινεία Μορόπουλου κυριαρχούν τα ανθικά στοιχεία, τα εσπεριδοειδή φρούτα και τα πρωτογενή αρώματα της ποικιλίας.
Μαντινεία Σπυρόπουλου, Μοσχοφίλερο, Κτήμα Σπυρόπουλου
Το Κτήμα Σπυρόπουλου είναι από τα πιο ιστορικά στην περιοχή, με δεσμούς που φτάνουν στο μακρινό 1860. Οι αμπελώνες βρίσκονται στα 650 μ. υψόμετρο στο οροπέδιο της Μαντινείας στην περιοχή του Αρτεμησίου, στο Ζευγολατιό και στο χωριό Αγιωργίτικα, με έκταση περίπου 350 στρεμμάτων, και η καλλιέργεια είναι βιολογική. Επίσης το οινοποιείο ασχολείται και με την αφρώδη οινοποίηση και παράγει ένα εξαιρετικό λευκό και ροζέ αφρώδες Μοσχοφίλερο. Η Μαντινεία του είναι ευχάριστη, με τα αρώματα του τριαντάφυλλου και των εσπεριδοειδών να ξεχωρίζουν, μια ιδανική καθημερινή επιλογή. Α. Σ.