ΟΙΝΟΣ + ΠΟΤΑ

Προσεχώς, Prosecco

Δίνει σπιρτάδα και ένταση στα καλοκαιρινά Aperol spritz και διεκδικεί εύσημα υψηλής ποιότητας σε λογικές τιμές.

05.07.2021
Εικονογράφηση: Φίλιππος Αβραμίδης
Προσεχώς, Prosecco

Να σας συστήσω το Prosecco. Είναι μια λευκή οινοποιήσιμη ποικιλία με πρασινωπές ρώγες, που καλλιεργείται αιώνες στην Ιταλία του βορρά, στο Veneto και στο Friuli. Η αργή ωρίμανσή της,ο όψιμος τρύγος, το κρύο κλίμα δημιούργησαν προβλήματα στη ζύμωση, η οποία διακόπτεται και ξαναξεκινά, κάτι που στον κόσμο του κρασιού μεταφράζεται σε φυσαλίδες. Μια ιστορία παρόμοια με αυτήν της δικής μας Ζίτσας στην περιοχή των Ιωαννίνων. Έτσι, το Prosecco έγινε συνώνυμο των αφρωδών οίνων. Από το 2009, μάλιστα, που το Prosecco έγινε D.O.C.G. (ονομασία προέλευσης ποιότητας), η ποικιλία μετονομάστηκε σε Glera, για να μην υπάρχει σύγχυση.

Υπάρχουν πολλές εκδοχές για την προέλευση της Glera- Prosecco. Η πιο πιθανή και προφανής είναι ότι προέρχεται από τη μικρή ομώνυμη πόλη κοντά στην Τεργέστη στα σύνορα με τη Σλοβενία. Η σημερινή πραγματικότητα είναι ότι το αφρώδες Prosecco παράγεται σε εκατομμύρια εκατομμυρίων φιάλες, διανέμεται σε όλη την υφήλιο και είναι το δημοφιλέστερο spumante, ξεπερνώντας τους άλλους δύο συμπατριώτες του, τη Franciacorta και το Moscato d’Asti (που αφού έφτασε στον βυθό της ποιοτικής ανυποληψίας, ξαναρχίζει δειλά αλλά σταθερά να ξαναβρίσκει τον δρόμο του).

Κάθε ώρα είναι ώρα για Prosecco

Σε ένα λουσάτο κυριακάτικο brunch, θα το προσθέσουμε στον φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού δίπλα σε ωραίες φράουλες και αφράτο πανετόνε. Με ένα ωραίο ξηρό Prosecco θα συνοδεύσουμε σαλάτες ρόκα-παρμεζάνα-προσούτο, θαλασσινά, αλλά και κρεμώδη τυριά, όπως μπρι και καμαμπέρ, σε φάσεις χαλαρού τσιμπολογήματος. Όχι βέβαια ότι δεν θα ενθουσιαστεί μαζί του και μια πλούσια αυθεντική καρμπονάρα. Και, πιστέψτε με, δεν υπάρχει καλύτερο συνοδευτικό για τους ξηρούς καρπούς ή τα τσιπς που τρώμε κουβεντιάζοντας με φίλους ή βλέποντας τηλεόραση. Φυσικά, δεν ξεχνάμε ότι, μαζί με το Aperol και τη σόδα, είναι και ένα από τα τρία βασικά συστατικά του πιο καλοκαιρινού και επιμελώς ατημέλητου κοκτέιλ, του Aperol Spritz.

Και κάτι ακόμα…

– Το Prosecco κυκλοφορεί σε extra brut, brut, sec και demi sec εκδοχές, ανάλογα με την περιεκτικότητα σε σάκχαρα.

– Όσο πιο γλυκό, τόσο λιγότερο ταιριάζει με φαγητό.

– Αναζητήστε στην ετικέτα την ένδειξη Conegliano di Valdobbiadene D.O.C.G. για ένα ιδιαίτερο, ποιοτικό prosecco.

– Στις κάβες θα βρείτε εξαιρετικά Prosecco σε τιμές από 7-8 έως 16-17 €.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 182.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών