ΑΓΟΡΑ

Φάβα Σχοινούσας περιορισμένης παραγωγής

Οκτώ αδέρφια, ένα νησί, μια φάβα, δεκάδες μαγειρέματα.

10.03.2022
Φάβα Σχοινούσας περιορισμένης παραγωγής

Κάθε μπουκιά και μάλαμα! Πολύτιμη και πολυτελής γεύση, στο χρώμα του χρυσού. Στο μικρό νησί με τους σχίνους ευδοκιμεί και παράγεται φάβα λιγοστή, αλλά εξόχως γευστική. Στα 8.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της Σχοινούσας καρποφορεί φάβα από την ποικιλία αρακά κατσούνι. Μεγαλώνει σχεδόν απότιστη και, σαν μαγειρευτεί, γίνεται κρέμα χορταστική, τρυφερή, γλυκιά, βρεφική, με την πιπεράτη γεύση από τα βότανα και την αρμυρή γη. Μετρημένοι στα δάχτυλα οι καλλιεργητές της, ανάμεσα στους οποίους και τα οκτώ αδέρφια της οικογένειας Νομικού, που ασχολούνται με το δύσκολο «σπορ» στα χωράφια τους, πάνω από την παραλία του Γερολιμνιώνα.

Ξέπλυνα καλά τη σχοινουσιώτικη φάβα σε ένα τρυπητό και την έβρασα μέσα σε ζωμό λαχανικών, τόσο που να σκεπάζει το όσπριο και να φτάνει 4,5 δάχτυλα από πάνω του. Πρόσθεσα ένα μπουκέ γκαρνί με άγρια μάραθα, μαϊντανό και φλούδα μανταρινιού, μπόλικο αλάτι και ένα ολόκληρο κρεμμύδι. Ξάφριζα κάθε τόσο και αργομαγείρευα, υπομονετικά, δίχως ανακάτεμα, μισοσκεπασμένη με το καπάκι, ώσπου να πιει όλο τον ζωμό και να χυλώσει. Στο τέλος πρόσθεσα μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού, την πέρασα από το μούλτι να γίνει βελούδινη και τη σέρβιρα με φέτες από ανάκατα κρεμμύδια ωμά, φρέσκα και ξερά, και αρκετό φρέσκο μάραθο ψιλοκομμένο. Την άρτυσα με μπόλικο λάδι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Από την υπόλοιπη, τη μισή ποσότητα θα τη μαγειρέψω σε μια αραιή σούπα βελουτέ, μαζί με μια χούφτα γυαλιστερές, και την άλλη μισή θα την κάνω μια ωραία λεμονάτη σάλτσα για ψάρι με χόρτα. Θα μπορούσα να φτιάξω και φαβοκεφτέδες, να τη σερβίρω μαζί με κατσικάκι λεμονάτο, να δέσω με αυτήν τη σάλτσα από τις αγκινάρες α λα πολίτα, αν θέλω να αποφύγω το αυγό, ή να τη χρησιμοποιήσω σε δεκάδες άλλα μαγειρέματα.

 

Φάβα Οκτώ Αδέρφια, Τ/ 22850-71.168, 697-96.31.420
Τη βρίσκουμε σε κραφτ συσκευασίες από ανακυκλωμένο χαρτί, σε πάνινα ή ψάθινα τσουβαλάκια.
Πρέκας, www.thedelifair.gr, www.elenianna.gr, Open farm e-shop, Olicatessen

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών