ΑΓΟΡΑ

Γευσιγνωσία: 3 εξαιρετικά ελαιόλαδα από την Πελοπόννησο

Δοκιμάσαμε και σας προτείνουμε τρία ελαιόλαδα από ιδιαίτερες ποικιλίες της Πελοποννήσου.

27.07.2021| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφίες: Νίκος Καρανικόλας
Γευσιγνωσία: 3 εξαιρετικά ελαιόλαδα από την Πελοπόννησο

Αρώματα βοτάνων, φύλλων ντομάτας, ανθέων και φρούτων πλημμύρισαν τον υπεραιωνόβιο βιολογικό ελαιώνα της κ. Μαρίας Γεωργιοπούλου στην τοποθεσία Παλαιοχώρι Μεσσηνίας, έναν ξηρικό ελαιώνα με περίπου 750 υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα, ανθεκτικά και ιστορικά, μια που είναι από τα ελάχιστα που διασώθηκαν από τις καταστροφικές φωτιές του Ιμπραήμ. Ευχαριστούμε τις κυρίες του Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Άννα Μηλιώνη (υπεύθυνη Ποιότητας και Επικοινωνίας), Ματούλα Κουβάτσου, Έλενα Δεδούση και Δήμητρα Μαθιοπούλου, για τη γευσιγνωσία των ελαιολάδων, καθώς και τον κ. Παναγιώτη Γεωργιόπουλο για την ευγενική φιλοξενία στον ελαιώνα.

Οlive Poem – A Drop Of Art

Ποικιλία: Κορωνέικη και Μυρτολιά / Νομός: Λακωνία

Το ελαιόλαδο του Θεόδωρου Κουτσοθεοδωρή, βραβευμένο και με το φετινό βραβείο ποιότητας του «Γ», έβαλε στον χάρτη τη Μυρτολιά και κατάφερε με ένα επιτυχημένο blend με Κορωνέικη να αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και των δύο ποικιλιών σε απόλυτη ισορροπία. Έτσι, έχουμε ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, φρουτώδες, πολύπλοκο και πικάντικο. Πλούσιο σε αρώματα, από τα οποία κυριαρχούν αυτά του φρεσκοκομμένου γρασιδιού, της ντομάτας, των βοτάνων, του πιπεριού, του ακτινιδίου, των λευκών ανθέων και των φρούτων του δάσους. Τα μέτριας έντασης, πικρά χαρακτηριστικά του, παρά το πλήθος πολυφαινολών, το κάνουν ένα γλυκόπιοτο ελαιόλαδο, που ταιριάζει ωμό σχεδόν με τα πάντα.

Πού το βρίσκουμε (ενδεικτικά): Το Παντοπωλείον της Μεσογειακής Διατροφής, Malotira deli, Βιοαναγέννηση, Elixir. Παραγγελίες στο [email protected]

Oleosophia

Ποικιλία: Μανάκι / Νομός: Κορινθία

Η οικογένεια Μαγγίνα διατήρησε τα οικογενειακά της ελαιόδεντρα ποικιλίας Μανάκι, στο χωριό Καλέντζι, και ήρθε η νέα γενιά για να επενδύσει σε αυτά και να τα απογειώσει. Στο τιμόνι της επιχείρησης η κ. Μαριάννα Δεβετζόγλου και τα αδέρφια Αριστείδης και Γιώργος Μαγγίνας. Σε ένα ονειρεμένο κτήμα διοργανώνουν περιηγήσεις και γευσιγνωσίες (η Μαριάννα είναι και πιστοποιημένη δοκιμάστρια ελαιολάδου) και με περηφάνια παρουσιάζουν ένα απίθανα αρωματικό ελαιόλαδο, έντονα φρουτώδες και με μέτριας έντασης πικρά και πικάντικα. Πλούσιο σε αρώματα, όπου κυριαρχούν αυτά του φρεσκοκομμένου γρασιδιού, της αγκινάρας, του πράσινου μήλου, της μπανάνας, των άγριων χόρτων, της ντομάτας, των βοτάνων.

Πού το βρίσκουμε (ενδεικτικά): στα ηλεκτρονικά καταστήματα amagiccabinet.com, managi.eu, grexports.com και στο φυσικό κατάστημα Malotira deli.

Cultura

Ποικιλία: Νεμουτιάνα (Χωραΐτικη) / Νομός: Αρκαδία

Ένα μοναδικό ζευγάρι, η Λαμπρινή Τσίτσου, αρχαιολόγος, και ο Jοnnek Jonneksson, πολυταξιδεμένος ντοκιμαντερίστας και φωτογράφος, επέστρεψαν στα πατρογονικά εδάφη της Λαμπρινής για να παραγάγουν ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο βιολογικής γεωργίας και με ισχυρισμό υγείας. Η ποικιλία Νεμουτιάνα (Χωραΐτικη) δίνει ένα ελαιόλαδο έντονα φρουτώδες, με μέτρια προς έντονα πικρά και έντονα πικάντικα. Πλούσιο σε αρώματα, όπου κυριαρχούν αυτά του φρεσκοκομμένου γρασιδιού, των βοτάνων, του πιπεριού, των φύλλων της ελιάς και των φύλλων της συκιάς.

Πού το βρίσκουμε (ενδεικτικά): στο ηλεκτρονικό κατάστημα culturaoliveoil.com.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 183.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών