ΑΓΟΡΑ

Η κρέμα φυστικιού είναι η νέα νουτέλα!

Τρία από τα αγαπημένα μας αλείμματα με βάση τα κελυφωτά φυστίκια. Τα δοκιμάσαμε σε ψωμί, σε γιαούρτι και με το κουτάλι, κατευθείαν από το βάζο.

29.09.2021| Updated: 11.10.2021
Η κρέμα φυστικιού είναι η νέα νουτέλα!

Για τους Ιταλούς, και ειδικά τους Σικελούς που έχουν και τη διάσημη ποικιλία του Bronte, τα αλείμματα φυστικιού δεν είναι κάτι καινούργιο. Βαζάκια με σμαραγδί πάστες, πραλίνες και κρέμες βρίσκονται παντού, από τα ράφια των καταστημάτων μέχρι τους πάγκους στις κουζίνες των σπιτιών. Διαφορετικές περιεκτικότητες σε καρπούς και προσθήκη ή μη άλλων υλικών όπως είναι η ζάχαρη, το αλάτι ή ακόμα και το βούτυρο ή η σοκολάτα διαφοροποιούν το τελικό προϊόν και τις χρήσεις του.

Τρώγονται αλειμμένα σε ψωμί, στο γιαούρτι μαζί με φρούτα, ως ενδιάμεση στρώση σε ένα απλό κέικ και με δεκάδες άλλους τρόπους. Η γεύση τους είναι πιο πολυεπίπεδη από τις πραλίνες φουντουκιού και οι εκδοχές που συναντάμε συνήθως τείνουν να είναι λιγότερο γλυκές ή «μπουχτιστικές».

Με χαρά εντοπίζουμε τον τελευταίο καιρό στην ελληνική αγορά όλο και περισσότερα αλείμματα από κελυφωτά φυστίκια από διάφορες προελεύσεις (συχνά και Αιγίνης). Μετά από δοκιμές παρουσιάζουμε τρία από τα αγαπημένα μας.

Το ακατέργαστο άλειμμα του Wild souls

Ακατέργαστο, με μια ενδιαφέρουσα τραχιά υφή, το άλειμμα από φυστίκι Αιγίνης που αλέθουν μπροστά στα μάτια σου στο Wild Souls είναι μια πυκνή πάστα με βαθύ χρώμα, γήινα αρώματα και καθαρή γεύση. Για να το φτιάξουν χρησιμοποιούν μόνο ένα υλικό: ελαφρώς ψημένα φυστίκια. Επειδή δεν περιλαμβάνει καμία προσθήκη είναι ιδανικό για να δώσει ποικιλία και να νοστιμίσει ένα πρωινό με βάση το γιαούρτι ή τη βρώμη. Το απλώνουμε σε ψωμί (μερικές φορές με λίγο μέλι) και βρίσκουμε πως είναι πολύ καλό για γλυκές και αλμυρές παρασκευές όπως μια φίνα μακαρονάδα με πέστο φυστικιού.

Wild Souls, Βουλής 36, Σύνταγμα, T/210- 32.31.438

Η γαλλοπρεπής πραλίνα του Ourse

Η πραλίνα που βρίσκουμε στο ζαχαροπλαστείο Ourse είναι εκείνη που χρησιμοποιούν και σε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά γλυκά τους όπως το Paris-Aegina, την «ελληνική» παραλλαγή του Paris-Brest που εμπνεύστηκε ο Σπύρος Πεδιαδιτάκης στην οποία τις γεύσεις φουντουκιού αντικαθιστούν αυτές του πράσινου φυστικιού. Η πραλίνα όμως πωλείται και μόνη της σε βάζο και είναι σχετικά ρευστή, αρκετά γλυκιά αλλά ισορροπημένη και αριθμεί τα εξής συστατικά: 60% κελυφωτά φυστίκια, ζάχαρη άχνη, φυτικά λιπαρά, βούτυρο κακάο και λίγο άνθος αλατιού. Μας αρέσουν και τα μικρά τραγανά κομμάτια που συναντάμε που και που στο δόντι. Είναι ιδανική για άλειμμα, ειδικά παρέα με μια ξινούτσικη μαρμελάδα, ενώ μας άνοιξε την όρεξη να τη δοκιμάσουμε και ως προσθήκη σε βάση τάρτας, σε cheesecake ή στο επόμενο crumble που θα φτιάξουμε.

Ourse, Μυστρά 39, Γλυφάδα, Τ/212-10.67.019

Τα φυστίκια συναντούν τη λευκή σοκολάτα στο Anäna

«Pistachio Creamsicle Spread» έχει ονομάσει την πλούσια, γυαλιστερή κρέμα φυστικιού που φτιάχνει η ζαχαροπλάστρια του ANÄNA, Μίνα Χαραλαμποπούλου. Εμείς να πούμε ότι την τρώμε με το κουτάλι κατευθείαν από το βαζάκι. Είναι σίγουρα γλυκιά, έχει άλλωστε, εκτός από ζάχαρη, και λευκή σοκολάτα. Επίσης έχει φυστικοβούτυρο Αιγίνης, κρέμα γάλακτος, γάλα και βούτυρο. Είναι ουσιαστικά ένα μείγμα από fudge λευκής σοκολάτας και φυσικού βουτύρου από φυστίκι Αιγίνης. Από άποψη υφής είναι το πιο λείο και απαλό αυτής της λίστας. Πρώτα θα γευτείτε και θα μυρίσετε το βούτυρο και μετά το φυστίκι. Όταν σταματήσετε να το τρώτε σκέτο μπορείτε να το δοκιμάσετε και σε μέσα σε brioche και κρουασάν ή πάνω από παγωτό.

ANÄNA Coffee & Food, Πραξιτέλους 33, Μοναστηράκι, Τ/211-11.51.788

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών