ΑΓΟΡΑ

Οι ιαπωνικές αγελάδες που τρέφονται με ελληνικές ελιές

Αν και φανατική οπαδός των ελληνικών αυτόχθονων φυλών βοοειδών, όπως της βραχυκερατικής, της στεππικής της Κατερίνης και της Συκιάς, γοητεύτηκα από μια αλλοδαπή Wagyu.

10.12.2021| Updated: 26.05.2022
Φωτογραφίες: Δημήτρης Σκιγκόπουλος
Οι ιαπωνικές αγελάδες που τρέφονται με ελληνικές ελιές

Υπάρχουν κάποιες αγελάδες που διαφέρουν από τις άλλες, που ταξικά ανήκουν στην ανώτερη τάξη των βοοειδών, είναι τρόπον τινά κάτι σαν γαλαζοαίματες. Είναι διάσημες σε όλο τον κόσμο, για την γενετική τους προδιάθεση να αναπτύσσουν έντονο marbling (τα «νερά» του ενδομυϊκού λίπους, σαν τα νερά του μαρμάρου), που κάνει το κρέας τους τρυφερό, πεντανόστιμο και… ακριβό. Είναι οι περίφημες Wagyu της μαύρης ιαπωνικής φυλής Τajima black (Kuroge washu).
Αυτές τις αγελάδες γνώρισα από κοντά, καλεσμένη της La Meat Maison, της εταιρείας που εισάγει το εκλεκτό αυτό κρέας στην Ελλάδα και διαπίστωσα ιδίοις όμμασι τον πολυτελή τρόπο ζωής τους. Σε μια παραμυθένια φάρμα στην Ολλανδία, (από αυτές που ζηλεύεις και αναρωτιέσαι, τι κάνουν τα σκουπίδια τους, τα άχρηστα εργαλεία τους κ.α. ) και συγκεκριμένα στο Putten, εκτρέφονται, τα καθαρόαιμα βοειδή με ένα μάλιστα πρωτοποριακό σιτηρέσιο: ένα μείγμα, με αλεσμένα δημητριακά, ζαχαρότευτλα, άγρια βότανα και το κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας μείγμα Olive fed.

Σιτηρέσιο με ελληνικές ελιές

Ο Ιρλανδός Gavin Dunne, ιδρυτής και CEO της Olive Feed Corporation, κατάφερε να μεταποιήσει τα απορρίμματα των ελαιοτριβείων, επιλέγοντας μόνο τον καθαρό πολτό της ελιάς, χωρίς τα κουκούτσια. Για να εξουδετερώσει τις επιβλαβείς ταννίνες που περιέχει ο ελαιοπολτός, τον καβουρδίζει και τον μετατρέπει σε μια ασφαλή, θρεπτική και γευστικότατη ζωοτροφή. Τον καθαρό ελαιοπολτό τον προμηθεύεται από την Καλαμάτα, την Κέρκυρα και το Ναύπλιο. Το σιτηρέσιο αυτό ευθύνεται σε ένα μεγάλο ποσοστό για τη μοναδική, βαθιά γεύση του κρέατος, τη βουτυράτη υφή και την ένταση στο άρωμα και την επίγευση.
Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Οι κατάμαυρες αγελάδες βοσκούν στο καταπράσινο λιβάδι της φάρμας, πίνουν νερό κρυστάλλινο από πηγή και ξεκουράζονται στον άνετο σταύλο τους.
Αν, λέμε αν, ενοχληθούν για οποιοδήποτε λόγο και αγχωθούν, πηγαίνουν μόνες τους και κάθονται κάτω από την τεράστια βούρτσα και κάνουν μασάζ. Η βούρτσα κινείται μηχανικά, αθόρυβα και κυκλικά και οι καλοθρεμμένες αγελάδες απλώς απολαμβάνουν. Όταν χαλαρώσουν, αποσύρονται νωχελικά.


Ακόμα ένα χαλαρωτικό και απολαυστικό προνόμιο που έχουν είναι η σοκολάτα! Όταν γίνουν περίπου 2,5 ετών και μπορούν να αφομοιώσουν τη θεοβρωμίνη, τότε στο συνηθισμένο σιτηρέσιο τους προσθέτουν λίγη σοκολάτα που και η σεροτονίνη της τα ηρεμεί επιπλέον και απολαμβάνουν ένα ξεχωριστό και νόστιμο κέρασμα. Ο Dirk Timmer, ο Ολλανδός ιδιοκτήτης της φάρμας και κτηνοτρόφος τρίτης γενιάς, μας επεσήμανε ότι οι αγελάδες είναι από τα λίγα θηλαστικά που εκτιμούν τη γεύση της σοκολάτας και οι δικές του αγελάδες είναι οι μοναδικές που την απολαμβάνουν.

Από την παραγωγή στην κατανάλωση

Στην παλιά σιταποθήκη της φάρμας όπου πλέον έχει διαμορφωθεί σε έναν ζεστό χώρο υποδοχής με τραπεζαρία, χουχούλικους καναπέδες και μια τεράστια ξυλόσομπα, δοκιμάσαμε και τα πρώτα αλλαντικά από «ελαιοθρεμμένους» χοίρους Duroc (Olive fed pork).

Είναι εξαιρετικά, υψηλής ποιότητας και γεύσης και σύντομα θα τα βρίσκουμε και στην Ελλάδα από την La Meat Maison.
Όταν ήρθε η ώρα για το κύριο πιάτο και άρχισαν να έρχονται ζεστές ζεστές φετούλες από steak, flank και ribeye, σωστά ψημένες στο μπάρμπεκιου και αρτυμμένες μόνο με λίγο ανθό αλατιού, οι Olive fed Wagyu δικαίωσαν τη φήμη τους. Χαλάλι τα μασάζ, η ξεκούραση και οι ελιές. Το κρέας τους είναι εκρηκτικής νοστιμάς και απίθανα τρυφερό. Στην Ελλάδα τα βρίσκουμε μόνο στην La Meat Maison.

 

La Meat Maison, Ηφαίστου 54, Κορωπί, Τ/216-07.08.848.
Κρεοπωλεία: Αρτάκης 88 & Αγίας Σοφίας 55, Νέα Σμύρνη Τ/ 210-93.20.173
Μύκονος – Περιφέρεια Βρύση, τηλ. 228-90.23.022. (λειτουργεί μόνο από την άνοιξη μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου).

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών