ΑΓΟΡΑ

Μπαμπάδες με ρούμι: η ιστορία τους και οι 12 καλύτεροι της Αθήνας

Οι μπαμπάδες είναι βουτηγμένοι στο ρούμι με άρωμα Καραϊβικης, είναι Ναπολιτάνοι, είναι Γάλλοι, είναι και λίγο Έλληνες εδώ και μερικές δεκαετίες.

03.01.2022
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης Styling: Μαρίτα Κατσοπρίνη

Η ιστορία του γλυκού ξεκινά το 1710 με τον εξόριστο Πολωνό βασιλιά Στανισλάς Α ́, στον τόπο της εξορίας του, τη Λωραίνη της Γαλλίας. Είχε, λέει, στα μπαγκάζια του μια μπαγιάτικη babka – αυτό το είδος τσουρεκιού ακόμη το φτιάχνουν στη χώρα του. Για να γίνει βρώσιμο ξανά το ξερό κομμάτι, το μούσκεψε με γλυκό ουγγαρέζικο κρασί Tokaji και το αποτέλεσμα έκανε θραύση. Κατά μία εκδοχή, επειδή ο Στανισλάς διάβαζε κάθε βράδυ τις Χίλιες και Μία Νύχτες, ονόμασε το γλυκό baba, εμπνευσμένος από τον Αλή Μπαμπά. Τους μπαμπάδες έκανε γνωστούς σε όλη τη Γαλλία ο ζαχαροπλάστης της κόρης του Στανισλάς, Nicolas Stohrer, ο οποίος είχε την ιδέα να βουτήξει τους μπαμπάδες σε ρούμι. Μάλιστα, το 1730 άνοιξε δικό του ζαχαροπλαστείο-φούρνο στο Παρίσι, που υπάρχει ακόμη, θεωρείται ο παλαιότερος στη Γαλλία και πουλάει μπαμπάδες σε αναρίθμητες παραλλαγές. Το baba au rhum έφτασε στην Ιταλία στις αρχές του 19ου αιώνα από Γάλλους σεφ, οι οποίοι εργάζονταν σε σπίτια Ναπολιτάνων αριστοκρατών. Εκείνοι οικειοποιήθηκαν το σιροπιαστό γλυκό και οι παστιτσερίες του ιταλικού νότου τελειοποίησαν τους μπαμπάδες, εντάσσοντάς τους στη λίστα με τα παραδοσιακά τους γλυκά και σερβίροντάς τους κάποιες φορές, αντί για ρούμι, με λιμοντσέλο. Στη χώρα μας, οι μπαμπάδες βρήκαν πρόσφορο έδαφος, καθότι μας αρέσουν τα μπόλικα σιρόπια στα γλυκά. Ωστόσο, σπανίως συναντάμε τις παραδοσιακές, αυθεντικές συνταγές, αφού οι ντόπιοι ζαχαροπλάστες κάνουν τα δικά τους. Οι μπαμπάδες, πάντως, είναι από εκείνα τα μεγαλειώδη ρετρό γλυκά που έχουν μεγάλο σουξέ στις μέρες μας.

Τι θα πιούμε με τους μπαμπάδες

Μπορεί να έχουν αφ’ εαυτού μια γενναία δόση αλκοόλ, ρουφώντας σαν σφουγγαράκια το ρούμι τους, αλλά και πάλι δεν γίνεται να τους απολαύσουμε σκέτους. Οι μπαμπάδες ταιριάζουν με ένα παλαιωμένο ρούμι πρώτης ποιότητας, αλλά και με γλυκά κρασιά και αποστάγματα. Κάτι χειμωνιάτικα απογεύματα είναι ό,τι πρέπει να τους σερβίρετε με ένα ζεστό αφέψημα, με τσάι Σιδερίτη ή με ένα χαρμάνι φασκόμηλου με τριαντάφυλλο και τζίντζερ. Αλλά και με κοκτέιλ όπως Negroni, Old Fashioned, Planter’s Punch, El Presidente, Espresso Martini.

και ακόμα:

Moscato d’Ifestia, Κτήμα Χατζηγεωργίου, 10 € Belvedere, Κτήμα Μερκούρη, 22 € Malvasia, Οινοποιείο Μωραΐτης, 37 € Pineau des Charentes Blanc A.O.C. Vallein-Tercinier, 24 € Metaxa Grande Fine, 58€

Μπαμπάδες παντού

In love again: Στο καφέ-ζαχαροπλαστείο, αδερφάκι του κοκτέιλ-μπαρ Baba au Rum, διαλέξτε ανάμεσα σε μπαμπάδες με βανίλια και μπαμπάδες με καραμέλα. Καθίσετε στα τραπεζάκια της Κλειτίου και ζητήστε να τους συνδυάσετε με ένα από τα πολλά ρούμια του Baba au Rum. Εναλλακτικά, επιλέξτε κοκτέιλ βασισμένα στον καφέ.

Κλειτίου 3, Σύνταγμα, τηλ. 211-7109140.

La Mole: Εδώ, ο Ιταλός ζαχαροπλάστης Marco Mure ξέρει τι κάνει.

Δημοκρατίας 3, Πεύκη, τηλ. 210-8062594.

Κολέτσας: Μπαμπάδες με μπράντι στο σιρόπι, εσπεριδοειδή, λουίζα και τσάι του βουνού.

Μεταμορφώσεως 50, Χαλάνδρι, τηλ. 210-6852085.

Rio: Δεν είναι λίγοι αυτοί που ορκίζονται στους μπαμπάδες του, και όχι άδικα.

Πρωτέως 4 & Μουσών, Π. Φάληρο, τηλ. 210-9831892.

Νέγκογλου: Μπαμπάδες στο ποτήρι! Περίτεχνοι και μεθυστικοί.

Αμφιτρίτης 24, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 213-0254929.

La Maison: Το ρετρό γλυκό στην πιο εκλεπτυσμένη εκδοχή του.

Δημοσθένους 149, Καλλιθέα, τηλ. 216-7006518.

Napul’è: Οι μπαμπάδες της Μάγκυ Ταμπακάκη κάνουν θραύση!

Βασ. Κωνσταντίνου 43, Βάρη, τηλ. 210-9655815.

Μητροπολιτικόν: Της παλιάς σχολής.

Βουλής 39, Σύνταγμα, τηλ. 210-3240654.

Riviera: «Παιδικοί», δηλαδή χωρίς ρούμι.

Τρίτωνος & Ζαΐμη, Π. Φάληρο, τηλ. 210-9826670.

Bon Bon Fait Maison: Μπαμπάδες γαλλικής σχολής.
Πετράκη 30, Σύνταγμα, τηλ. 210-3318703.

Pavlov’s Lab: Μπαμπάδες δημιουργικοί, με γλάσο μανταρινιού.
Πατριάρχου Γρηγορίου Ε 15, Νέα Ερυθραία, τηλ. 211-0124691.

Le Greche: Μπαμπαδάκια-μπουκιές απευθείας από τη Νάπολη.
Λεωφ. Μεσογείων 456, Αγ. Παρασκευή, τηλ. 210-0101617, Μητροπόλεως 16, Μοναστηράκι, τηλ. 216-7006458.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Οινοχόος, τεύχος 61.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών