ΠΡΟΪOΝΤΑ

Οι διαβολεμένα καυτερές σάλτσες Chileli της Λέσβου

Στα χωράφια του κοντά στη Μυτιλήνη ο Σταύρος Αζάρ καλλιεργεί καυτερές πιπεριές και φτιάχνει σάλτσες-δυναμίτη!

27.09.2021
Οι διαβολεμένα καυτερές σάλτσες Chileli της Λέσβου

Τσίλι, χαλαπένιο, χαμπανέρο, Carolina reaper (η πιο καυτερή πιπεριά στον κόσμο) και άλλες διαβολεμένα καυτερές πιπεριές έχει φυτέψει στα χωράφια του κοντά στη Μυτιλήνη ο Κύπριος Σταύρος Αζάρ. Λάτρης των καυτερών γεύσεων, επέκτεινε την καλλιέργειά του το 2019 στο οικογενειακό κτήμα της συζύγου του με 180 ρίζες από δέκα διαφορετικές ποικιλίες. Με τις πρώτες του χαμπανέρο δημιούργησε τη δική του εκδοχή της σάλτσας χαρίσα και τελειοποίησε και τη γλυκιά σάλτσα τσίλι.
Η οικοτεχνία Chileli ονομάστηκε έτσι από το βασικό συστατικό των σαλτσών του, τις καυτερές πιπεριές τσίλι σε συνδυασμό με την χαρακτηριστική κατάληξη -έλι που χρησιμοποιείται στην ντοπιολαλιά της Λέσβου (μωρέλι, ουζέλι, καφενεδέλι).

Οι καυτερές σάλτσες τους δεν περιέχουν συντηρητικά, αφού όπως λέει κι ο ίδιος «η καψαϊκίνη που περιέχεται στις καυτερές πιπεριές λειτουργεί ως εξαιρετικό φυσικό συντηρητικό για την πρόληψη της μόλυνσης των τροφίμων από βακτήρια». Επιπλέον μας ενημερώνει ότι όλα τα προϊόντα τους είναι vegan, χωρίς γλουτένη και χωρίς γαλακτοκομικά. Οι σάλτσες τους φτιάχνονται με λίγα υλικά, έτσι ώστε να κυριαρχεί η ιδιαίτερη γεύση της κάθε πιπεριάς. Κάποιες έχουν ιδιαιτέρως γλαφυρά ονόματα, όπως η Last dine μια οδυνηρά καυτερή (όπως λένε οι ίδιοι) σάλτσα που περιέχει καυτερές πιπεριές Carolina Reaper, 7 Pot Douglah και 7 Pot Yellow, μηλόξιδο, ανανά και μαύρο σκόρδο. Η smokin’ hot είναι από τις λιγότερο καυτερές σάλτσες τους, απαλά γλυκιά, και φτιάχνεται με καπνιστές χαλαπένιο, πιπεριές Φλωρίνης, καπνιστό σκόρδο, λάιμ και μάνγκο. Οι παραγόμενες ποσότητες σε πιπεριές είναι μικρές κι αναλόγως με τη διαθεσιμότητα, κάποιες φορές φτιάχνουν και πίκλες από χαλαπένιος. Διαλέγω βαθμό καψίματος και χρησιμοποιώ τις διάφορες σάλτσες τους σε μπέργκερ, χοτ ντογκ, μαζί με κρεατικά από το μπάρμπεκιου, ή προσθέτω μικρότερες ποσότητες σε σάλτσες και μαγειρευτά φαγητά που ετοιμάζω, ίσα για να τους ανεβάσω το άρωμα και να τονίσω την αψάδα τους.

Τις βρίσκουμε στα: AlanDeli (Νέστορος 113, Ίλιον, 210-26.20.161), Το Κεντρικόν Κρεοπωλείο (Βασιλέως Ηρακλείου 40, Θεσσαλονίκη, 2310-286.686), Εδώδιμον Παντοπωλείο (Βασιλέως Ηρακλείου 26, Θεσσαλονίκη, 2310-284.749), The Good Life Imports (Ηροδότου 18, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη, 2310-460.754, hotsauces.gr), και πολύ σύντομα και στο eshop τους Chileli.com

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών