ΑΓΟΡΑ

Ρόδι για τύχη και γλυκοπατάτα για το χοιρινό

Kάνουμε τα ψώνια μας και αγοράζουμε μυρωδάτα πορτοκάλια και μανταρίνια, γλυκοπατάτες και κάστανα για τα μαγειρέματά μας αλλά και φρέσκια σκορπίνα.

04.12.2017| Updated: 11.12.2021
Φωτογραφία: Shutterstock
Ρόδι για τύχη και γλυκοπατάτα για το χοιρινό

Φρούτα

Ρόδια

Οι ποικιλίες του ικανοποιούν όλα τα γούστα, αφού χωρίζονται σε γλυκά, υπόξινα και ξινά. Μέχρι πρόσφατα η καλλιέργειά του στην Ελλάδα δεν ήταν συστηματική, με μοναδική εξαίρεση την περιοχή της Ερμιόνης, ωστόσο πρόσφατα έχει εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές, όπως η Μακεδονία, η Θράκη, η Θεσσαλία, η Αιτωλοακαρνανία κ.ά.

Τα ελληνικά ρόδια αρχίζουν σταδιακά να ωριμάζουν, καιρού επιτρέποντος, προς τα τέλη του Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, μόλις μυρίσουν τα πρωτοβρόχια του φθινοπώρου. Είναι δέντρο ανθεκτικό στις ασθένειες και στα έντομα, κι έτσι δεν είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο από φυτοπροστατευτικά προϊόντα, όμως τα βρίσκουμε και στις βιολογικές αγορές και στα εξειδικευμένα βιολογικά καταστήματα.

Φροντίζουμε να τα διαλέγουμε έτσι ώστε η φλούδα τους να έχει μια γλυκιά κόκκινη προς βιολετί απόχρωση, χωρίς τραυματισμούς και σκασίματα. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, τα ρόδια μπορούν να μας δίνουν ζουμερό χυμό και γλυκόξινα φρέσκα σποράκια για περίπου 3 – 4 εβδομάδες.

Είναι η εποχή για: Μανταρίνια, Πορτοκάλια, Λεμόνια, Γκρέιπφρουτ, Αβοκάντο

Στα τελειώματα βρίσκουμε: Λωτούς

Κατά κύριο λόγο τα παρακάτω είναι ψυγείου: Ακτινίδια, Αχλάδια, Κυδώνια, Μήλα

Οπωροκηπευτικά

Είναι η εποχή για: Γλυκοπατάτα, Κουνουπίδι, Λάχανο, Παντζάρια, Πράσα, Σέλινο, Σπανάκι, Φινόκιο, Σαλάτες, Μπρό­κολο, Χόρτα, Κολοκύθες

Κρεατικά

Την περίοδο των Χριστουγέννων εκτρέφονται άφθονα: Ελληνικές γαλοπούλες, Ντόπια κουνέλια

Μετά τα χοιροσφάγια του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου βρίσκουμε φρεσκοφτιαγμένα: Λουκάνικα, Πηχτή, Αλλαντικά

Τυρί

Η τυροκομική περίοδος ξεκινά στις περισσότερες περιοχές από το Νοέμβριο και διαρκεί μέχρι τον Ιούνιο. Τότε τα φρέσκα τυριά είναι και νοστιμότερα:
Ανθό­­τυρο, Μαλάκα, Κοπανιστή, Τυροβολιά, Ξινομυζήθρα, Ξίγαλο, Μυζήθρα, Μελίπαστο

Ψάρια – θαλασσινά

Από Οκτώβριο μέχρι Μάιο στις θάλασσες βγαίνουν οι ανεμότρατες. Από τα μέσα αυτού του μήνα σταματά η αλιεία των γρι γρι και συνεπώς στα ιχθυοπωλεία πλέον τα αφρόψαρα θα είναι δυσεύρετα. Ισχύει τώρα η επιτρεπόμενη περίοδος αλιείας για τα κυδώνια και για τις γυαλιστερές, αλλά και για στρείδια, αχιβάδες, χτένια, καλόγνωμες και βόνγκολες:
Βραστόψαρα, Γαλέος, Γαρίδες, Γλώσσα, Καλαμάρια, Καπόνια, Καραβίδες, Κουτσο­μούρες, Λυθρίνι, Μαρίδα, Μπακαλιάροι, Μπαρ­μπούνια, Παλαμίδα, Πεσκαν­δρίτσα, Σαλάχια, Σαλού­βαρδος, Σκορπίνες, Τρυγόνα, Χριστόψαρα, Χταπόδια

Από τέλη Δεκεμβρίου μέχρι Φεβρουάριο τα παρακάτω ψάρια έρχονται σε πιο ρηχά νερά, λόγω κρύου ή για να γεννήσουν, και είναι ευκολότερη η αλιεία τους: Συναγρίδα, Σφυρίδα, Τσιπούρα, Φαγκρί

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών