ΑΓΟΡΑ

Εκλεκτά καλοκαιρινά κεράσματα από Έλληνες παραγωγούς

Σκηνοθεσία μιας καλοκαιρινής βραδιάς στη βεράντα με κρασιά a la piscine, φρούτα, παγωτά και διαλεχτές γκουρμεδιές από μικρούς Έλληνες παραγωγούς.

21.08.2020
Φωτογραφία: Γιάννης Βάσταρδης, snap studio

Τι θα περιλάμβανε το τραπέζι σας αν καλούσατε φίλους για μια ωραία βραδιά στη βεράντα; Τι εκλεκτά εδέσματα πιστεύετε ότι χωράνε στον όρο «γκουρμέ τσιμπολόγημα»; Πώς φαντάζεστε μια ωραία καλοκαιρινή σύναξη στο σπίτι; Μήπως θα θέλατε μερικά γευστικά tips;

Η λίστα που ακολουθεί περιέχει προϊόντα δοκιμασμένα και εγκεκριμένα. Μια μικρή διαλογή από νόστιμα τρόφιμα και κρασιά που παρασκευάζονται από ψαγμένους και παθιασμένους μικρούς Έλληνες παραγωγούς. Αξίζει να τα ψάξετε και να τα δοκιμάσετε.

Chèvre crottin σε λάδι τρούφας Φάρμα Μαλτέζου

Πολύ γαλλικό και σοφιστικέ αυτό το τυρί από την ελληνική φάρμα Μαλτέζου στην Εύβοια. Πλούσιο κι αρωματικό, ταιριάζει άριστα με καλοδομημένα ξηρά αφρώδη.

Στα Καραμανλίδικα του Φάνη

Καπνιστό συκώτι σολομού GFish

Δυσεύρετος μεζές, έξοχη ιδέα, φανταστική υλοποίηση. Έχει συμπυκνωμένη, μυστήρια νοστιμιά, γλυκιά, καπνιστή, θαλασσένια και λιπαρή γεύση. Το φουά γκρα της θάλασσας είναι κορυφαίος συνδυασμός με φρέσκα αποστάγματα.

Στο Γεύση Ελλάδος Θησαυροί και στα Καραμανλίδικα του Φάνη 

Φιλέτο ξιφία Kalymnos Sea Food

Από τον γυναικείο συνεταιρισμό της Καλύμνου «Παναγία Υπαπαντή», μια ασυνήθιστη ντελικατέτσα, από πελαγίσιο ξιφία του Αιγαίου. Φιλέτο παστωμένο και καπνισμένο με βότανα από το νησί. Μυρίζει καπνό και θάλασσα.

Στην Πανδαισία, στα Καραμανλίδικα του Φάνη και στον Μανδραγόρα 

Παγωτό γιαούρτι Κωσταρέλου

Με δροσιά και απαλή κρεμώδη υφή, το πρώτης τάξης γιαούρτι του τυροκομείου Κωσταρέλου μεταποιείται σε ένα εξαίσιο παγωτό. Η πολύ ντελικάτη γλύκα του σε συνάρτηση με την ξινάδα επιτρέπουν άνετα συνδυασμούς με αφρώδη κρασιά, ακόμη και ξηρά.

Στα πρατήρια του τυροκομείου Κωσταρέλος

Ροζέ Extra Brut Κτήμα Καρανίκα

Ξινόμαυρο με μια σταλιά Λημνιώνα (5%) κοιτά κατάματα ακόμα και σαμπάνιες. Το ροζέ, ξηρό αφρώδες του οινοποιού Laurens Hartman, που παράγεται στο Αμύνταιο με την methode traditionnelle, είναι σοβαρή υπόθεση. Αψεγάδιαστο, ντούρο, κρεμώδες. Ένα μεγάλο κρασί για ψάρια, θαλασσινά και λιχουδιές με ντομάτες του καλοκαιριού.

Στις κάβες Botilia, House of wine και Oinotypo

Aπόσταγμα Μαλαγουζιάς Lost Lake Distillery

Μονοποικιλιακό απόσταγμα από σταφύλια μυρωδάτης Μαλαγουζιάς που καλλιεργείται βιολογικά στην κοιλάδα των Μουσών. Μοσχοβολάει βότανα, λουκούμι, ξύσμα εσπεριδοειδών και φρέσκο σταφύλι, είναι πρώτης τάξης απεριτίφ αλλά και παρτενέρ θαλασσινών.

Στην κάβα Greece and Grapes και στα σούπερ μάρκετ My Market

Migma Pet Nat Ροζέ Κτήμα Χατζηβαρύτη

Η Χλόη Χατζηβαρύτη συνεργάζεται με τον Σουηδό οινοποιό Tobias Tullberg γι’ αυτό το ροζέ petillant naturel (pet nat σημαίνει φυσικώς αφρώδες) ήπιας φυσικής οινοποίησης, από τις τοπικές ποικιλίες της Γουμένισσας, Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα. Δροσερή γεύση λιακάδας με γλυκά αρώματα. Απολαύστε à la piscine* (δηλαδή με πάγο).

Στις κάβες Botilia και My Cava

Κάρι σος Sary

Γλυκοπικάντικη, μυρωδάτη, αιχμηρή. Η αλλαντοποιία Sary με τα φοβερά αλλαντικά της, τα πηγαίνει καλά και στις σάλτσες. Δοκιμάστε την σε μίνι σάντουιτς με ψητό κοτόπουλο και φιστίκια.

Στο Ε-Bloko και στα Καραμανλίδικα του Φάνη

Λουκάνικα κόκορα

Με συνταγή του Φάνη Θεοδωρόπουλου φτιάχνεται αυτό το κρεάτινο και ζουμερό λουκάνικο. Καρυκευμένο με ελαφριά μπαχαρικά, όπως ρίγανη, σιναπόσπορο και πιπέρι, και με όλη την ουσία και τη νοστιμιά του κρέατος. Φτιάξτε hot dog coq au vin με σάλτσα κρασάτη.

Στα Καραμανλίδικα του Φάνη

Φρούτα γινωμένα

Αναζητήστε στις βιολογικές αγορές της Αθήνας τα εξαιρετικά αναπλιώτικα καρπούζια και πεπόνια του Θύμιου Δήμα, και τις μυρωδάτες παπάγιες και μπανάνες Ιεράπετρας του Μανώλη Σουργιαδάκη.

Θ. Δήμας: Δευτ.: Κηφισιά, Τετ.: Φιλοθέη, Σάβ.: Ίλιον.

Μ. Σουργιαδάκης: Δευτ.: Κηφισιά και Νέα Σμύρνη, Τρ.: Ν. Ηράκλειο και Ψυχικό, Τετ.: Ηλιούπολη και Φιλοθέη, Πέμ.: Γέρακα και Π. Φάληρο, Παρ.: Χολαργό και Καισαριανή, Σάββατο Ίλιον και Βούλα.

 

*Κρασί à la piscine είναι μια πολύ δημοφιλής τάση κατά μήκος της Κυανής Ακτής στη νότια Γαλλία, και όχι μόνο. Πρόκειται για κρασί, συνήθως ροζέ, σερβιρισμένο με παγάκια φτιαγμένα από το ίδιο το κρασί.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών