ΑΓΟΡΑ

Τα αγαπημένα μας «χειμερινά» παγωτά στο κέντρο της Αθήνας

Ώρα για πυκνές γεύσεις, μπαχαρικά, κάστανα και φρούτα εποχής.

10.11.2021
Φωτογραφία: Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς

Το «τυχερό» σορμπέ του Django

Παγωτό ρόδι, στο Django/ Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Παγωτό ρόδι, στο Django

Ναι, το ομολογούμε: τα φρούτα του χειμώνα μας φαίνονται λιγότερο φαντεζί και συναρπαστικά, αλλά, ευτυχώς, υπάρχει το ρόδι με τα λαμπερά, στραφταλιστά σποράκια του, σαν μικρά ρουμπίνια – χάρμα να το βλέπεις, αλλά και να το γεύεσαι. Στo Django, που το αγαπήσαμε φέτος το καλοκαίρι, φτιάχνουν ένα εντυπωσιακό σορμπέ με ρόδι -το τυχερό φρούτο των γιορτών- σε έντονο ροζ χρώμα που οφείλεται αποκλειστικά στον φυσικό χυμό του φρούτου. Χρησιμοποιούν βιολογικά ρόδια της βραβευμένης καλλιεργήτριας Δήμητρας Τσακίρη -τα ξεζουμίζουν, μάλιστα, στο χέρι για να αποφύγουν την πολλή στιφάδα- και ιταλική μαρέγκα από φρέσκα βιολογικά αυγά.

Βεΐκου 15, Κουκάκι, τηλ. 6937 395363

Η εποχή του τρύγου σε κυπελάκι, από το Epik

Epik / Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς

Την περίοδο του τρύγου, στη ρετρό τζελατερία της πλατείας Μαβίλη σερβίρουν παγωτό μουστοκούλουρο. Η βάση του φτιάχνεται -όπως εξάλλου και οι υπόλοιπες κρέμες τους- με αγελαδινό γάλα από τη Μονή Τιμίου Σταυρού Κορίνθου, σε συνδυασμό με κανέλα και κομματάκια από τα περίφημα μουστοκούλουρα του Αρτοποιείου Δαρεμά, στο Μαρκόπουλο – πωλούνται και ατόφια στο κατάστημα. Στις εποχιακές γεύσεις περιλαμβάνονται επίσης σορμπέ ρόδι με μελισσόχορτο και μια vegan πρόταση με γάλα αμυγδάλου και αγιορείτικο κέικ με σταφίδες, καρύδια, κανέλα και μοσχοκάρυδο.

Δορυλαίου 2, Πλατεία Μαβίλη, τηλ. 210 6464105

Χιονισμένες κορυφές στο Le Greche

Παγωτό Mont Blanc στο Le Greche/ Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Στο Le Greche ξεκινούν αυτή τη περίοδο να φτιάχνουν παγωτό Mont Blanc, εμπνευσμένο από τις χιονισμένες κορυφές των Άλπεων και το ομώνυμο, old school γλυκό. Περιλαμβάνει ανθόγαλα, πατέ κάστανου, κομμάτια από μαρόν γλασέ και μαρέγκες βανίλιας. Όταν σφίγγουν τα κρύα, δοκιμάστε και τις πιο «βαριές», πυκνές γεύσεις του, όπως το Cubano που θυμίζει έντονα σοκολατίνα και περιέχει παντεσπάνι ποτισμένο με ρούμι και καφέ. Σας προτείνουμε να πάρετε και μια μπάλα σοκολάτα γάλακτος με κροκάν από γιορτινό ιταλικό Torrone.

Μητροπόλεως 16, Σύνταγμα, τηλ. 216 7006458, Λυκούργου 2, Νέο Ψυχικό, τηλ. 213 0416299

Μια «μπάλα» μελομακάρονα στο Oggi

Στο Oggi, που το προτιμάμε όλο τον χρόνο για το artigianale παγωτό με την απίθανα βελούδινη υφή, προσφέρουν αυτή την περίοδο σορμπέ μανταρίνι, ρόδι ή μήλο με κανέλα – όλα εξαιρετικά κρεμώδη. Έχουν και παγωτό με μαρόν γλασέ, από κάστανα που βράζουν και καραμελώνουν οι ίδιοι, ενώ τα Χριστούγεννα εδώ ξεκινούν νωρίς, με το επίκαιρο παγωτό μελομακάρονο. Αυτό έχει βάση από κρέμα και αμέλωτα μελομακάρονα και topping μπόλικα κομμάτια από μελωμένα, με τα καρύδια και τα όλα τους!

Βουλής 17, Σύνταγμα, τηλ. 210 3246995

Γλυκές εκπλήξεις στο Μαραμπού

Μαραμπού/ Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Η Βίκυ Περιστάνογλου και ο Ιγκόρ Τσομλεκτσόγλου φτιάχνουν το παγωτό τους, με το οποίο έχει τρελάνει τους Παγκρατιώτες και όχι μόνο, χρησιμοποιώντας μόνο φυσικά υλικά από τη Ιταλία και την Ελλάδα. Στη μικρή τζελατερία οι σταθερές γεύσεις είναι τέσσερις: το ανθόγαλο, η σοκολάτα γάλακτος, η αλατισμένη καραμέλα και το σορμπέ μαύρης σοκολάτας. Από εκεί και πέρα, ανάλογα με την εποχή και την έμπνευση, όλα παίζουν. Ανάμεσα στα πολλά χειμερινά αγαπημένα μας είναι το σορμπέ λωτού και το σορμπέ ταχίνι με μέλι, το παγωτό-μηλόπιτα από κρέμα με φρέσκα μήλα και χειροποίητο crumble, το κάστανο, το ανθότυρο με γλυκό κρασί Σάμου και σταφίδες και, βεβαίως, αυτή την περίοδο το gingerbread.

Αρχελάου 17, Παγκράτι, τηλ. 210 7247037

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών