ΑΓΟΡΑ

Τα θρυλικά μπισκότα της μαμάς Poulard

Στα περισσότερα σούπερ μάρκετ βρίσκεις τα απίθανα σαμπλέ και τους άλλους τύπους μπισκότων της γαλλικής φίρμας La Μère Poulard που θυμίζουν σπιτικά.

28.09.2021
Φωτογραφία: Θάλεια Γαλανοπούλου
Τα θρυλικά μπισκότα της μαμάς Poulard

Έχουν αληθινό βούτυρο – ούτε φοινικέλαιο ούτε φυτικά λίπη. Είναι λεπτά, ντελικάτα, και στο στόμα τρίβονται και λιώνουν υπέροχα, αφήνοντας τη μοσχοβολιά του καλού βουτύρου. Αυτό που με κέρδισε, πριν καν τα δοκιμάσω, είναι ότι διαβάζεις τα συστατικά τους και είναι σαν σαν να διαβάζεις συνταγή – αλεύρι, ζάχαρη, αυγά ελευθέρας βοσκής, αλάτι, βανίλια και βούτυρο, αυτά μόνο– και νιώθεις πως, αν μπορούσες να μαντέψεις σωστά τις αναλογίες, θα τα έφτιαχνες και μόνος σου. Παραγωγός είναι η γαλλική εταιρεία La Mère Poulard, η οποία έχει την έδρα της στη Βρετάνη και, εκτός από μπισκότα, παράγει και άλλες λιχουδιές, όπως καραμέλες, μαρμελάδες, φουά γκρα, κ.λπ. Η αρχική ωστόσο δραστηριότητά της ήταν άλλη και από εκεί ξεπήδησαν όλα τα άλλα.

Στην πραγματικότητα, το La Mère Poulard είναι ένα πασίγνωστο στους Γάλλους πανδοχείο, το οποίο άνοιξε το 1888 η Annette Poulard στο παλιρροϊκό νησάκι Mont Saint Michel στη Νορμανδία. Από εκεί έχουν περάσει πολλοί και διάφοροι, από τον Εδουάρδο Ζ ́ της Αγγλίας μέχρι τον Θεόδωρο Ρούσβελτ και από τον Κλοντ Μονέ μέχρι τον Λέον Τρότσκι. Είναι διάσημες οι αφράτες σαν σουφλέ ομελέτες της κυρίας Poulard, τις οποίες έψηνε σε τηγάνι πάνω από ανοιχτή φωτιά. Για την απαράμιλλη φιλοξενία της και το φαγητό της κέρδι- σε το τρυφερό προσωνύμιο mère – δηλαδή μαμά– , το οποίο οι Γάλλοι χρησιμοποιούν για σπουδαίες μαγείρισσες.

Εκτός από τα σαμπλέ, δοκιμάστε όμως και τα cookies Eclats de chocolat με κομμάτια σοκολάτας.

Θα τα βρείτε σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης και ΑΒ, στον Θανόπουλο κ.α.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 185.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών