ΑΓΟΡΑ

Το κεφίρ της Νέας Δημητριάδας

Μια παλιά βιοτεχνία γιαουρτιού και κεφίρ στον Βόλο έρχεται ξανά στο προσκήνιο.

01.02.2022
Φωτογραφία: Frenzy Projects
Το κεφίρ της Νέας Δημητριάδας

«Η ΝΕΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΣ αποτέλεσε την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια παραγωγής γιαουρτιού στον Νομό Μαγνησίας μεταπολεμικά, από τους αδελφούς Μάρτου, το 1958, καθιερώνοντας στον Βόλο τη συσκευασία πρόβειου και ανάμικτου γιαουρτιού σε πλαστικό κουπάκι των 300γρ. Ο αρχικός τόπος εγκατάστασης της βιοτεχνίας ήταν η περιοχή της Νέας Δημητριάδας, γι’ αυτό και πήρε το αντίστοιχο όνομα», διηγείται ο τυροκόμος Παναγιώτης Καρακάνας, ο οποίος την εξαγόρασε το 2021. 

Στην γκάμα του τυροκομείου Καρακάνα, που λειτουργεί από το 1970, υπάρχουν ένα θαυμάσιο παραδοσιακό κασέρι, μια ωραία φέτα και ένα έξοχο μανούρι, αλλά και κεφαλοτύρι και κασέρι με μαύρο σκόρδο. Ο στόχος ήταν, λοιπόν, να συμπεριλάβει στην ποικιλία του και μια σειρά από παραδοσιακά γιαούρτια. Ακριβώς όπως τα τυριά τους, φρόντισαν να παράγονται και τα νέα προϊόντα μόνο με φρέσκο γάλα από την περιοχή τους. 

Συγκεκριμένα, το βιολογικό κατσικίσιο γάλα που χρησιμοποιούν για τα προϊόντα ΝΕΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΣ, μιας μπράντας που αποτελεί σήμα κατατεθέν στο βολιώτικο γιαούρτι και είναι δημοφιλής μέχρι σήμερα, προέρχεται αποκλειστικά από τα χωριά πέριξ της λίμνης Κάρλας, από ζώα ημιελεύθερης βόσκησης, και είναι ξεχωριστό για την ποιότητα και την ιδιαίτερη γεύση του. Δοκίμασα έξοχο κεφίρ με 1,5% λιπαρά, με όλη την πλούσια και ρουστίκ γεύση του κεφίρ και γαργαλιστική βοτανικότητα από το φρέσκο γάλα από το οποίο παράγεται, καθώς επίσης δροσερό, ανάλαφρο γιαούρτι κεφίρ με λεπτή υφή. Μαθαίνω, μάλιστα, ότι το κεφίρ τους πρόσφατα απέσπασε Χρυσό Βραβείο Γεύσης στα Mediterranean Taste Awards 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚεφίρ, το ελιξίριο του ΚαυκάσουΚεφίρ, το ελιξίριο του Καυκάσου

Εκτός από θρεπτική και υγιεινή τροφή, το κεφίρ είναι και μια πολύ αξιόλογη πρώτη ύλη που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, αναλόγως με την περίπτωση, σε αρμυρά και γλυκά, αντί της κρέμας γάλακτος, του κρεμώδους τυριού, του γάλακτος ή του γιαουρτιού. Δοκιμάστε το, λόγου χάρη, σε ένα smoothie με διάφορα φρούτα και μια ιδέα μαστίχας, σε ένα παγωτό τύπου frozen yogurt με μέλι, σε βινεγκρέτ για πράσινη σαλάτα, για να δημιουργήσετε ένα ωραίο χωριάτικο χύλωμα στο τελείωμα του τραχανά, αλλά και σε όποια άλλη παρασκευή σκαρφιστείτε. 

Τα βρίσκουμε στις αλυσίδες καταστημάτων Βιολογικό Χωριό. 

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών